Hlavní obsah

Zázrak za pár korun: Olej, který čistí skvrny, změkčuje boty i impregnuje kůži

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte do domácnosti, co vás zachrání skoro při každé pohromě? Již nehledejte, máme pro vás zázračný olej WD-40. Jedná se o vychytávku, kterou ocení doslova každý! Co všechno umí? Čtěte!

Článek

Olej WD-40 byl původně vyvinutý pro potřeby leteckého a kosmického průmyslu a splňuje ty nejnáročnější požadavky. Není tedy divu, že se časem začal prodávat i v malém balení a jako univerzální pomocník se „zabydlel“ v domácnostech. Je sice určený především k promazávání různých povrchů a zabraňuje jejich zrezivění, ale můžete ho využívat ke spoustě dalších věcí. Než vám prozradíme, co všechno vám tento skoro zázračný sprej (který koupíte asi za 50 korun) usnadní, musíte vědět, jak ho používat.

Trocha opatrnosti se vyplatí

Především s ním nemanipulujte blízko krbu, kamen ani jiného tepelného zdroje a všechny přístroje, které se chystáte promazávat či čistit, nejdříve odpojte ze sítě. Nádobu s WD-40 nikdy nepropichujte, nemačkejte a nenechávejte ji na přímém slunečním světle ani na horkém povrchu, jako je varná deska. WD-40 používejte jen v dobře větraných prostorách, nikdy ho nepolykejte ani nevdechujte. A jestli se vám dostane do očí nebo do úst, ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Foto: hilalabdullah, Shutterstock.com

Foto: hilalabdullah, Shutterstock.com

Boty nedřou ani nevržou

Koupili jste si nové kožené boty? Zvláště teď, na podzim, je dobré je ještě před prvním použitím postříkat sprejem WD-40. Báječně změkčí kůži, takže se vám neudělají puchýře a boty budou celkově pohodlnější. Když je budete pravidelně (asi jednou za 14 dní) olejem stříkat a pak je ještě přeleštíte měkkým hadříkem, budou stále perfektně voděodolné a kůže navíc nikdy neztratí svůj přirozený lesk.

Z toho plyne, že WD-40 je vlastně bezvadná impregnace, a to se vzhledem k nadcházejícímu deštivému počasí bude hodit. Přípravek nejen odpuzuje vodu, ale v zimě vám pomůže vyčistit z obuvi ošklivé mapy od soli a nečistot. Stačí jen stříknout přímo na skvrnu a otřít čistým, suchým hadrem.

Tento olej pomůže i v případě, že vám boty za chůze vržou. Naneste ho do míst, kde podrážka přechází v podpatek, a nepříjemný zvuk ihned přestane.

Hodí se ale i na hodně špinavé podrážky, které jsou obalené nečistotou a vám se ji nedaří za nic na světě dostat dolů. Nastříkejte na ni trochu spreje WD-40 a jednotlivé drážky vydrbejte starým kartáčkem na zuby. Nakonec podrážku opláchněte vlažnou vodou a můžete znovu vyrazit do ulic.

Foto: Daria Chichkareva, Shutterstock.com

Veškerou koženou obuv WD-40 ošetří, vyčistí i naimpregnujeFoto: Daria Chichkareva, Shutterstock.com

V domácnosti: prostě nezbytný

WD-40 je doma opravdu nepostradatelný. Usnadní odstranění skvrn od čaje z kuchyňské linky i vylitý inkoust z koberce. Fleky prostě jen postříkáte olejem, necháte tři minuty působit a pak je vyčistíte běžným přípravkem na koberce anebo opatrně setřete houbičkou namočenou do teplé vody se saponátem. Nezmizí-li skvrna hned napoprvé, postup několikrát opakujte.

Tento „kouzelný“ prostředek skvěle zafunguje i při zadrhávajícím kovovém zipu u tašek, kabelek apod. Nastříkejte trochu spreje na zip a pak jezdcem několikrát přejeďte sem a tam, aby se zuby olejem rovnoměrně pokryly. Jestli přitom potřebujete před mastnotou ochránit látku v okolí zipu, stříkněte pár kapek na víčko od zavařovací sklenice a na zip ho naneste tenkým štětečkem.

Zatočí se skvrnami

S osvědčeným čističem také snadno zlikvidujete nepěkné fleky na oblečení, zvláště ty výrazně červené – od rajčat, rajské omáčky či kečupu. Opět stačí jen nastříkat WD-40 na skvrny a nechat asi dvě minuty působit. Se zbytkem už si poradí kterákoli pračka během běžného praní.

A co teprve když přijde váš malý raubíř s pláčem a odřeným loktem, z něhož kape krev na bílé tričko? Až ho ošetříte a otřete mu slzičky, poskytněte první pomoc špinavému oblečení. I v tomto případě sáhněte po spreji WD-40. Nastříkejte ho na krvavé skvrny, po čtvrt hodině prádlo přemáchněte ve vlažné vodě a dejte do pračky. WD-40 totiž skvrnu rozruší, takže se jí pak snadno zbavíte. Do praní se ale radši pusťte co nejdříve, aby krev moc nezaschla – pak by to šlo mnohem hůř. S WD-40 můžete čistit i jiné odolné skvrny, například od rtěnky, mastnoty nebo inkoustu.

Podobný super čistič si můžete vyrobit i sami. To stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám