Hlavní obsah

6 varovných příznaků, které signalizují nemocné plíce

Foto: Thinkstock

Dušnost, tíha na hrudi, špatný spánek, i to jsou příznaky, za kterými může být plicní onemocněníFoto: Thinkstock

Reklama

Poslechněte svoje plíce, když volají o pomoc. Příznaky plicního onemocnění, jako jsou dušnost, vleklý kašel, modré rty a oteklé kotníky, vám mohou zničit život!

Článek

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je poškození dýchacích cest v důsledku chronického zánětu, emfyzému plic anebo obou. Ohroženi jsou jednoznačně kuřáci, i pasivní, a také ti, co dýchají jiné dráždivé látky (prach, azbest a podobně). Pro společné příznaky s jinými plicními chorobami (například astma) se plicní choroby těžko rozpoznávají.

Z údajů Státního zdravotního ústavu trpí v ČR plicním onemocněním 700–800 tisíc lidí a každý rok na ně 1700 lidí umírá! Včasnou léčbou lze průběh choroby sice zpomalit, zdravé plíce vám však nikdo nevrátí! Tyhle příznaky vás upozorňují na možné plicní onemocnění.

1. Dušnost

„S prvními dýchacími potížemi si lidé prostě řeknou ‚jsem starý, jsem z formy‘, a tak omezí aktivity," říká MUDr. Pavel Bradáček, lékař specializovaný na plicní choroby, a dodává: „Zpozorní až tehdy, kdy už mají vážné obtíže i při minimální zátěži. Přitom klíčem k udržení funkce plic je zachování a i zvýšení úrovně aktivity.“

Experimentujte tak s různými činnostmi, zvyšujte zátěž a pozorujte na sobě změny. Pavel Bradáček říká: „Ptám se lidí, jak se jim dýchá ve srovnání s loňským rokem, můžou dělat to, co dělali loni?“ Pokud cítíte balvan na hrudi a těžko dýcháte, vyhledejte lékaře. Plicním vyšetřením získáte jasnou představu o zdraví svých plic.

Foto: Thinkstock

Chronické plicní onemocnění lze zmírnit, ale zcela plíce uzdravit už ne!Foto: Thinkstock

2. Častý nebo zhoršující se kašel

Při dlouhodobém produktivním kašli dochází ke ztrátě elasticity plicních sklípků a zvýšenému zahlenění plic. Pro CHOPN bývá typický ranní (kuřácký) kašel. Pokud je hlen tmavě žlutý, zelený nebo s krví, jděte k lékaři co nejdřív. Víte, že u kuřáků se i přes postupující plicní nemoci produkce hlenu zvýší až po tom, co kouřit přestanou? Chcete vědět víc? Čtěte Speciál o kašli: 7 možných příčin, i jak je léčit.

3. Ranní bolest hlavy

Jestliže vás budí tupá a pulzující bolest hlavy, může to být tím, že během spánku špatně dýcháte. Pokud dýcháte mělce, tělo nestačí ventilovat oxid uhličitý a ten se v těle hromadí, tlumí centrální nervovou soustavu, a to se projeví bolestí hlavy. Léky na bolest tady nezaberou! Jedině odborný lékař dokáže posoudit všechny souvislosti a nastolí plicní léčbu. Díky ní ustoupí i bolesti hlavy.

Foto: Thinkstock

Ranní bolesti hlavy mohou signalizovat plicní onemocnění. Pokud máte podezření, zajděte raději k lékařiFoto: Thinkstock

4. Oteklé kotníky

Pokud není oběhový systém dostatečně okysličován, zhoršuje se stav plic, slábne tělo i srdeční činnost. Když srdce nedodá dost krve do jater a ledvin, dochází v těle ke hromadění toxinů a tekutin. Výsledkem jsou otoky, nejčastěji kotníků. Že nejde o běžné otoky, poznáte, protože vás budou sužovat i jiné příznaky (kašel, dušnost).

5. Potíže se spánkem

Špatné spaní trápí spoustu lidí, i když nemusí hned jít o problém s plícemi (například spánková apnoe). Lidé s nemocnými plícemi budí z hlubokého spánku dušnost a kašel. Bojíte se, že mezi ně patříte i vy? Položte si tedy otázky: Spí se vám lépe, když máte víc pod hlavou? Usnete lépe vsedě než vleže, protože tak se vám lépe dýchá? Spíte sice celou noc, ale po probuzení máte závratě? Při kladné odpovědi to může znamenat potíže s dýcháním, možná i nemoc plic. Potřebujete tedy plíce vyšetřit. Pokud nespíte ‚jen‘ kvůli zlým snům, přečtěte si Noční můry: Co znamenají a jak proti nim bojovat?.

6. Modravé rty nebo nehty

Z nedostatku kyslíku v krvi (cyanóza – krev je tmavá až do modra) mohou zmodrat rty i nehtová lůžka, dásně a později jiná místa na kůži. Jedná-li se o centrální cyanózu, při ní je kůže teplá (opak prochladnutí). Čím dříve o tomto problému povíte lékaři, tím dříve plicní nemoc odhalí a zpomalí její progresi.

Máte strach z těchto nemocí? A co děláte pro to, abyste se bát nemuseli?

Reklama

Načítám