Hlavní obsah

6 letních zásad pro ženský klín. Chcete ho udržovat v kondici?

Foto: Profimedia

K létu musí patřit i zvýšená péče o intimní partieFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání v bazénech, časové posuny, stres, horko… Léto je sice patrně nejúžasnější roční období, ale má svoje nástrahy. Hlavně pro ženský rozkrok. Co mu právě teď hrozí a kterých šest věcí potřebuje?

Článek

Chystáte se na dovolenou, nebo naopak právě teď vybalujete kufry? Nezapomeňte se postarat i o svůj rozkrok, který si v tento čas žádá svoje! Kterých šest věcí pro něj můžete udělat?

1. Nespoléhejte jen na tampony

Chození bez kalhotek? Dlouhá cesta k moři a lenost zastavit na benzínce? Tampon to vyřeší! Nebo ne? Gynekolog a sexuolog Radoslav Mindžák z Hradce Králové zastává názor, že co se týče menstruačních tamponů, obecně platí pravidlo, že gynekologové je nemají moc rádi.

„V minulosti byly popsány i docela vážné infekce při užívání tamponů,“ říká odborník, který patří k těm, kdo apelují na heslo, že „všeho s mírou“. Tampony by měly být volbou pro nárazové situace, tedy na sport, do bazénu a podobně. (Občasné prostřídání s hygienickými vložkami se proto vyloženě nabízí.) A jak je to s tou vodou?

2. Chraňte se před záněty

Chlorovaná voda poševnímu prostředí nedělá vůbec dobře. Gynekologové proto doporučují, a zvlášť těm ženám, které mají po koupání potíže, aby před vstupem do vody použily speciální tampony obsahující probiotika, které po zvýšení tělesné teploty uvolní miliardy živých mléčných bakterií, které utlumí nežádoucí účinky chlorované vody. Koupání vás již nečeká? Tyto tampony můžete pro obnovu poševního prostředí použít i po dovolené.

Foto: Profimedia

Záněty například ze znečištěné vody jsou poměrně častý prázdninový jevFoto: Profimedia

Skvělé jsou i v době menstruace, kdy je pochva nejvíc oslabena a náchylná k infekcím. (Cena za 12 kusů se pohybuje okolo dvou set korun.)

Hlavně nespoléhejte na babskou radu a v případě „špatného pocitu ze svého klína“ nekupujte jogurt! Ani v Řecku, ani nikde jinde!

3. Slepě se neřiďte mýty

Když se tuhle brněnského gynekologa a porodníka Víta Unzeitiga jistá čtenářka zeptala, jak se dívá na používání jogurtu coby léčitele výtoků, jeho odpověď byla jednoznačná. „Dnes už jsou lepší možnosti,“ odvětil odborník s tím, že většina dnešních jogurtů nemá živé kultury laktobacilů, a i když ano, hodí se spíš pro trávicí trakt.

Pokud tedy cítíte, že něco není v pořádku, s vyšetřením a léčbou počkejte na lékaře. A to i v případfě nečekaného krvácení mimo pravidelný cyklus.

4. Nezanedbávejte signály svého těla

Časový posun, odlišné klima či stres mohou zapříčit, že se menstruace dostaví v době, kdy to nečekáte, ale krvácení mimo cyklus, a to třeba i po pohlavním styku v nádherné přírodě italských jezer, nikdy nesignalizuje nic dobrého! Ba naopak.

Může se jednat třeba o infekci HPV, se kterou se čeští lékaři setkávají hlavně u žen nad 30 let.

Mimochodem, podle posledních statistik žije s diagnózou rakoviny děložního čípku, kterou virus HPV může vyvolat, více než 16 tisíc žen a asi 400–500 na tuto nemoc ročně umírá. Vždy je tedy lepší „plašit zbytečně“ než krvácení ignorovat.

A co třeba holení pubického ochlupení „na koleni“ před stanem? Taky častá chyba!

Foto: Profimedia

A stále platí staré známé heslo: Sex jedině s kondomem!Foto: Profimedia

5. Dodržujte hygienické postupy

„Půjč mi žiletku, miláčku. A ručník. Nebo ne, Kamil už mi jeden dal.“ Ostří se nepůjčuje, stejně jako ručník. A pro odstraňování chloupků platí určitá pravidla. „Před holením a po něm je nutná důsledná hygiena z důvodu možných infekcí přenášených z kůže,“ říká gynekolog a porodník Tomáš Minář ze Dvora Králové nad Labem. Ostré a čisté „nástroje“ by měly být samozřejmostí… Jako prezervativ.

6. Používejte kondom

Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace odhalil, že se za posledních 20 let snížil počet párů, které při sexu používají prezervativ. Ženy si chtějí užít sex bez něj, čímž vzrůstá riziko vzniku pohlavních chorob. Balíček tedy mějte vždy s sebou a žádnému snědému nápadníkovi nevěřte, že „on je čistý“. Milujete přece sama sebe, nebo ne?

A co pro svůj klín právě teď děláte vy?

Reklama

Načítám