Hlavní obsah

7 možností, jak využít odpad v domácnosti

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasická domácnost vyprodukuje za týden i několik tašek odpadu. Když se ale zamyslíte nad některými vyhozenými položkami, najdou ještě další uplatnění. Odhalte hned sedm možností, jak znovu použít obyčejné věci.

Článek

O odpadním plastu se často mluví v souvislosti se zamořenými oceány, ale není třeba chodit tak daleko. I přesto, že se naše republika umísťuje na předních příčkách v množství vytříděného odpadu, stále je co vylepšovat. Jednou z cest je třeba využívání již upotřebených věcí. Velmi často se totiž dá pro odhozené věci najít jejich nová forma „života“.

Nabízeli jsme vám již několik tipů: znovuvyužité plechovky, krabici nebo třeba ručníky. Chce to jen trochu se zamyslet a neběžet hned do obchodu pro nového pomocníka. A ještě něco: až budete recyklovat již použité věci, nezapomeňte na jejich funkčnost a hygienickou čistotu.

Než je dáte do mrazáku

Foto: Jakub Jurdič

Plátky masa je dobré mrazit pěkně odděleně, k čemuž vám výborně dopomohou čtverce vystřižené z igelitkyFoto: Jakub Jurdič

Igelitových tašek se po jejich zákonném zpoplatnění prodává čím dál méně, ale stejně si občas nějakou tu igelitku z obchodu přinesete. Pokud je příliš tuhá a nepoužili jste ji do odpadkového koše, můžete ji vyčistit a rozstříhat na menší čtverce. Upotřebíte je při mrazení masa. Jednotlivé plátky se k sobě nepřilepí a vy si tak budete moci odebrat třeba jen dva plátky ze čtyř.

To není jen obyčejná síťka na ovoce!

Foto: Jakub Jurdič

V zimě je do síťky schováno mnoho druhů ovoce Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zvláště mrkve se nemusí loupat, stačí jen odrhnout vrchní jemnou vrstvuFoto: Jakub Jurdič

Hrušky, pomeranče i citrony často bývají balené v barevných síťkách. Kromě toho, že díky nim dobře vidíte, co vlastně kupujete, dají se ještě znovu použít. Když síťku zmáčknete do hrsti, můžete s ní snadno očistit třeba mrkev. Je totiž tak akorát drsná, že odstraní drobné nečistoty z povrchu zeleniny.

Krabička nejen na kapesníky

Foto: Jakub Jurdič

Když sáčky nebo tašky prakticky poskládáte, budou se z krabice tahat jeden za druhýmFoto: Jakub Jurdič

Papírové kapesníky se prodávají v praktickém papírovém obalu s otvorem vyztuženým plastem. Ten se báječně hodí jako zásobník pro mikrotenové sáčky nebo igelitové tašky. A jak je do krabičky dostat? Srolujte je vzájemně provléknuté uchem té předchozí a ruličku umístěte do krabičky. Podrobný návod najdete ve videu Ještě se budou hodit aneb 2 tipy, jak uskladnit igelitky.

Sáček místo květináče

Foto: Jakub Jurdič

Šedý plastový květináč žádnou parádu neudělá, ale zrecyklovaný papírový sáček ano!Foto: Jakub Jurdič

Přinesli jste si domů nebo do kanceláře květináč s jarními cibulkami a nemáte ho do čeho dát? Popadněte hnědý papírový sáček a ohrňte okraj na velikost květináče. Vůbec nevadí, že je pomuchlaný, naopak. Dodá to novému dekorativnímu prvku na osobitosti. Režný provázek nebo výrazná barevná stuha mohou celek ještě dotvořit.

Papírový obal na vánoční ozdoby

Foto: Jakub Jurdič

Praktické uskladnění křehkých ozdobFoto: Jakub Jurdič

Dnes už je většina vánočních kouliček plastová a nehrozí jejich rozbití, ale jestli máte nějaké památeční, určitě jsou z jemného skla a vyžadují opatrné zacházení. Uskladnit je můžete například v papírovém obale na vajíčka. Každá baňka bude mít své místo, nebudou se tísnit v krabici a vy máte jistotu, že se jim do příštích Vánoc nic nestane.

Až budete stěhovat…

Foto: Jakub Jurdič

Plastové víčko pod nohou gauče ulehčí jeho posouvání a vám ušetří námahuFoto: Jakub Jurdič

Jsou to jen takové malé věci, ale často mohou pomoci při velké námaze. Třeba při přesouvání nábytku můžete pod nestabilní nohy vsunout plastová víčka od mléčných výrobků, a zvětšíte tak kluznou plochu.

Papírová taška se změní v dekoraci

Foto: Jakub Jurdič

Polystyrenové věnečky jsou jako základ věnců fajn, ale nejprve je třeba změnit jejich bílou barvu na nějakou přívětivější, třeba hnědouFoto: Jakub Jurdič

Papírové tašky postupně nahrazují původní igelitové a jsou rozhodně lépe recyklovatelné, ale než je dáte mezi starý papír, můžete je rozstříhat na tenké pruhy (podélně) a omotat jimi kdeco. Jakýkoli věnec dostane v hnědém papírovém hávu hned jiný, „přírodnější“ ráz.

Zamýšlíte se nad zbytečným odpadem, nebo to jde úplně mimo vás? 

Reklama

Související témata:
Igelitová taška

Načítám