Hlavní obsah

Recyklace plastových brček nebo lžiček? Proměňte je v leknín

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Také si myslíte, že by se svět neměl zanášet jednorázovými plasty, a klidně je napříště oželíte? Jestli už ale nějaká brčka nebo lžičky doma máte, přinášíme vám tip, jak jim prodloužit život a dát novou roli.

Článek

Třeba jste po oslavě sesbírali použitá brčka nebo plastové lžičky a je vám líto je jen tak vyhodit – byť do tříděného odpadu. Není nic snazšího než je přetavit a dát jim ještě šanci posloužit a nebýt jen jednorázovou záležitostí. Nápadů, co s nimi udělat, je mnoho, a ty nejsnazší vám dnes představíme.

Co budete potřebovat

Základní surovinou jsou barevná brčka a malé lžičky. K nim si nachystejte ještě nůžky, pečicí papír, žehličku, tavnou pistoli – a pak pár drobností, které se liší podle toho, co se právě chystáte vyrábět. Nemusíte se bát, postup snadno zvládnete.

Podložka pod hrnek

Foto: Jakub Jurdič

Podložku, která odolá nejen teplu, ale i vlhku, vyrobíte z kousků brčekFoto: Jakub Jurdič

Z brček velmi snadno vyrobíte například podložku pod hrneček. Lze ji udělat velmi pestrou, nebo klidně jen dvoubarevnou – záleží na vás a brčkách, která máte k dispozici. Nastříhejte je na asi dvoucentimetrové kousky – nemusíte je přeměřovat, stačí, když to trefíte od oka. Kousky brček pak na pečicím papíře poskládejte do mozaiky tak, aby byly co nejvíc u sebe a nebylo mezi nimi volné místo. Takto připravená brčka zakryjte druhým pečicím papírem a přiložte na něj žehličku, rozpálenou na nejvyšší teplotu a bez napařování.

Teplo plast roztaví a brčka se slijí do „placky“. Po vystydnutí ji z papíru lehce sloupnete a její tvar pak můžete upravit nůžkami. Chcete-li kolem podložky vytvořit jednobarevný okraj, případně potřebujete zalepit nějakou vzniklou mezeru, můžete na požadované místo přiložit další brčko a znovu použít žehličku. Jen nedávejte moc vrstev na sebe: čím je vzniklý plát tlustší, tím má větší tendenci se po vystydnutí prohýbat – a hrneček by na něm pak nestál rovně.

Dekorace do vázy i truhlíku

Foto: Jakub Jurdič

Tvar zápichů můžete zvolit podle sezony, nebo vyrobit ozdoby nadčasovéFoto: Jakub Jurdič

Je zima, a proto jsme zvolili dekoraci v podobě veselejšího stromku, který poslouží klidně až do jara. Vyrobený je z brček: stačí je výše popsaným způsobem přetavit do plátu a poté nastříhat do požadovaného tvaru – mohou to být květy, tulipány, sluníčka, ale třeba i domeček... Prostě podle toho, zda je chcete využívat celoročně, nebo se chcete zaměřit na konkrétní sezonu – většinou na dobu, kdy ve váze či truhlíku chybějí barevné květy. Zezadu můžete nalepit třeba brčko, špejli nebo rukojeť plastové lžičky, která vám zbyde po výrobě svícnu.

Foto: Jakub Jurdič

Plát z roztavených brček lze velmi snadno ohnout a vytvarovat a dál slepovat tavnou pistolí, takže můžete tvořit krabičky nebo třeba pouzdro na brýle či drobnostiFoto: Jakub Jurdič

Lžičkový svícen

Foto: Jakub Jurdič

Svícen vyrobený z plastových lžiček vypadá jako bílá šiška nebo nějaký exotický květ Foto: Jakub Jurdič

Malé plastové lžičky se skvěle hodí k výrobě zajímavého svícnu. Potřebujete k tomu ještě malou sklenici nebo plechovku a tavnou pistoli. Nejdřív musíte lžičku „naporcovat“, tedy oddělit rukojeť, proto si k tomu vezměte opravdu pevné nůžky – a využít lze i kleštičky na nehty.

Lžičky nalepte kolem sklenice nebo plechovky. Postupujte přitom od hrdla ke dnu tak, aby se překrývaly jako šupiny a nevznikaly mezi nimi mezery. První řadu nenechávejte moc přečnívat, zvlášť je-li sklenka úzká, protože by se mohla zdeformovat teplem plamínku svíčky – a v nejhorším by mohl plast začít i hořet!

Výrobek může zůstat bílý, ale na plastu velmi dobře drží barvy ve spreji, takže je lze snadno využít. Efektně vypadá svícen v metalických barvách.

Svícen z brček

Foto: Jakub Jurdič

Díky brčkům můžete z obyčejné skleničky vyrobit zajímavý svícenFoto: Jakub Jurdič

Brčka se mohou díky tavné pistoli, sklence a kousku mašle stát i romantickým svícnem. Stačí je ke sklenici přilepit anebo jen přichytit gumičkou – to je varianta pro ty, kteří nemají tavnou pistoli. Zvolte rovnou sklenici, navlékněte na ni gumičku a brčka pod ní prostrčte. Na ozdobu a případné zakrytí gumičky použijte stuhu uvázanou do mašle.

Leknín z brček

Foto: Jakub Jurdič

Leknín z brček může plavat na jezírku nebo být originálním detailem při balení dárkůFoto: Jakub Jurdič

V květinářství či potřebách pro výtvarníky jsou k dostání polokoule z polystyrenu (nebo koule, které stačí rozříznout – pokud vydržíte ten zvuk). Stojí pár korun, a jestli máte dost trpělivosti, abyste je oblepili do špičky zastřiženými kousky brček a ve spodní části pak brčky rozstřiženými po délce, můžete s jejich pomocí vytvořit zajímavý květ – vypadá jako leknín nebo bodlák. Jelikož je lehký, bude plavat na hladině jezírka, a když se obrníte trpělivostí a vyrobíte jich víc, mohou se stát i zcela nezničitelnou ozdobou věnce na dveře či branku. V menším provedení pak dodá kytka šmrnc balíčku s dárkem.

Používáte brčka a plastové nádobí?

Reklama

Související témata:

Načítám