Hlavní obsah

6 chyb, které škodí vaší pleti! Nestárnete zbytečně rychle?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se uchovat si mladistvý vzhled? A jste si jistá, že děláte všechno správně? Víme, jaké kroky můžou vést k předčasnému stárnutí pleti, a na co si při své každodenní beauty rutině dát velký pozor. Odteď bude váš boj s časem ještě efektivnější!

Článek

Vrásky, ucpané nebo rozšířené póry, ztráta pružnosti pleti, povislé kontury obličeje – to všechno jsou nepříjemné jevy, kterým se chce každá žena vyhnout. S přibývajícím věkem jsou ale naše snahy stále méně úspěšné a stáří o sobě dává nelítostně znát.

Celý proces lze ale výrazně zpomalit, pokud o sebe pečuje správně. Podívejte se na nejčastější a největší beauty přešlapy, které způsobují předčasné stárnutí pleti a ujistěte se, že žádný z nich neděláte.

1. Máte nedostatek vody

Hydratace je základ, a to jak z venku, tak zevnitř. Nedostatek vody v pitném režimu ve spojení s chybnou péčí mají na pleť opravdu katastrofální dopady. „Na důkladnou a intenzivní hydrataci pleti byste určitě neměly zapomínat. Její nedostatek je totiž jeden z důvodů, proč se na pleti předčasně tvoří vrásky,“ potvrzuje Denisa Verneret, školitelka kosmetických poradkyň Yves Rocher.

Hydrataci potřebujete nehledě na to, jaký druh pleti máte. Ať už je suchá, mastná nebo citlivá – hydratační složky by v pečujících produktech neměly chybět nikdy, a to jak v denních, tak i nočních.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní hydratační péče Hydra Végétal, Yves Rocher, 539 Kč. Intenzivní hydratační sérum Hydrabio Sérum, Bioderma, 599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační sérum Hydraphase, La Roche-Posey, 589 Kč. Hydro efekt sérum s biosacharidy a přírodními výtažky, Lavera (prodává Biooo), 329 KčFoto: Archiv firem

2. Zanedbáváte odlíčení

Nikdy, ale opravdu nikdy nezapomínejte na odstranění make-upu a všech nečistot, které se na obličej „nalepí“ za celý den. I když se nelíčíte vůbec a nevidíte večer v zrcadle na obličeji žádnou nečistotu, věřte, že tam je. „Kromě líčidel na ni působí prach, kožní maz, výfukové plyny, to vše musí každý večer z pleti pryč, a ani ta největší únava není výmluvou. Pokud tedy netoužíte po hlubokých vráskách o deset let dříve,“ upozorňuje vizážistka, Kateřina Krobová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí pěnivý gel Clarifying Cleanser bez mýdla s kyselinou mandlovou a salicylovou, NeoStrata, 750 Kč. Čisticí pleťový gel s obsahem zeleného čaje a vinných listů Eco Cosmetics, 179 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ultra jemný odličovací micelární gel, Sephora, 370 Kč. Odličovací a čisticí balzám Take the Day Off, Clinique, 629 KčFoto: Archiv firem

3. Podceňujete sluníčko

Pokud si myslíte, že negativní účinky ultrafialového záření jsou nebezpečné pouze v létě, když hodně svítí sluníčko, jste na omylu. Slunce září, i když se skrývá za mraky. Chraňte tedy pleť před sluncem po celý rok. Následky slunečního záření jsou totiž nevratné. Po opakovaném a intenzivním vystavování kůže ultrafialovému záření dochází k poškození kůže a spáleniny nebo vrásky jsou, oproti vážným nemocem, to nejmenší.

Proto by minimálně váš denní krém měl mít vždy SPF ochranu, nezávisle na ročním období. Když k tomu přidáte ještě make-up nebo pudr s ochranným faktorem, můžete si být jistá, že pro sebe děláte to nejlepší.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krém na obličej Zinci Sun Ultra Block SPF 50, SynCare (prodává Folly), 355 Kč. Depigmentační denní krém Even Brighter s SPF 30, Eucerin, 696 KčFoto: Archiv firem

4. Neděláte peeling, nebo to s ním přeháníte

Špatná je přehnaná exfoliace (odstraňování odumřelých buněk), stejně jako její absence. Pokud totiž peeling vůbec nepoužíváte, pleť se bude hůře obnovovat a regenerovat, protože na ní budou neustále staré částečky kůže a hlubší nečistoty. A pozor, že by se peeling neměl používat na citlivou nebo aknózní pleť je mýtus!

Na druhou stranu, budete-li si dělat hloubkové peelingy každý den, můžete pleť vysušit a poškodit. Proto vybírejte co nejjemnější a nejšetrnější produkty, a používejte je maximálně jednou týdně.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jemný pleťový peeling pro citlivou pleť, Natura Siberica, 149 Kč. Peelingové sérum na obličej s kyselinou glykolovou, PostQuam (prodává Biome), 459 KčFoto: Archiv firem

5. Zapomínáte na krk a dekolt

Krk a dekolt jsou dvě často zanedbávané oblasti. A přitom jsou to právě ony, kdo váš věk prozradí nejrychleji. Nikdy proto nezapomínejte v rámci každodenní péče namazat a ošetřit bradu, krk a výstřih. Také masky a další nadstandardní procedury by měly bezpodmínečně zahrnovat tyto zóny.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

I váš krk a dekolt si zaslouží rozmazlování. Každý večer je nejen namažte, ale i lehce promasírujte. Jen pozor, kůži netahejte, jen jemně promněteFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

6. Příliš silně taháte 

Všechny manipulace s obličejem by měly být šetrné. Ať už se jedná o odlíčení, čištění, nanášení krémů, masáž, to vše je potřeba dělat s velkou opatrností. Kůže na obličeji totiž reaguje velmi citlivě, a protože je tenčí, vyžaduje pouze nejjemnější doteky.

Taky děláte tyhle chyby? Jak bojujete se stárnutím vy?

Reklama

Načítám