Hlavní obsah

7 věcí, které v myčce zničíte! Věděli jste o nich?

Foto: Thinkstock

Myčka dokáže zvládnout kopec nádobí za vás, ale některé věci do ní nepatříFoto: Thinkstock

Reklama

Také je myčka vaše nejlepší kamarádka a nejraději byste do ní dali naprosto všechno, co potřebuje omýt? Tak tyhle věci raději ne!

Článek

Většina moderních přístrojů a materiálů už počítá s tím, že se ocitnou v myčce. Přesto je ale pár věcí, kterým to rozhodně neprospěje. Nemluvíme teď o elektrospotřebičích, které napadne dávat do vody málokoho. Myslíme věci běžné a každodenní potřeby, které by mohla myčka nenávratně poškodit.

1. Olovnatý křišťál a dekorativní sklo

To může myčka poškodit stejně jako sklo ručně malované nebo známé jako vysoký smalt. Pokud to výrobce nepovoluje, pak do myčky nedávejte ani zlacené sklo. Mohli byste přijít i o nálepky nebo obrázky na sklenicích – takže sklo do myčky jen po schválení výrobcem. Poznáte to podle symbolu myčky na něm. Pokud k poškození dojde, už nejde napravit.

Foto: Czech crystal

Dekorativní sklo může v myčce přijít o zlato i malbuFoto: Czech crystal

2. Skleničky

U skleniček není jednoznačná rada, zda je do myčky dát, či ne – některé to nesnesou, jiné ano – proto se vždy řiďte doporučením výrobce.

Na skleničkách se občas objeví matné pruhy či šmouhy, které mohou vzniknout kvůli příliš vysoké teplotě při mytí a oplachu, ale může je způsobit i nekvalitní přípravek. Prevencí je tedy volit kratší program na nižší teplotu.

„Některé moderní myčky mají extra program na mytí skla, který skleněnému nádobí zajistí větší lesk, čistotu i ochranu, navíc je možné si do myčky nádobí pořídit také speciální držáky na sklenky s dlouhou stopkou,“ říká Kateřina Pavelková z firmy Bosch a Siemens domácí spotřebiče.

Foto: maryrosescafe.blogspot

Takhle může dopadnout sklo, které není vhodné do myčky nebo zvolíte-li špatný programFoto: maryrosescafe.blogspot

3. Starožitnosti

Starožitné nádobí se může vlivem teploty zakalit, chemie může vybělit vzorek nebo způsobit ztrátu lesku. Stříbrné předměty kvůli vysoké teplotě zčernají, stejně jako věci z cínu. I hliník ztratí v myčce barvu. Litinové předměty v myčce zreziví. Keramika bez glazury může popraskat, ale ani ta glazovaná není v bezpečí, zvláště ta letitá. Náprava nebývá možná.

Foto: Starožitnosti Antik Praha

Starožitné nádobí do myčky rozhodně nedávejteFoto: Starožitnosti Antik Praha

4. Teflonové nádobí

Pokud výrobce výslovně nepovoluje automatické mytí, vyhněte se mu. Sice to po prvním umytí nemusí být vidět, ale postupně se teflon poškozuje, začnou se v něm připalovat připravované pokrmy a ve finále se začne odlupovat.

Foto: Archiv redakce

Pokud výrobce nedoporučí něco jiného, pak teflon do myčky nedávejteFoto: Archiv redakce

5. Kuchyňské nože

Ostré kuchyňské nože se v myčce otupují, takže do ní rozhodně nepatří. Navíc – pokud mají lepenou nebo dřevěnou rukojeť, riskovali byste, že může prasknout nebo se může od kovové části oddělit. Do myčky proto nedávejte ani škrabky nebo ostrá struhadla, tupí se také.

Foto: Solingen

Nože se v myčce otupíFoto: Solingen

6. Dřevo

Prkénka, dřevěné kuchyňské náčiní ani cokoli s dřevěnou rukojetí. Dřevo může popraskat kvůli namočení i vysoké teplotě, ale i nasát pachy z chemických přípravků. Možná to nebude po první lázni vidět, ale postupně k poškození jistě dojde.

Foto: Archiv redakce

Příliš tepla, vody a chemie v myčce dřevu opravdu nesvědčíFoto: Archiv redakce

7. Plasty

Plasty jsou samostatnou kapitolou – některé jsou vhodné do myčky, jiné se mohou teplem více či méně zdeformovat. Vodítkem je vždy symbol vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce. „Pro plasty je nebezpečím vysoká teplota, takže doporučujeme je při mytí dávat do horního koše, topné těleso je totiž dole,“ říká Jana Očadlíková z firmy Henkel.

Foto: Archiv redakce

Pokud nejsou plasty označené jako vhodné do myčky, hrozí jejich deformaceFoto: Archiv redakce

Už jste něco v myčce zničili? Napište nám.

Reklama

Související témata:

Načítám