Hlavní obsah

6 potravin s výborným antiaging efektem: Jezte je častěji a zpomalte stárnutí!

Foto: lenetstan, shutterstock.com

Některé potraviny mají výrazný omlazující účinek. Víte, které to jsou především?Foto: lenetstan, shutterstock.com

Reklama

Když chcete, aby vaše pleť vypadala dlouho mladě, musíte ji vyživovat. Jak z venku především hydratačními přípravky, tak hlavně zevnitř. K tomu vám pomohou potraviny, které vynikají svými antiaging účinky.

Článek

Potraviny, které mají antiaging efekt, jsou pro vaše tělo výhra ve všech směrech. Jejich účinky se totiž neomezují jen na pleť, především jde o podporu celkového zdraví, dlouhověkosti a odolnosti organismu.

„Dnes se dají bez problému sehnat cenově přijatelné potraviny, u kterých jsou prokázány přirozené omlazující účinky. Mohou představovat komplexní očistu od škodlivých látek, ochranu před kornatěním cév a srdečními nemocemi, také mohou zmírňovat stres,“ říká nutriční specialistka Hana Bačíková z e-shopu Perfectproducts.

Obecně zdravá čistá strava má na kondici vašeho organismu prospěšný vliv. Máme pro vás ale ještě několik tipů, které svými účinky proti stárnutí obzvláště vynikají!

1. Konopný olej

Olej lisovaný ze semen konopí je považován za jeden z nejzdravějších. Hodně lidí mu říká přírodní zázrak. Kromě množství vitaminů a minerálů má nejpřirozenější poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. A také ze všech olejů vůbec nejvyšší obsah esenciálních mastných kyselin. Vnitřní užívání má antibakteriální a regenerační účinky, zpomaluje stárnutí a podporuje trávení.

Foto: ostrez, shutterstock.com

Konopný olej se dostává na výsluní super zdravých potravin zejména kvůli svému dokonalému poměru organismu prospěšných mastných kyselinFoto: ostrez, shutterstock.com

2. Quinoa

Obrovskou výhodou quinoy je, že disponuje nadprůměrným obsahem jinak nedostatkového železa. Pokud vám železo chybí, projevuje se to zejména celkovou únavou a vyčerpáním organismu. Pokožka se vysušuje, bledne, navíc slábnou vlasy i nehty, což vede k celkově staršímu vzhledu. V prevenci proti stárnutí je proto výjimečně důležité železo kontinuálně doplňovat.

3. Brokolice

Tuhle krásnou a tuze dobrou zeleninu si dopřávejte tak často, jak to jen jde! „Brokolice je zásobárnou esenciálních aminokyselin a dalších látek, které vychytávají volné radikály a tím zabraňují předčasnému stárnutí a preventivně působí proti civilizačním nemocem včetně rakoviny,“ uvádí dále nutriční specialistka Hana Bačíková.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Brokolice zadržuje volné radikály a dokáže bojovat i proti rakoviněFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

4. Rajčata

„Rajčata jsou známá svým vysokým obsahem lykopenu, který pomáhá produkovat kolagen a elastin, díky kterým je vaše pleť pružná a pevná. Pamatujte, že abyste dokázali lykopen z rajčat využít, je potřeba konzumovat rajčata tepelně upravená. Takže je třeba orestujte na pánvi,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

5. Mladý kokosový ořech

Nedozrálý šest až sedm měsíců starý kokos nabízí vydatný zdroj energie v podobě kokosové vody. Ta je nejbohatším zdrojem cytokininů, působících proti stárnutí buněk a tkání. Mladému kokosu se říká přírodní izotonický nápoj. Jeden průměrný kus obsahuje 20 % denní dávky vápníku, velké množství proteinů a vitaminu C a takzvané elektrolyty neboli minerály, které dokážou tělo hydratovat lépe než čistá voda.

6. Borůvky

Antioxidanty nabité ovoce působí jako přírodní antibiotikum i elixír mládí. Borůvky jsou zvláště bohaté na antioxidant antokyan, který působí proti stárnutí a zvyšuje tvorbu kolagenu. „Borůvky předčí jiné plodiny v léčbě cévních potíží a v podílu karotenu, který chrání imunitní systém a buňky před volnými radikály,“ doplňuje nutriční poradkyně Hana Bačíková.

Jakými prostředky bojujete proti stárnutí?

Reklama

Načítám