Hlavní obsah

7 potravin, které zatočí s vysokým cholesterolem! Jíte je vůbec?

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Reklama

Trápí vás vysoká hladina cholesterolu v krvi? Bojíte se, že jsou vaše cévy v ohrožení? Těchto sedm potravin podpoří vaši snahu upravit krevní testy a ochránit tak srdce před infarktem a mozek před mrtvicí. Jednoduše a navíc velmi chutně.

Článek

Cholesterol pomáhá zpracovávat tuky a tvořit buňky, hormony i vitamin D. Část si tělo vyrobí samo, část musí přijmout ve stravě. Je to tedy pro zdraví nezbytná látka, ale nesmí jí být v krvi nadbytek. „Špatný“ cholesterol (LDL), který se usazuje na stěnách cév a zbavuje je pružnosti, je třeba potlačovat, a naopak je nutné podporovat „dobrý“ (HDL) cholesterol, jenž čistí krev a odvádí cholesterol zpět do jater, kde je metabolizován – a tudíž se neusadí tam, kde nemá.

Silná sedma pro zdravé srdce

Hlavní metodou boje proti zvýšenému cholesterolu je ztráta hmotnosti – optimální váha jej totiž pomáhá udržet v normě. Kromě toho existují i určité potraviny, které ho umějí kontrolovat a normalizovat. Kterých sedm potravin pomůže snížit riziko srdečních onemocnění?

1. Panenské rostlinné oleje

Extra panenský olivový olej je běžnou složkou středomořské stravy. Tento způsob stravování souvisí s nízkou úmrtností na kardiovaskulární onemocnění, která jsou spojována se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Olivový olej obsahuje fenoly, jež na sebe vážou cholesterol, a dále minerály, antioxidanty a důležité nenasycené mastné kyseliny. „Skvěle poslouží i panenský avokádový či kokosový olej,“ říká Martina Škába, výživový poradce a zakladatel metody emočního hubnutí. Dopřávejte si je denně.

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Kvalitní rostlinné tuky pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krviFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com

2. Ořechy a semena

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin nabízejí ořechy a semena. Díky tomu příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi – snižují ji. Martin Škába doporučuje zejména mandle a makadamové ořechy. Každý den postačí hrst vybraných semen či ořechů.

3. Avokádo

Avokádo vyniká ideálním poměrem mastných kyselin k podpoře zdravých lipidů v krvi (tedy ochranného HDL cholesterolu). Konzumujte ho několikrát týdně samostatně, v salátech, na toastech nebo jej přidejte do sušenek. Skvělé je v bleskové omáčce na těstoviny.

6. Hořká čokoláda

Je dokázáno, že pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vlákninu z kakaa při trávení ve střevech osidlují bifidobakterie a laktobacily a přitom vznikají látky, které při vstupu do krevního řečiště působí protizánětlivě. Chrání tak cévy před zánětem vnitřní výstelky – jsou pak méně náchylné k poškození vlivem ukládání špatného LDL cholesterolu. Čokoláda by měla mít více než 80 % kakaa a méně než pět gramů cukru na deset gramů. Dopřejte si bez výčitek 20 gramů denně.

Foto: Leszek Kobusinski, Shutterstock.com

Dvacet gramů kvalitní hořké čokolády denně pomáhá v boji s cholesterolemFoto: Leszek Kobusinski, Shutterstock.com

4. Mořské ryby

Některé ryby mají, podobně jako ořechy, vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které si dokážou poradit se špatným cholesterolem. Chcete jejich sílu využít naplno? Konzumujte půl kila ryb týdně nebo zařaďte do jídelníčku doplněk stravy v podobě kvalitního rybího tuku. Vysokou koncentrací zdravých kyselin se vyznačují zejména sardinky, tuňák, makrela a sleď.

5. Zelená listová zelenina

Špenát, rukola, polníček, ledový salát... Strava bohatá na listovou zeleninu může pomoci snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku a smrtelné srdeční choroby – původcem obojího bývá často právě zvýšený cholesterol. „Zeleniny všeobecně jíme málo. Je vhodné dát si ke každému jídlu alespoň kousek,“ radí Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna. „Ledový či jiný salát by měl být na talíři denně, a to zalitý olivovým olejem, abyste dali vitaminům rozpustným v tucích šanci se vstřebat,“ dodává.

Foto: taa22, Shutterstock.com

Povzbudí, dodá energii a pomůže s cholesterolem. Zelený čaj! Pijte jeden dva šálky denněFoto: taa22, Shutterstock.com

7. Zelený čaj

Zelený čaj se vyznačuje vysokým obsahem silných antioxidantů, které pomáhají bojovat s oxidačním stresem. Ten může v případě srdečních a cévních abnormalit, způsobených vysokou hladinou cholesterolu v krvi, hrát velkou roli. Pijte proto denně jeden dva šálky zeleného čaje a nebojte se experimentovat s různými druhy, dokud nenajdete ten, který vám skutečně zachutná.

A jak bojujete s cholesterolem vy?

Reklama

Načítám