Hlavní obsah

6 překvapivých čističů do domácnosti

Foto: Thinkstock

Není čistič jako čistič... Věřili byste třeba silonce nebo odlakovači na nehty?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počmáraný stůl, rez na vaně či na toaletě, skvrny od deodorantu na černých šatech – neřešitelný problém? Jen doteď! Máme pro vás netradiční fígle na čištění skvrn.

Článek

Posbírali jsme tipy od čtenářek – budete zírat, čím vším se dají čistit otravné fleky. A nejlepší ze všeho je, že potřebné ingredience máte pravděpodobně běžně doma, i když za úplně jiným účelem.

Skvrna: Permanentní popisovač na dřevě

Čistidlo: zubní pasta

Bílou zubní pastu (ne s gelovou konzistencí) naneste na čistý suchý hadřík a počmárané místo jím opakovaně přetírejte. Překvapení – po fixu nikde ani památky. Zubní pasta má mírně abrazivní účinky, proto ji raději předem vyzkoušejte na nenápadném místě.

Skvrna: Rez na vaně nebo WC míse

Čistidlo: Coca-Cola

Coca-Cola není dobrá jen pro uhašení žízně či zklidnění žaludku, kyselina v populárním nápoji také rozpouští rezavé skvrny na porcelánu. Nalejte Coca-Colu do záchodové mísy nebo vany tak, abyste pokryli rezavé skvrny. Pokud máte skvrny na šikmých plochách, pomozte si papírovým ubrouskem nebo kusem vaty promočeným Coca-Colou. Nechte působit přes noc. Ráno už žádnou rez nenajdete. Pozor – tento trik funguje pouze se skutečnou Coca-Colou!

Foto: Thinkstock

Kyselina obsažená v Coca-Cole prý dokáže divyFoto: Thinkstock

Skvrna: Lepkavé plochy na žehličce na vlasy

Čistidlo: Odlakovač s acetonem

Namočte několik vatových tamponů do odlakovače na nehty (s acetonem!) a vychladlé desky žehličky jimi do čista vytřete. Odlakovač rozloží zbytky stylingových přípravků a vaše žehlička bude zase jako nová. Pokud i přesto na žehličce zbudou nějaké hodně odolné skvrny, odstraňte je trochou čisticího prostředku na trouby. Na závěr plochy ještě omyjte vlažnou vodou a dosucha vyleštěte.

Prodejce čističů a barev Martin Vrána dodává: „S acetonovými přípravky pracujte v dobře větrané místnosti, bez přítomnosti dětí a snažte se nevdechovat vzniklé výpary.“

Skvrna: Mazlavá špína ve váze na květiny

Čistidlo: Prášek do myčky nádobí

Ve vodě namočené květinové stonky mají tendenci zanechat ve vázách mastný film a zelené skvrny. Zasypte dno vázy práškem do myčky nádobí a naplňte vázu horkou vodou. Protřepejte, nechte stát a asi po hodině máte vázu zářivě čistou.

Foto: Thinkstock

Roztržená silonka nepatří do odpadků. Ještě jí ledacos vyčistíte!Foto: Thinkstock

Skvrna: Deodorant nebo make-up na oděvu

Čistidlo: Silonky

Bílé stopy po deodorantu, ale i make-up odstraníte z oděvů pomocí nylonové punčochy neboli silonky. Suchou punčochou jednoduše skvrnu vytřete, a to nejlépe hned po tom, co se vám malér přihodí. Takto odstraníte viditelnou povrchovou skvrnu. Abyste se zbavili skvrny úplně, pak, jak to bude možné, oděv běžně vyperte.

A proč se starat o flek, kterému můžete zabránit?

Žluté skvrny od potu na oblečení

Preventivní pomocník: Dětský pudr

Pudrem poprašte podpažní část oděvu z rubové strany a potom žehličkou zažehlete. Teplem pudr tkaninu utěsní, čímž se vytvoří bariéra proti prosáknutí potu.

Zajímavé, co? Pokud znáte další nevšední triky, napište nám o nich do diskuse.

Reklama

Načítám