Hlavní obsah

Chcete být v roce 2017 štíhlejší? Naučte se těchto 5 pravidel čisté stravy!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Ke štíhlosti vám pomohou přirozené, čisté potravinyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Clean eating neboli čistá strava možná zní jako další módní výstřelek zdravé výživy. To ale není. Naopak označuje jeden z nejstarších a také nejzdravějších způsobů, jak jíst. Tato pravidla musíte znát!

Článek

Clean eating není jako veganství, raw strava nebo třeba paleo dieta. Není to jakýsi současný výživový hit, který zmizí možná tak rychle, jako se objevil. Jedná se o způsob stravování, který je populární hlavně tím, že je dlouhodobě udržitelný.

„Určitě se nedá říct, že se jedná o krátkodobý exkurz a snahu přijít zase s něčím novým a IN. Clean eating je způsob zdravé životosprávy a přístupu k sobě. Je to založené na vědomém chování, že potřebujete kvalitní jídlo, aby tělo fungovalo, jak má,“ popisuje MUDr. Hana Mojžíšová.

Ke clean eating neexistuje žádný přesný český ekvivalent. Přeložit bychom to mohli jako čistá nebo pravá strava. Právě ale název tohohle výživového konceptu je důležitý, protože naprosto perfektně vystihuje, co je pro zdravou stravu klíčové. Tedy jezte tak, aby vaše tělo bylo čisté…

Abychom ale nebyli příliš abstraktní, máme pro vás souhrn těch nejdůležitějších pravidel čisté stravy…

1. Jezte hlavně přirozené potraviny

„Nejzdravější a nejdéle žijící lidé na planetě nenakupují v supermarketu, ale živí se lokálními potravinami, které nasbírali, vypěstovali nebo získali chovem zvířat. Tyto potraviny mají více enzymů, vitaminů a žádná umělá aditiva,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu.

V dnešní době není asi úplně možné, abyste jedli jen to, co jste si vypěstovali. Důležité ale je používat co nejvíce základních nezpracovaných potravin, jako je libové maso, zelenina, ovoce, tvaroh, vejce, ořechy, luštěniny a podobně.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Vejce z malých farmářských chovů jsou chutnější než z velkodrůbežárenFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

2. Upřednostňujte kvalitu nad kvantitou

Radši si dejte jen jeden plátek kvalitního žitného chleba z rodinné pekárny než čtyři konzumní rohlíky. Radši si dejte kousek kvalitního doma připraveného steaku namísto dvou klobás z rychlého občerstvení.

„Kvalita je také upřednostňování čerstvých surovin namísto potravin s dlouhou dobou trvanlivostí, stejně jako podpora lokálních pěstitelů a chovatelů,“ doplňuje lékařka Hana Mojžíšová. Je sice pravda, že tyto produkty bývají o něco dražší. Avšak mnohem lépe vás chuťově uspokojí, tudíž jich nemusíte sníst tolik.

3. Velké NE průmyslově zpracovaným potravinám

Zásadním pravidlem clean eating je také co největší omezení průmyslově zpracovaných výrobků. Jejich typickými představiteli jsou třeba levné uzeniny, instantní jídla, čokoládové a jiné sladké tyčinky nebo fast food strava v původním slova smyslu.

„Udává se, že asi ze dvou třetin je strava běžného člověka tvořena průmyslově zpracovanými potravinami. To je určitě třeba zmírnit,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová. A právě o to se snaží lidé, kteří ctí zásady clean eating.

Foto: skvalval, Shutterstock.com

Fast foodům řekněte rozhodné NE!Foto: skvalval, Shutterstock.com

4. Ať je jídelníček vyvážený

Správná strava by měla mít jak dostatek mikroživin čili různých nezbytných minerálů a vitaminů, tak správný poměr makroživin. To jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. U běžného člověka by sacharidy měly být v jídelníčku zastoupeny 55 až 60 procenty. Bílkoviny 15 až 25 procenty a tuky 25 až 30 procenty.

Pokud se v těchto poměrech příliš nevyznáte, přečtěte si návod, jak sestavit vyvážený jídelníček. Podle něj to zvládne každý!

5. Naučte se připravovat jídlo sami a správně

Snažte se co nejvíce denních jídel připravit sami z vlastních kvalitních surovin. Pokud si během dne dojdete někam na oběd, není to problém. K večeři si ale zkuste něco sice rychlého a jednoduchého, ale kvalitního a výživného, sami uvařit.

„Dávejte také přednost zdravějším technologiím přípravy jídla. Omezte smažení a upřednostněte pečení, restování, dušení, vaření v páře či si dejte jen obložený talíř studeného jídla,“ doporučuje MUDr. Hana Mojžíšová.

Chcete v roce 2017 začít jíst zdravěji? Nebo si dáváte jiná předsevzetí?

Reklama

Související témata:

Načítám