Hlavní obsah

5 zlozvyků, které vás v zimě obírají o energii. Vyhněte se jim!

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Máme pro vás rady, jak být i v zimě plní energie. Vyzkoušíte je?Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda kolem vás upadla do zimního spánku a i vy pociťujete únavu, nechuť k jakékoli aktivitě a neschopnost nastartovat tělo i mozek? Víme, čím si zbytečně energii ubíráte vy sami.

Článek

Nedostatek slunečního svitu a chladné šedivé dny skutečně zpomalují a utlumují. Vše se ale svádět na počasí nedá. To, co vnější podmínky započnou, vy ještě zhoršujete celou řadou zlozvyků. Možná se v nich najdete i vy a pak není nic snazšího než je odstranit a cítit se i v zimě fit.

1. Chybí vám vzduch

Od jara do podzimu vám nedělá problém vyrazit na výlet nebo ven za sportem, možná i spíte u otevřeného okna. V zimě je s tím vším konec. Ani sychravé počasí by vás ale nemělo odradit od procházky v přírodě nebo po městě, půlhodinka denně vás nezabije. Kvalitní obuv, nepromokavé oblečení odolné proti větru, čepice, šála a rukavice by vám neměly chybět, pak vám nachlazení nehrozí. Procházka vám okysličí tělo a pročistí hlavu. Těsně před spaním si alespoň krátce vyvětrejte ložnici, chladnější vzduch je pro spaní příjemnější.

Foto: vfedorchenko, Shutterstock.com

Dobře se oblečte a vyrazte ven. V chladných měsících jsou pravidelné procházky také důležitéFoto: vfedorchenko, Shutterstock.com

2. Nedbáte na vitaminy

V horkých letních dnech si tělo osvěžující ovoce doslova žádá, v zimě se vám při pohledu na něj spíš zkřiví pusa. Nepřihrává tomu ani fakt, že čerstvých sezonních plodů je v našich podmínkách minimálně. Možností, odkud vitaminy čerpat, je ale stále dost, a to i z lokálních zdrojů. Vsaďte na mrkev, špenát, pórek, červené a bílé zelí a z ovoce jablka a hrušky. Vychutnejte si je i ve formě fresh drinků nebo smoothies.

3. Nehlídáte si kritické „déčko“ a další látky

Ze všech vitaminů je třeba zmínit především vitamin D. V létě se vám o jeho dostatek stará sluníčko, šedivé dny vám ho ale nedopřejí. Jeho dostatek musíte zajistit jinak, zejména stravou. Dbejte na zvýšenou konzumaci ryb a rybího tuku. Na únavu a špatnou náladu má vliv i nedostatek železa a hořčíku. V jídelníčku proto najděte místo červenému masu, řepě, čočce, banánům, datlím a oříškům.

„Pro správné fungování vašeho těla jsou důležité i nenasycené mastné kyseliny. Rybí želatina, tuk i hydrolyzát jsou skvělým zdrojem látek, které vám pomohou překonat fyzickou a duševní únavu i stres,“ doporučuje další důležité látky Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. „Důležitý je i vitamin B6, jehož nedostatek se projevuje například svalovou slabostí nebo depresemi,“ dodává.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): S únavou a zapomínáním pomůže Koenzym Q10 Cardio, Walmark, 369 Kč nebo Oliva z řady Bachovy esence, 345 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Špatnou náladu zaženou kapsle Stabilinat na bázi rybího hydrolyzátu Garum Armoricum, Naturhouse, 980 Kč. Vhodný je i bio Matcha Tea Harmony, 349 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Problémy se spánkem nebo dlouhotrvající únavu nepodceňujte. Pomůže sušená medicinální houba Reishi, MycoMedica, 199 Kč nebo komplex vápníku, hořčíku a vitaminu D Nutrilite Cal Mag D Plus, Amway, 380 KčFoto: Archiv firem

4. Stresujete se kvůli špatné organizaci času

Předvánoční shon, pak poskakování kolem rodiny během svátků a nástup nového roku s odvážným předsevzetím, že budete chodit třikrát týdně cvičit, věnovat více času dětem a obden vařit doma teplé večeře. Nepřiměřený nápor i neschopnost dobře si zorganizovat čas a vše držet v paměti vás uvrhnou do kolotoče stresu. Řešení?

Zkuste si na každý den udělat seznam úkolů. Uvidíte, že odškrtávání jednotlivých položek vám přinese ohromný pocit uspokojení. Na udržení paměti a podporu mozkové aktivity můžete vyzkoušet i některý z doplňků stravy, například s gingko bilobou a hořčíkem.

5. Vidíte jen to špatné

Problém se špatnou náladou je ten, že se jí často zbytečně poddáváte a vyžíváte se v ní. Co takhle si místo bručení na počasí, krátké dny a málo energie dopřát trochu luxusu a cítit se chvíli šťastně? Pořiďte si například diář, do kterého si každý večer před spaním napíšete, co se vám ten den povedlo nebo co vám udělalo radost. Až si budete zpětně své zápisy pročítat, uvědomíte si, kolik pozitivních věcí se ve vašem životě dennodenně odehrává. Věřte tomu, nebo ne, ale opravdu to funguje!

Jak bojujete se zimní únavou vy?

Načítám