Hlavní obsah

Nehrozí vám nemoc CHOPN? V nebezpečí jsou hlavně kuřáci

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Máte chronický kašel? Vykašláváte hleny? Zadýcháváte se po vystoupání schodů? Pak zbystřete! Mohli byste mít totiž takzvanou „nemoc kuřáků“, která každoročně zabije miliony lidí! Cigarety ale nejsou jedinou příčinou. Ohroženi jsou i lidé ve velkoměstech a také ti, kdo pracují v prašném prostředí.

Článek

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je celoživotní onemocnění průdušek a plic, při kterém dochází k omezení průtoku vzduchu v průduškách. V pozdějším stadiu vede k invaliditě a předčasné smrti. Pomoci mohou plicní rehabilitace, očkování i operace. To nejdůležitější je ale včasná prevence.

Ohroženi jsou skláři i cihláři

Největším rizikovým faktorem této nemoci, a to až ze 70 procent, je kouření. Svou roli v nemoci sehrává i pasivní kuřáctví. Mezi rizikové faktory patří také kouření doutníků, marihuany a vodní dýmky. K nemoci přispívají i zplodiny z dopravního provozu, spalování fosilních paliv a biomasy.

„Svůj podíl má také vliv průmyslových exhalací a prašnosti zejména v profesním prostředí, třeba při broušení skla, v cihelnách, výrobnách azbestu nebo uhelných dolech. Vliv na nemoc může mít i vlhkost a plísně v domácnosti, časté infekce dýchacích cest a také genetické faktory,“ říká Jana Kociánová, primářka plicního pracoviště Polikliniky MephaCentrum v Ostravě.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Pokud často trpíte na záněty průdušek, raději se poraďte s lékařem, zda nemůžete mít začínající CHOPNFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vykašlávání a častá bronchitida

CHOPN je nebezpečná v tom, že řada lidí vůbec netuší, že je něco v nepořádku. Větší zadýchávání přičítají třeba rostoucímu věku. Na lékaře se obracejí až ve chvíli, kdy doslova začnou „lapat po dechu“. Trpíte-li častým zánětem průdušek nebo pokud často vykašláváte hleny, měli byste zbystřit.

Pokud jste vystavováni rizikovým faktorům víc než deset let, měli byste si určitě zajít na vyšetření. Je třeba myslet na to, že rizikovým faktorem může být třeba i bydlení u rušné křižovatky. „Navštívit lékaře je třeba i v případě dlouhodobého kašle, vykašlávání a zhoršující se dušnosti. Jednoduše, pokud vám začalo dělat problémy vyjít pár schodů, které jste donedávna bez potíží téměř vyběhli – něco je špatně a určitě by se na vás měl podívat odborník,“ doporučuje Jana Kociánová.

Prevence nad zlato

Pokud chcete této nemoci předejít, měli byste především přestat kouřit. Omezte i pasivní kouření, vyhýbejte se místům, kde se kouří cigarety nebo vodní dýmky. Také se snažte trávit dost času v přírodě, na čerstvém vzduchu. Jestli pracujete v prašném prostředí, používejte kvalitní roušky a choďte na pravidelná vyšetření, CHOPN se dnes oficiálně řadí mezi nemoci z povolání.

Udržujte svou domácnost v čistotě: prach, plísně a roztoči neohrožují plíce jen astmatikům. Hodně větrejte nebo si pořiďte domácí čističku vzduchu. Snažte se sportovat a jíst zdravě. Posílíte si tím imunitu a budete odolnější vůči nemocem, které vaše plíce oslabují.

Pomůže včasná léčba

Čím dříve se léčba zahájí, tím lépe se dá zabránit zhoršování nemoci. Lékaři dokážou zpomalit postupné zhoršování funkce plic. Mezi režimní opatření, která jsou součástí léčby, patří třeba terapie inhalačními léky, které roztahují a léčí průdušky, nebo fyzioterapie plic.

„Při léčbě je nejdůležitější podmínkou absolutní zákaz kouření, pak můžeme nemoc ovlivnit inhalačními léky v různých kombinacích a formách, důležitá je plicní rehabilitace, předcházení nachlazení, očkování proti chřipce, u malé části pacientů některé vybrané bronchoskopické nebo chirurgické zákroky, výjimečně i transplantace plic, v pozdních stadiích nemoci pak dlouhodobá domácí léčba kyslíkem, takzvaná oxygenoterapie,“ vysvětluje Petr Vaník, primář plicního oddělení Nemocnice České Budějovice.

„Bohužel, značná část pacientů přichází v době, když je onemocnění v pokročilém stadiu a není možné ho vyléčit. V takovém případě je cílem léčby zpomalení zhoršování nemoci, zvýšení tolerance fyzické zátěže a zlepšení kvality života,“ doplňuje MUDr. Stanislava Potrepčiaková, Klinika nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Čas hraje v léčbě této nemoci významnou roli: čím dříve se začnete léčit, tím pomaleji bude nemoc postupovatFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Jak si pomoct sám?

Pokud na sobě pozorujete příznaky nebo už vám nemoc propukla, můžete si kromě rad lékařů zkusit pomoct i sami. Zkuste spát s více polštáři: pomůžete tím snazšímu odstraňování hlenu z plic. Jeďte do lázní, k moři nebo do podzemních jeskyní: tato místa i lázeňská léčba plicím prospívá. Dobrou rehabilitací dechu je i hraní na dechový hudební nástroj.

Kouříte? Chcete s tímto zlozvykem přestat nebo už se vám to podařilo?

Reklama

Načítám