Hlavní obsah

5 zelených super potravin pro zdraví i štíhlou postavu!

Foto: thinkstock

Zelenina vám opravdu může v lecčem pomoci. Nepodceňujte ji!Foto: thinkstock

Reklama

Jezte zeleninu! Kolikrát jste tohle slyšeli jako děti? Kolikrát jste si to jako dospělí i řekli? Dobrý důvod to tedy už zkusit: zelené potraviny jsou opravdu jedny z nejzdravějších vůbec.

Článek

Těchto sedm zelených super potravin je přímo nabitých vitaminy, minerály, antioxidanty, a navíc mají i výbornou chuť. Proto by měly mít své místo u každého stolu. I u vašeho…

1. Růžičkové kapustičky

Proč po nich sáhnout?Odvodňují, a pomáhají tak při hubnutí! Jsou bohaté na vitaminy řady B, C, E a provitamin A. Obsahují mangan, železo, vápník, fosfor, síru, dostatek draslíku, který zlepšuje převod živin z krve do buněk. Najdou se v nich sirné látky, které regulují zvýšenou činnost štítné žlázy a díky kyselině listové i podporují tvorbu krve a hormonů.

Naše rada: Zapomeňte na rozvařené koule ze školní jídelny! Při koupi sáhněte po těch bez žlutých skvrn a pevnou kuličkou. Kapustičky mají zasyrova a při správné úpravě sladkou a lehce nahořklou chuť. V chladných dnech jsou k nezaplacení: snadná příprava, přitom zasytí.

2. Špenát

Proč po něm sáhnout? Průzkumy prokázaly jeho schopnost preventivních účinků proti rakovině. Působí antioxidačně, na vysoký krevní tlak a díky karotenoidům pomáhá předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Jeho tradičně uváděné vysoké množství železa ale nebylo prokázáno.

Foto: thinkstock

Baby salát, polníček, čerstvý salát – teď je jejich období. Tak do nich!Foto: thinkstock

Naše rada:Teď je skvělé období na čerstvý baby špenát! O mražené variantě jsme více psali zde.

3. Zelený čaj

Proč po něm sáhnout? Zelený čaj získal zaslouženou pověst super potraviny: „Je plný antioxidantů, čímž pomáhá mimo jiné v boji proti rakovině, podporuje zdraví srdce, pomáhá trávení a zrychluje metabolismus,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Procházková. Umí zastavit krvácení, zlepšuje hojení ran, snižuje horečku i krevní cukr. A také odstraňuje únavu!

Naše rada:Vychutnejte si zelený čaj sypaný – nebo pokud jste odvážnější, zkuste jednu z mnoha příchutí dostupných na trhu, jako je máta zelený čaj, granátové jablko zelený čaj nebo zelený čaj chai. V teplých dnech jde o ideální nápoj! Nakládejte s ním jako s kávou – kvůli teinu jej zapíjejte vodou.

4. Kiwi

Proč po něm sáhnout?Drobné ovoce má velké množství vitaminu C a v kombinaci s hořčíkem výborně podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. „Za další pozitiva můžeme jmenovat schopnost napomáhat zdravé funkci srdce a svalů, růstu kostí, ale také zpevňuje vaziva,“ doplňuje expertka na výživu Lada Nosková.

Foto: thinkstock

Kiwi je nabité vitaminy, jen opatrně s množstvím – způsobuje občas alergické reakceFoto: thinkstock

Naše rada: Vybírat můžete mezi zeleným a zlatým kiwi a pojídat ho po rozkrojení napůl jen lžičkou. Opatrně však s ním – u někoho může způsobovat alergii.

5. Avokádo

Proč po něm sáhnout?Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek: draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H i kvalitních tuků. Pokud se snažíte zhubnout, nedávejte si jej proto k večeři.

Naše rada:Zkuste ho ve formě quacamole (klasická mexická omáčka), s lučinou jako pomazánku, s čekankou a jablkem coby salát anebo dokonce jako sladkost: pyré s kakaovým práškem, dochucené javorovým sirupem nebo medem je super!

Stojí za zkoušku je zařadit do jídelníčku, viďte?

Reklama

Načítám