Hlavní obsah

7 fíglů, které vás ochrání před plísní nohou. Vyplatí se je znát!

Foto: Thinkstock

Plíseň vám může pěkně znepříjemnit léto a letní radovánkyFoto: Thinkstock

Reklama

Teplé letní počasí a častý pobyt u vody se líbí bohužel nejen vám, ale i plísním, které mohou napadnout vaše nohy a nehty. Jak se této obtížně léčitelné a bolestivé zkušenosti vyhnout? Poradíme vám!

Článek

Když se podíváte do statistik, tak nehtové mykózy, čili plísně, postihují stále častěji i děti a mladé lidi a alespoň jednou za život potkají devadesát procent Čechů.

Nejohroženější jsou lidé, kteří častěji tráví čas na koupalištích, ale i v bazénech a akvaparcích, wellness centrech a saunách. Právě v jejich sprchách a společných prostorách se infekci velmi daří – je v nich teplo a vlhko. Zajímavostí možná pro vás bude i fakt, že je na vině onemocnění často i přemrštěná hygiena, tedy zbavení kůže její přirozené ochranné vrstvy.

Jaké jsou příznaky plísně nehtů?

Onychomykózu, tedy plíseň nehtů, poznáte hlavně podle změny jejich barvy – mohou být zažloutlé, mít nahnědlé skvrny nebo působit jako špinavé. Nehty jsou také silnější. Plíseň na kůži nohou začíná popraskáním prostorů mezi prsty.

Jestliže tyto příznaky ignorujete, můžete si zadělat na dlouhodobý a dost bolestivý problém. Základem úspěšné léčby je nedat infekci čas, aby se příliš rozšířila. Navíc hrozí nebezpečí, že plíseň přenesete i na ostatní členy domácnosti.

Foto: Thinkstock

Mořská slaná voda a písek je pro nohy vítanou dovolenou i osvěžením, v hotelu už se ale raději obujteFoto: Thinkstock

Léčba mykózy nehtů

„Nehtové mykózy vyžadují kúru trvající několik týdnů, spíše měsíců, přičemž se doporučuje v léčbě ještě po určitou dobu setrvat i poté, co už klinické příznaky onemocnění odezněly,“ říká MUDr. Jiří Slíva Ph.D. Zabírají přitom přípravky, které snižují pH, tedy obsahují kyseliny, a pronikají snadno do postiženého nehtu.

Záleží přitom na tom, jaký přípravek si v lékárně vyberete – některé vyžadují, abyste nehet před aplikací pilovali, a zajistili tak, že se léčivé složky dostanou do hlubších vrstev.

Babské rady využívají k léčbě hlavně kyselé prostředí – tedy nejčastěji lázeň v octové vodě. Lékaři ale radí používat ji spíše jako prevenci, na onemocnění jako takové už nemusí stačit a jen oddálí chvíli, kdy začnete používat opravdu účinné prostředky.

7 rad, jak předejít plísni nehtů

Lepší je rozhodně prevence. V podstatě je to pár velmi jednoduchých rad:

1. Pokud se pohybujete ve vlhkém prostředí nebo se vám potí nohy, pečlivě je sušte, hlavně mezi prsty. Ručníky, kterými se otíráte, nepoužívejte na zbytek těla, nesdílejte je s dalšími členy rodiny.

2. „Noste zásadně otevřenou a vzdušnou obuv. Plísňovým zárodkům se totiž dobře daří v uzavřených prostorách a potící se nohy poskytují ideální podmínky pro vznik mykóz,“ říká MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.

Foto: Thinkstock

Plíseň nehtů na noháh bohužel trápí stále více lidí, i těch mladýchFoto: Thinkstock

3. Ve společných prostorách koupališť nebo sauny noste boty, například žabky. Tato rada platí i pro hotelové pokoje na dovolené.

4. Boty alespoň třikrát týdně ošetřete dezinfekčním sprejem, na nohy můžete použít například čajovník. Dezinfekční spreje koupíte v každé drogerii, tea tree olejíček i v prodejnách zdravé výživy, někdy i v dárcích.

5. Na mytí nohou použijte mýdlo s antibakteriální přísadou.

6. Dopřejte si pravidelně pedikúru, protože zbytnělá kůže je lepší živnou půdou pro plísně. Dejte přitom velký pozor na hygienu a dezinfekci. Lidé, kteří už mykózu měli, by měli aplikovat výhradně suchou pedikúru.

„V létě doporučuji zajít na pedikúru jednou za tři týdny až měsíc. Rozhodně doporučujI suchou, protože právě plísně se při mokré pedikúře snadno přenesou, zvlášť, když si nejste jisti tím, jak je na tom salón s hygienou,“ říká pedikérka Vladimíra Čížková ze Studia Relaxece Praha-Suchdol.

7. Pokud na nehtové mykózy trpíte, tak je důležité preventivně své nehty chránit speciálními prostředky. Pokud onemocníte, pak je i po vyléčení mykózy pokračovat několik týdnů v léčbě, aby nenastala recidiva,“ říká lékař Jiří Slíva. Samozřejmostí by mělo být nenosit cizí obuv ani nikomu nepůjčovat svoje boty.

Máte zkušenosti s mykózou nehtů? Napište nám, jak jste ji léčili.

Reklama

Načítám