Hlavní obsah

5 zpráv, které byste měli posílat partnerovi každý den

Foto: Profimedia

Když budete posílat pozitivní zprávy, budete i vy v pohodě!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zpráva jako zpráva. Mobil i některé esemesky a vzkazy páru ubližují, zatímco jiné mu prospívají. Kterých pět vět skutečně zlepšuje vztahy? Tyhle partnerovi posílejte co možná nejčastěji!

Článek

Mobil? Partnerské zlo! Výsledky výzkumů a anket varují, že je to ďábel navlečený do pár součástek. Jedna z posledních studií texaské univerzity Baylor pouze potvrzuje už dávno řečené.

Provalené nevěry a plýtvání časem

„Časté používání mobilu může narušit štěstí páru – vztahy s našimi partnery i romantiku,“ poznamenal pro magazín Počítače v lidském chování (Computers in Human Behavior) výzkumník James Roberts, který se svými kolegy vyzpovídal 453 dospělých.

Aby mohly být telefony lásce prospěšné, musí se používat s rozumem, a hlavně správně. Jak? Tak tuhle otázku si ještě nedávno kladl vědecký tým složený z Lori Schade, Jonathana Sandberga, Roye Beana a Sarah Coyne z univerzity Brighama Younga v americkém Utahu, který svoje závěry uveřejnil v odborném magazínu Psychology Today.

Když na konci loňského roku výzkumníci dokončili studii, během které nechali svoje respondenty vyjadřovat náklonnost nebo vztek schovaný za písmenka, ukázalo se, že vztah se dá s mobilem v ruce i posilovat, a to za pomoci pěti klíčových zpráv. Ty byste ideálně měli posílat každý den. A když to nepůjde, tak aspoň občas!

Foto: Profimedia

Potěšit, pochválit, poděkovat... To je cesta k příjemné partnerské komunikaci!Foto: Profimedia

1. Kompliment

Ať už se partnerovi povedl včerejší oběd nebo se vám líbí jeho úsměv, pochvalte ho. Proč? Kompliment je něco, čeho si partner cení. Možná si ani neuvědomujete, že ho nechválíte tak často, jak by si přál nebo zasloužil.

„Ty těstoviny byly úžasné.“

„Máš ten nejhezčí úsměv, který znám.“

„Obdivuji, že při své náročné práci ještě stíháš být tak dobrý táta.“

2. Poděkování

Některé věci se v rámci partnerství (bohužel) považují za samozřejmost. Chyba! Poděkování jako výraz vděčnosti a lásky patří k základním pilířům harmonických vztahů, které čas od času potřebují oprášit.

„Děkuji za to, že jsi večer uklidil nádobí. Vím, že toho máš taky plné zuby, a proto si toho cením dvojnásob.“

„Chci ti touto cestou poděkovat za odvoz dětí do školy. Ušetřilo mi to spoustu starostí a času.“

„Jsi úžasný, že jsi ještě stihl nakoupit. Děkuji ti za to!“

3. Vzpomínka

Každého i v nabitém programu potěší, když se může zasnít, zavzpomínat si na hezké chvíle ve dvou, které mu dodají sílu zvládat pracovní zápřah. Zkuste i vy vytáhnout nějakou pohodovou historku, která vás dva spojuje!

„Pamatuješ, jak jsme tenkrát v létě zmokli na výletě? Sice jsem pak chytila rýmu, ale nějak jsem si teď vzpomněla, jak nám bylo krásně.“

„Ta včerejší večeře… Byla skvělá. Opravdu jsem to potřebovala.“

„Valentýn loňský rok. Pojďme si to zopakovat. Zamluvím hotel. Co ty na to?“

Foto: Profimedia

Myslíte, že muži nemají rádi, když o ně někdo projeví zájem?Foto: Profimedia

4. Zvědavá otázka

Tím, že se druhého na něco ptáte, vyjadřujete snahu o kontakt, a především zájem o jeho osobu i názory. Ani nevíte, jak taková „hloupost“ vztahu prospívá!

„Co bys udělal, kdybys vyhrál v loterii?“

„Mám otázku. Kterou kavárnu v našem městě miluješ nejvíc?“

„Jaký film bys chtěl o víkendu vidět?“

5. Sdílený zážitek

S partnerem si budete blíž, pokud ho víc pustíte do svého života. Svěřujte se mu s tím, co vám udělalo radost nebo čeho si ceníte!

„Náš syn je tak šikovný. Měl jsi ho vidět, jak si poradil s úkolem!“

„Šéf mě pochválil za vyřízení jednoho průšvihu. Jsem tak ráda, že má dobrou náladu!“

„Posílám ti pozdravy z cest. Na téhle fotce je vidět, že už se konečně blíží jaro.“

A co posíláte svému partnerovi vy?

Reklama

Načítám