Hlavní obsah
Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Vůně karamelizovaných jablek, tenoučké palačinky a kapka alkoholu – to je kombinace, která promění obyčejný dezert ve slavnostní chvilku. Crêpes aux pommes jsou symbolem jednoduché francouzské elegance, jakou znáte třeba i z módy.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Palačinkové těsto
  • 150 g hladké mouky
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 300 ml mléka
    7
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička rumu
  • 2 lžičky másla
    7
  • 20 ml oleje na smažení
Jablečná náplň
  • 3 ks jablek
  • 125 g másla
    7
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 10 ml calvadosu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Francouzské jablečné palačinky zvládnete připravit rychle a poměrně snadno - a to i ve chvíli, kdy dorazí nečekaná návštěva. Na přípravu se vyplatí vybrat si kyselejší jablka a při přípravě omáčky můžete klasický cukr zaměnit za ten třtinový. Pokud je chcete nabídnout dětem, vynechejte rum i calvados.

Postup

01.

Připravte těsto: Rozehřejte máslo a nechejte ho vychladnout. V míse smíchejte mouku, vejce, mléko, sůl, vanilkový cukr a rum. Přidejte rozpuštěné máslo a prošlehejte do hladka. Palačinkové těsto nechejte asi 20 minut odpočinout.

02.

Připravte jablečnou náplň: Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a poduste na másle s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Až jablka změknou, přidejte calvados. Pokud chystáte palačinky pro děti, místo alkoholu dejte třeba rozinky.

03.

Na nepřilnavé pánvi rozpalte olej na smažení a usmažte tenké palačinky. Naneste na ně náplň a můžete je přehnout na půl a pak na čtvrtiny a klidně servírovat na pánvi, na které jste připravovali jablka. Zbytkem náplně ozdobte dezert před servírováním.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 697,71 kJ
Bílkoviny20,46 g
Tuky73,47 g
Sacharidy93,29 g
Sůl0,83 g
SAFA31,82 g
Vláknina5,81 g
Cukry36,7 g

Načítám