Hlavní obsah

5 způsobů, jak se můžete zamilovat. Který je ten nej?

Foto: thinkstock

Zamilovat se můžete různými způsoby. A to má částečně vliv na to, jak se váš vztah bude vyvíjetFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může to být bláznivé vzplanutí, přerod z kamaráda v něco víc, či erotické dobrodružství, ze kterého se vyvine ve vztah. Jaký typ zamilovanosti jste zažili vy? My jich známe minimálně pět!

Článek

Láska do našich životů přichází různě. Každý způsob zamilování má ale určité výhody i nevýhody a samozřejmě i šance na úspěch.

1. Velký třesk

Podíváte se na sebe, vaše oči se spojí a jste v tom až po uši. Láska na první pohled, žádný rozum, jen exploze emocí. Výhody to má především dvě:

  • Má to jiskru, energii, kterou vztah potřebuje
  • Skvěle funguje vzájemná přitažlivost, která je důležitá pro oblast sexu

Bohužel je tu jedno zásadní riziko. „Vztah nestojí jen na primárním vzplanutí, ale také na dalších aspektech, jako jsou společné zájmy, vize do budoucnosti, podobné smýšlení,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Jakmile pomine ta první silná fáze zamilovanosti, začnete si všímat i těchto věcí a můžete být hodně zklamaní. Možná tam bohužel není opravdu nic víc, než jen ta jiskra.

Foto: thinkstock

Může to začít třeba sexemFoto: thinkstock

2. Z kamaráda partner

Tohle se stává celkem často. S někým se přátelíte, jste opravdu dobří kamarádi, ale postupně se váš vztah mění z kamarádského na partnerský. Proč ne, výhod to má hned několik:

  • Dobře se znáte, máte jasnou představu o dobrých i špatných vlastnostech toho druhého
  • Máte společné zájmy, podobný životní názor i přístup k životu, jinak byste nemohli být kamarádi
  • Není prostor na přetvářku a snahu se tomu druhému zalíbit. Už jste se zažili i v krizových situacích

Jenže výhoda v podobě vzájemné znalosti může být v tomto případě zároveň i nevýhodou. „Většinou máte jasno v jeho předešlých vztazích, víte o jeho úletech a podobně. Může to trochu zamíchat kartami, vyvolat třeba žárlivost a nedůvěru,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

3. Láska z rozumu

Zní to strašně neromanticky, ale i to se stává. Obzvlášť u vyzrálejších lidí, těch, co za sebou například mají velké milostné zklamání. Jednoduše někoho poznáte, líbí se vám, ale rozhodně se kvůli němu nevznášíte v oblacích. Není tam to vzplanutí, ale rozum vám říká, že je ten člověk fajn, zodpovědný, bude vám věrný, nepije a je chytrý. A tak do toho jdete. Výhodou je, že vám emoce nezabraňují vnímat i případná negativa, takže by vás nemělo čekat nepříjemné prozření.

Ale je tu samozřejmě obrovské riziko, že počáteční jiskra bude chybět. „Ta jiskra totiž napovídá o vaší společné sexuální chemii a partnerské kompatibilitě. V takových vztazích se většinou objevuje absence chtíče a sexuální touhy. A tu si pak většinou časem začnete hledat jinde,“ varuje Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Ideální je nevrhat se do lásky po hlavě, ale pozvolna se poznávatFoto: thinkstock

4. Nejdřív sex

Začne to jako nezávazné erotické dobrodružství, občasné sexuální schůzky, ale postupem času se do sebe zamilujete. Je super, minimálně máte jasno v tom, že si rozumíte v posteli a v oblasti sexu nemáte žádný problém.

Jenže vztah není jen o posteli. Vlastně je to podobné jako u lásky na první pohled. Můžete narazit na to, že mezi vámi nakonec není víc než opravdu jen ta sexuální přitažlivost.

5. Pomalinku a zlehounka

Tohle je asi nejčastější a zároveň nejideálnější způsob, jak se zamilovat. Potkáte se, randíte spolu, pomalu a postupně jeden druhého poznáváte, zjišťujete, jaký ten druhý je.

Riziko tu je snad jen jedno jediné. „Týká se lidí po třicítce, ti mívají totiž tendenci až moc přemýšlet a až příliš vše analyzovat, ale někdy je dobré nechat věci jen tak plynout. Přemíra myšlení může začátek vztahu pokazit,“ radí Lenka Černá.

Jak jste se zamilovali vy? Byla to láska na první pohled, nebo jste víc přemýšleli?

Reklama

Načítám