Hlavní obsah

Problémy s dýcháním? Vyzkoušejte 2 jednoduché domácí cviky

Foto: Alphega lékárna

Zkontrolujte si stav svých plic v jedné z více než 270 Alphega lékáren v ČRFoto: Alphega lékárna

Nenápadné, ale zákeřné. Takové jsou plicní choroby. Při jejich léčbě je proto velmi důležitá plicní rehabilitace, která zlepšuje dýchání, a tím i přísun kyslíku do organismu. Jak na ni?

Článek

Důležitost prevence není nutné vysvětlovat. Zvláště bychom se jí měli věnovat právě v případech nemocí, které bezprostředně ohrožují náš život. Například při chronické obstrukční plicní nemoci dochází k poškození plicních sklípků, v důsledku čehož klesá obsah kyslíku v krvi a zmenšuje se jeho přísun ke všem vnitřním orgánům. Pokud se tato nemoc neléčí, může pro nemocného znamenat riziko předčasného úmrtí.

Dva jednoduché cviky pro lepší stav plic

Chcete-li pro své plíce něco udělat, vyzkoušejte aktivity, jako jsou zpěv, jóga nebo třeba taj-či, které vás naučí pracovat s dechem, a plicím tak jednoznačně prospívají. Upřednostňujete-li jiný typ aktivit, pusťte se do našich jednoduchých cvičení.

1. Hořící svíčka

Pohodlně si sedněte a uvolněte krk a ramena, se zavřenými ústy proveďte hluboký nádech nosem. Představte si, že před vámi hoří svíčka a chcete ji sfouknout. Dlouhým a stálým výdechem plamínek uhaste. Tento cvik pomáhá zpomalit dýchání, uklidnit se a dodat více vzduchu do plic. Doporučená doba cvičení je mezi 5 až 10 minutami denně.

2. Nafukování balonu

Cílem této metody je naučit se bránici, která je označována za hlavní nádechový sval, efektivně využívat. V sedu nebo na zádech položte volně ruce na břicho a uvolněte se. Představte si, že vaše plíce jsou balonem, který je třeba nafouknout. Proveďte dlouhý hluboký nádech nosem, během kterého zapojte i břišní svalstvo. Dlouze vydechujte pusou, rty jsou ve stejném postavení jako při sfoukávání svíčky. Také tento cvik provádějte zhruba 10 minut každý den.

Udělejte pro své plíce maximum

Máte pochybnosti o tom, v jakém stavu vaše plíce skutečně jsou, nebo si jen chcete být jisti, že je ve vašem těle vše v pořádku? Vybrané Alphega lékárny nyní nabízejí možnost nechat si změřit plicní věk, který se nemusí shodovat s vaším věkem biologickým. Díky měření zjistíte, zda je vaše případné zadýchávání způsobeno pouze nedostatečnou fyzickou kondicí, či se za ním může skrývat nějaké onemocnění.

Měření plicního věku vám podá zásadní informaci o tom, jak vaše plíce fungují, a pokud je třeba podniknout nějaké další kroky, odborně proškolený lékárník vám vše vysvětlí a vhodný postup doporučí.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Reklama

Načítám