Hlavní obsah

6 druhů potravin, které děti milují. Jak nakoupit ty správné?

Foto: thinkstock

Zdravě by měla jíst celá rodina, nejen dětiFoto: thinkstock

Reklama

Jaké potraviny jsou vhodné pro děti? Dřív, než vyrazíte do obchodu, si poslechněte rady odborníků, které se týkají šesti skupin – nápojů, sladkostí, mléčných výrobků, uzenin, pečiva a light potravin.

Článek

Chcete pro děti to nejlepší, co může váš obchod s potravinami nabídnout? Naučíme vás to vybrat, aniž budete muset chodit s lupou a zápisníčkem.

Šunka, uzeniny

Za spojení „zdravá uzenina“ by vás asi žádný odborník nepochválil. Děti je opravdu nepotřebují, takže není třeba hledat „dětskou šunku, párky“, i když můžete být okouzleni tím, že mají snížený obsah soli, koření a všech éček. I když je to pravda, což potvrzují i různé certifikáty, stejně by neměly být běžnou součástí stravy dětí.

„Pokud dostane dítě uzeninu jednou za čas, tak nevadí, když sáhnete po ,dospělácké' variantě. Ale vyberte tu, která obsahuje co nejvíc masa, ale málo soli a koření," konstatuje nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí Věra Boháčová.

Přece jen je méně kalorická šunka drůbeží než vepřová. Víc se dočtete v tomto článku Jak v obchodě poznat dobrou šunku? Zkuste tyhle fígle!.

Foto: isifa

Kolik je v takové sváče chemie?Foto: isifa

Sladkosti a čokoláda

Regály se sladkostmi jsou jak paleta plná barev – a podle toho to vypadá i s obsahem éček čili přídatných látek, které obsahují. Ty ale mohou být v nadměrném množství spojené s alergickou reakcí, ekzémem, ale i hyperaktivitou nebo poruchami soustředění.

Tabu jsou tato barviva: tartrazin – E 102, chinolinová žluť – E 104, žluť SY – E 110, azorubin – E 122, ponceau 4R – E 124, allura red – E 129. Pozor dejte i na oxid siřičitý a jeho soli E 220–228.

Neznamená to ale, že by vás měl každý údaj začínající písmenem E vyplašit. Pod tímto kódem najdete i vitamin C (E 300), vitamin E (E 306–309), kyselinu citronovou (E 330), jablečnou (E 296), pektin (E 440), mastné kyseliny (E 304).

Za vhodné, tedy nikoli doporučené k časté konzumaci, lze považovat kvalitní čokoládu. Hodí se i sušené nesířené ovoce, müsli tyčinky bez polevy.

Vhodné pečivo

„Pečivo by nemělo být základem jídelníčku a hlavním zdrojem sacharidů. Mělo by jen doplňovat další potraviny – vyzkoušejte jáhly, pohanku, rýži, špaldu, quinou, kukuřici, polentu, batáty,“ radí Bc. Monika Divišová, výživový poradce Wellnessia.cz.

Pozor ale na množství vlákniny – organismus dětí na její větší množství není připraven. Denní dávku pro dítě můžete spočítat tak, že k věku připočtete 5. Takže šestiletému dítěti dejte do 11 g vlákniny denně.

V té souvislosti je dobré ještě jedno varování – dětem pravidelně nedávejte sóju, ani výrobky z ní, obsahuje příliš estrogenů.

Mléčné výrobky

„Pro děti jsou vhodné polotučné bílé jogurty okolo 3 % a bez zbytečných přísad," radí Věra Boháčová. Neplatí totiž, že čím smetanovější jogurt je, tím víc má vápníku. Není třeba ale kupovat ani light variantu s méně než 0,5 % tuku – tuk může výrobce nahradit cukrem nebo umělým sladidlem, a to rozhodně není nic pro děti.

Co se týče sýrů, pak dětský organismus nejvíc ocení tvarohy a tvarohu podobné čerstvé nezrající sýry – například žervé. Zvolit můžete i tvrdý sýr s obsahem tuku 30 %.

Foto: thinkstock

Čerstvou zeleninou a ovocem nikdy nic nepokazíteFoto: thinkstock

Dietní potraviny

Mnohé maminky se bojí, že bude jejich dítě obézní, takže mu kupují raději výrobky se sníženým obsahem tuku nebo s umělými sladidly. Ani jedna varianta není v pořádku. „Děti potřebují tuk jako zdroj energie, ale i pro správný růst, sladidla pro ně nejsou vhodná vůbec," varuje Věra Boháčová.

Nevhodné pití

I v krabici se 100% džusem bývá jen koncentrát, voda, mnohdy cukr, umělé vitaminy, minerály a granulát, který má budit dojem kousků ovoce, plovoucích v nápoji. Pokud chcete opravdu přírodní šťávu, hledejte výrobek, který tyto látky obsahovat nebude. Většinou jsou v bio kvalitě.

Proč pro děti nejsou vhodné kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické nápoje, ovocné nektary? Obsahují spoustu cukru, který v důsledku zvýší pocit žízně, umělá sladidla, která kromě jiného zvyšují chuť k jídlu. Oxid uhličitý, který spolu s ochucovadly poškozuje zubní sklovinu. Kofein odvodňuje a způsobuje hyperaktivitu. Součástí některých nápojů je i kyselina fosforečná, která zvyšuje riziko řídnutí kostí.

Jak vybíráte vhodné potraviny pro děti? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Načítám