Hlavní obsah

Kokosový olej: Oceníte ho při vaření i v koupelně

Foto: A Lot Of People; Shutterstock.com

Foto: A Lot Of People; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterý přírodní produkt má tak široké využití jako kokosový olej. Pokud je kvalitní, dokáže skutečné zázraky. Oceníte ho v kuchyni, jako kosmetický přípravek a dokáže i léčit!

Článek

Důležité je vybrat kvalitní produkt, tedy zastudena lisovaný, případně v bio kvalitě. Pokud bude označený zkratkou RBD, pak vězte, že jde o rafinovaný, bělený a mnohdy i chuti zbavený výrobek, který postrádá většinu léčivých účinků. O který druh jde, poznáte podle ceny. Stogramové balení panenského kokosového oleje stojí kolem stokoruny. Levnější varianty jsou pravděpodobně průmyslově upravené. Nicméně kokosový olej patří k těm nejzdravějším. K čemu všemu se tenhle zázrak hodí?

Zdravotní účinky

Kokosový olej je obecně považován za jeden z nejprospěšnějších, můžete se však setkat i s názorem opačným. „Většina odpůrců staví svá tvrzení na faktu, že kokosový olej obsahuje nasycené tuky. To je pravda, jenže ty nejlepší kvalitní lékařské studie nenacházejí žádnou spojitost nasycených tuků s nemocemi srdce a už vůbec nemáme studie, které by prokázaly zdravotní rizika konzumace kokosového tuku,“ vyvrací pochybnosti výživová poradkyně Margit Slimáková.

Základním tukem kokosového oleje jsou tzv. MCT (mastné kyseliny středně dlouhého řetězce), které jdou ze střev přímo do jater, kde jsou využívány jako rychlý a výhodný zdroj energie. Dlouhodobě zasytí a nepodporují uvolňování inzulinu, jako to dělají cukry, a část z nich se přemění na tzv. ketolátky, které jsou skvělou výživou pro mozek. Ketolátky pomáhají mozkovým buňkám u pacientů s Alzheimerovou chorobou získávat více energie a zmírnit projevy onemocnění. Dodejme, že MCT tuky zvyšují množství spálených kalorií až o 5 % za 24 hodin a takto mohou dlouhodobě významně napomáhat v redukci hmotnosti. Také zabíjí některé škodlivé patogeny, proto je vnímáme jako prevenci infekcí.

Patří do kuchyně

Vaření s kokosovým olejem bude nádhera, když si zvyknete na jeho specifickou chuť, nebo zvolíte upravený druh bez příchutě. Tento olej má bod tání někde kolem 23 °C, takže v létě je průzračný a tekutý, v chladu se z něj stane bílá hmota podobná máslu. Trvanlivost je vstřícná – až dva roky.

Má vysokou tepelnou odolnost, takže se při smažení nepřipaluje ani neprská, ale hodí se spíš na palačinky než na květák. Obecně jeho nezaměnitelná chuť vynikne ve sladkých jídlech, jako jsou ovesná kaše, rýžový nákyp nebo cukroví. Ovšem taková míchaná vajíčka na dvou lžících „kokosáku“, to je paráda! Nejnovějším trendem je přidat pár kapek oleje do kávy. Vyzkoušejte třeba espresso jinak!

Foto: j.chizhe; Shutterstock.com

Kvůli výrazné chuti se kokosový olej hodí spíš do sladkých jídel, ale třeba thajská kuchyně se bez něj stěží obejdeFoto: j.chizhe; Shutterstock.com

Pokožka vám poděkuje

Až budete kupovat kokosový olej na vaření, přiberte rovnou další balení do koupelny. Využijete ho k masážím všeho druhu a současně jako výživný tělový krém, jen mu dejte chvilku, aby se do pokožky vstřebal. Pokud vás trápí akné, atopický ekzém nebo popraskaná kůže, pak zkuste dva týdny mazat postižená místa a uvidíte změny. Stejnou proměnu budete pozorovat při aplikaci na jizvy a stařecké skvrny. Je to k nevíře, ale asijské národy tento olej používají i k čištění a bělení zubů. Prý působí preventivně proti zubnímu kazu.

Až vám dojde odličovací přípravek, oční nebo noční krém, sáhněte po oleji z kokosu. Nahradí i hojivou mastičku na opruzeniny nebo masážní kojenecký krém. V létě z něj vyrobíte nealergický odpuzovač hmyzu, když do něho přidáte pár kapek levandulového nebo tea tree oleje.

Foto: verca; Shutterstock.com

Superpotravinou je nazýván oprávněně, vždyť se dá používat jak vnitřně, tak k potírání či masírováníFoto: verca; Shutterstock.com

Léty osvědčená klasika

Největší zkušenost s tímto olejem mají v zemích, kde se kokosy po léta pěstují, tedy na Filipínách, Srí Lance nebo v Indonésii. Ženy ho tam využívají při péči o vlasy. Klientkám ho dlouhodobě doporučuje i Michaela Bytomská z vinohradského kadeřnictví La Strega: „Na suché vlasy naneste zhruba tři lžíce kokosového oleje Jako zábal, který po půlhodině smyjte. Mastné vlasy takto ošetřujte jen v konečcích.“ Budete nadšeni z lesku, pravděpodobně se zbavíte lupů a při pravidelném nanášení na pokožku hlavy podpoříte i růst vlasů.

Svědění kůže může trápit i čtyřnohé miláčky. Potřete jim pokožku kokosovým olejem, uleví se jim. A až budete v zimě řešit bříška psích pacek rozpraskaná z posypové soli, vzpomeňte si na kokosový olej. Je to prostě neocenitelný pomocník!

Používáte také kokosový olej? A na vaření, nebo i na pleť?

Reklama

Načítám