Hlavní obsah

7 věcí, které spolehlivě zničí vaše džíny

Foto: Thinkstock

Přestože na první pohled nevypadá nijak choulostivě, na denim se musí opatrněFoto: Thinkstock

Reklama

Všechny jistě víte, že najít padnoucí džíny není jen tak. O to větší je pak vaše zklamání, když se brzy poté, co jste se radovaly z jejich koupě, promění ve vytahané, vybledlé „cosi“. Ruku na srdce, opravdu na ztrátě jejich krásy nemáte žádnou zásluhu? Než začnete nesouhlasně kývat hlavou a vinit výrobce, přečtěte si, co byste denimu nikdy neměly dělat.

Článek

Následující pravidla samozřejmě neplatí jen pro džíny (mimochodem, víte, který střih vám padne?), stejnou péči věnujte i džínové bundičce, vestě nebo třeba košili. Jdeme na to!

1. Příliš časté koupání

V žádném případě vás nechceme nabádat k tomu, abyste džíny nosily až do chvíle, dokud nebudou od shora až dolů špinavé, určitě byste je ale neměly prát po každém druhém nošení. Pokud se vám hned první den po vyprání na sebe podaří něco vylít, vrhněte se raději na ruční čištění samotného místa. Čím častěji budete džíny prát, tím dříve se s nimi můžete rozloučit.

2. Trápení horkou vodou

Ačkoli je na některých cedulkách doporučené praní na 60 stupňů, lépe uděláte, když denimu dopřejete nižší teploty. V horké vodě totiž snáze ztrácí svůj tvar. Ideální je praní na třicítku. „Denim má tendence se rychle roztahovat, to určitě znáte z vlastních zkušeností, a praním v horké vodě se deformuje ještě rychleji,“ vysvětluje stylistka Martina Hartlová.

3. Praní nalíc

Než je dáte do pračky, vždycky je nejprve obraťte naruby. Jen tak zabráníte tomu, aby barva bledla. Pozor si dejte na prací prášky s bělicími účinky. Před klasickými prášky, které mohou na oblečení ulpít, dejte přednost těm tekutým. „Vhodné jsou zejména ty, které jsou speciálně určené na tmavé prádlo a pomáhají uchovávat barvu," říká stylistka Martina Hartlová. Zkusit můžete Woolite Black, speciální prací gel na džíny Jeanser nebo gel Coral Jeans. V případě světlého denimu vám samozřejmě tyto starosti odpadají.

Foto: Thinkstock

Do pračky je vždy dávejte otočené narubyFoto: Thinkstock

Nezapomeňte, že při prvních třech praních mohou tmavší džíny pouštět barvu. Perte je proto zpočátku „pro sichr“ samostatně a zkuste také tip stylistky Lenky Machkové, která v takových případech přímo do bubnu pračky přidává půl šálku vinného octa. „Barva by poté neměla pouštět a nebojte, ocet po praní cítit není,“ slibuje stylistka.

4. Žehlení

Jak už jsme psali, denim si na vysoké teploty nepotrpí. Je proto jasné, že jim dobře nedělá ani rozžhavená žehlička. „Žehlit džíny je zbytečné, pokud je správně pověsíte – to znamená, že je přichytnete na ramínko za pas, aby visely přesně tak, jak je budete nosit – zmačkané nebudou,“ radí stylistka Lenka Machková.

5. Ničení v sušičce a na přímém slunci

Pokud jste někdy nechaly džíny sušit na sluníčku déle, než je zdrávo, určitě víte, o čem mluvíme. Nejrychlejší cestou k vyšisování indigo barvy je totiž přímé sluníčko. Lépe uděláte, když necháte džíny uschnout pověšené v místnosti (obraťte je tak, jak patří, případně urovnejte kapsičky a zapněte zipy), pakliže se je rozhodnete dát ven, nechte je tam jen nezbytně nutnou dobu. Naprostým tabu je sušička, pokud jste ovšem neshodily 10 kilo a nepotřebujete, aby se vám džíny trochu srazily.

6. Máchání v aviváži

Denimu nedělá dobře ani aviváž. Zatímco u jiných kousků oblečení můžete jejich změkčení uvítat, v případě džínoviny si dejte pozor. „Vlákna za pomoci aviváže povolují, a denim se poté snadno vytáhne,“ varuje stylistka Lenka Machková. Více tipů najdete ve článku Tohle vám o pračce a praní nikdo neřekne!.

7. Když je necháte příliš dlouhé

Jen se rozhlédněte – kolik denně potkáte příliš dlouhých, otrhaných nohavic, které jejich majitelé i majitelky vláčí po zemi? Díry a trhance si vaše džíny nezaslouží, a vy už tuplem ne. Kupujte je proto s rozmyslem a přemýšlejte i nad tím, které boty k nim budete nosit. „Jinak dlouhé džíny potřebujete k plackám a jiné k podpatkům, ideální je kalhoty vždycky zkoušet rovnou s botami,“ říká stylistka Martina Hartlová.

Máte vlastní trik na to, aby váš denim zůstal jako nový? Napište nám!

Reklama

Načítám