Hlavní obsah

Nejlepší grilovaný sýr. Který vybrat, co přidat za koření, jak ho připravit

Foto: Mironov Vladimir, Shutterstock.com

Foto: Mironov Vladimir, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilovací sezona pomalu startuje, ale nezapomínejme, že grilování není jen o masu a zelenině. Jedním z nezapomenutelných pokrmů, které můžete na grilu připravit, je sýr. Od klasických hermelínů až po exotický halloumi. Grilovaný sýr je lahodnou pochoutkou, která potěší nejen vegetariány.

Článek

Výhoda grilovaného sýru tkví v tom, že jeho chuť milují jak masožrouti, tak vegetariáni a dá se servírovat jako příloha nebo hlavní chod. V dnešní době si ho hlavně může dopřát opravdu každý, protože se snadno v běžných supermarketech dají sehnat i bezlaktózové verze, takže grilovaný sýr je opravdu pro všechny.

Je libo hermelín, či jiné varianty? Poradíme vám, jak je připravit co nejlépe.

Jak vybrat správný sýr

Najít správný sýr pro grilování může být klíčové pro dosažení dokonalého výsledku. „Ke grilování se hodí celá řada sýrů, ale nejlépe zejména takové, které mají pevnější strukturu,“ popisuje předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Další roli hrají chuťové vlastnosti. Sýry s pevnější strukturou a silnější kůrkou (krustou) často odolají vyšším teplotám na grilu a zachovávají si svou formu i chuť. Zkuste experimentovat s různými druhy sýrů, jako jsou kozí sýry, plísňové sýry nebo exotické možnosti jako halloumi nebo balkánský sýr. „Někteří gurmáni doporučují ke grilování dokonce i modré sýry, je to tedy spíše o tom, zkusit a přesvědčit se, co mi právě chutná. Nebo nebát se a překvapit s nějakou novinkou třeba své hosty,“ dodává Jiří Kopáček.

Foto: Alesia.Bierliezova, Shutterstock.com

Halloumi můžete opékat přímo na grilovací mřížceFoto: Alesia.Bierliezova, Shutterstock.com

Každý sýr potřebuje to své

Stejně jako rozdílný přístup potřebuje na grilu hovězí nebo kuřecí maso, také sýry potřebují to své. Některé se raději ohřejí v obalu, jiným nevadí přímý kontakt s grilovací mřížkou.

  • Hermelín a camembert: Hermelín nebo camembert jsou tradiční volbou pro grilování. Doporučuje se grilovat je při nižší teplotě, aby se vnitřek sýra dobře rozpustil, a zabalený v alobalu, aby se zabránilo vytékání. Pokud chcete mít jistotu, že se sýr nepřichytí, potřete alobal trochou oleje. Také můžete přidat libovolné bylinky nebo koření.
  • Halloumi: Halloumi je ideální sýr pro přímé grilování. Má pevnou strukturu, která mu umožňuje udržet tvar při vyšších teplotách grilu. Griluje se bez alobalu a přímo na mřížce, a pokud ho chcete ochutit, ideální variantou je si koupit rovnou halloumi s příchutí. Běžně se dají pořídit sýry s bylinkami, nebo dokonce se šunkou.
  • Kozí sýr: Kozí sýry s pevnější kůrkou jsou také skvělou volbou pro grilování. Zvolte kozí sýr à la „hermelín“, tedy ten s plísňovou krustou. Dá se tradičně koupit bez příchuti nebo s medovým nádechem či s oříšky nebo bylinkami uvnitř. Doporučuje se grilovat je zabalené v alobalu, aby se zabránilo vytékání, a to na střední teplotě grilu.
  • Sýry s modrou plísní a sýry balkánského typu: Některé modré sýry, jako je například gorgonzola či niva, mohou být také grilovány a to samé platí o „balkánu“. Rozhodně je vždy grilujte zabalené v alobalu potřeném olejem při nižší teplotě, aby se zabránilo vytékání a připékání. Jinak byste ze sýra také mohli mít jen další uhlík v grilu.

Vyvarujte se taveným sýrům: Sýry s měkkou konzistencí, jako jsou tavené sýry, nejsou ideální pro grilování, protože se mohou rozpustit a ztratit svou strukturu.

Vychytávky na dokonalý grilovaný sýr

Žádný učený z nebe nespadl a pro ostřílené grilmástry je dobré si občas zopakovat základní rady.

  • Předehřátí grilu: Před položením jídla na gril se ujistěte, že je gril dobře předehřátý. To pomůže dosáhnout rovnoměrného pečení a zabrání jídlu v přilepení na mřížku.
  • Marinády a koření: Použití marinád a koření může zvýraznit chuť vašeho grilovaného jídla, ať už masa, nebo sýru. Nechte maso nebo zeleninu namočené v marinádě před grilováním, aby absorbovaly její lahodné aroma. Sýr marinádou jen potřete, aby se nenarušila krusta a tím se stal více tekutým. Snadno by vám vytekl.
  • Použití grilovacích tácků: Grilovací tácky jsou skvělým způsobem, jak grilovat menší kousky potravin, jako jsou zelenina nebo krevety, bez obav z toho, že by spadly přes mřížku do ohně. Tácky je však dobré potřít trochou oleje, aby se potraviny nepřichytily.
  • Experimentování s dřevěnými pilinami: Přidání dřevěných pilin na gril může dodat vašemu jídlu příjemné aroma. Různé druhy dřeva dodávají různé chutě, takže si můžete vybrat podle svých preferencí.
  • Použití teploměru: Použití teploměru vám pomůže zajistit, že je vaše jídlo dokonale upečené. To je zvláště důležité u větších kusů masa, jako jsou například kuřecí prsa nebo steak. U sýru je však lepší věřit svým zkušenostem nebo svému prstu. To samozřejmě neznamená, že máte prst strčit do ohně, ale sýr mírně stiskněte, zda je měkký, nebo stále hutný.

Recepty na grilovaný sýr

Načítám