Hlavní obsah

8 zlozvyků, které zničí každou lásku!

Foto: Thinkstock

Zůstat ve vztahu šťastní není zas tak složité, jen si nenechte lásku zničit hloupými zlozvykyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navždy spolu. Kdo by po tom netoužil? Jenže hodně vztahů končí rozchodem, i když leckdy úplně zbytečně. Bývalo by stačilo zbavit se zlozvyků, které jakékoli partnerství pomalu ale jistě ničí.

Článek

Rozchod kvůli opakované nevěře nebo naprosto rozdílným představám o společné budoucnosti se dá pochopit. Ale kvůli nešvarům, kterým se lze snadno vyhnout či se je odnaučit? To je přece škoda! A tohle je osm zlozvyků, které zabíjejí lásku!

1. Hádky na veřejnosti

Rozdílné názory do vztahu patří. Máte sice společnou postel, nikoli mozek. Ale hádat se na veřejnosti, třeba před přáteli či příbuznými, to je velká chyba. Jakákoli výměna názorů je jen věcí vás dvou. Snaha získat posily a nad partnerem „vyhrát“ je pro váš vztah morem.

2. Nejste jeho matka

Máte-li potřebu o někoho pečovat, pořiďte si psa, kočku, případně dítě. Váš muž je dospělý, svéprávný a umí o sobě rozhodovat sám, smiřte se s tím! Rady typu, co si má vzít na sebe, mu dřív nebo později začnou lézt na nervy.

Foto: Thinkstock

Řada žen se ke svým mužům chová jako k malým dětem. Jenže to nefunguje, naopak vztah tím je v ohroženíFoto: Thinkstock

3. Nesnažte se jeden druhého změnit

Jakékoli snahy či úvahy o přeměně partnera jsou nejen zbytečné, ale především riskantní. On bude naštvaný, že vám asi není dost dobrý, a vy budete stále hlouběji propadat pocitu, že vztah s ním byla chyba. „Přestaňte hrát hru na ,co kdyby´. Co kdyby byl milejší, co kdyby byl bohatší, co kdyby měl víc vlasů... Nemůžete člověka změnit, jediné, co můžete změnit, je váš postoj a reakce na něj,“ vysvětluje sexpertka Tracey Cox.

4. Nemusíte být dokonalí

Dokonalost neexistuje! Na to si vzpomeňte pokaždé, když vás ovládne záchvat perfekcionismu, protože obzvláště ženy mají k tomuto nešvaru sklony. Nemusíte mít úchvatný dům, úspěšného manžela, skvělou kariéru, vzorné děti, dokonalou postavu a vztah bez jediného mráčku. „Po pár letech snahy o dokonalost se ženy často cítí unaveně a přepracovaně. Naopak muži mívají pocit, že vše, co měli udělat, už dávno udělali. Je to ale jen na vás, jaké věci budete tolerovat a jaké ne. Stačí přece jasně trvat na tom, že ponožky pohozené u kuchyňské linky už jsou prostě příliš,“ tvrdí spisovatelka a expertka na vztahy Susan Shapiro Barash.

5. Rozpory ve výchově

Rodičovství není hra na hodného a zlého policajta. Rodiče jsou tým. Jakmile půjdete, byť jen v legraci, proti sobě, zaděláváte si na problém. Věty typu „to máš z toho, jak si ho vychoval(a)“ lásce neprospívají.

Foto: thinkstock

Výchovné rozpory bývají častým zdrojem hádek mezi rodiči. Táhněte za jeden provaz, a uvidíte, jaká pohoda u vás doma zavládneFoto: thinkstock

6. Útoky místo diskuse

Naučte se přijímat kritiku, i ta k lásce patří. Nejhorší, co můžete udělat, je obrátit jakoukoli partnerovu snahu o nějakou diskusi v útok. Naznačil vám, že jste mírně přibrala? Nestavte ho před zrcadlo a nepoukazujte na jeho tělesné nedostatky, zkuste se vážně zamyslet nad tím, zda nemá pravdu, případně ho v klidu vyveďte z omylu.

7. Zorganizujte si čas

Spousta párů nakonec dojede na nedostatek času. Semelou je pracovní a rodičovské povinnosti, jednoduše jim nezbude čas, který by trávili jen oni dva. A tím dochází k odcizení, po nějakém čase se naplno projeví deficit společných zážitků, a to je začátek konce. Naučte se svůj čas plánovat, efektivně si vše zorganizovat a rozhodně oddělte práci od svého soukromí.

8. Nepomlouvejte

Je jedno, kdo se stane vaší vrbou. Vztahové neshody, problémy a nespokojenosti jsou ryze soukromou věcí. Vaší a vašeho partnera. Nepomlouvejte svého muže před kamarádkou, společnými známými nebo před rodiči. Jeho nedostatky přece vypovídají i o vás, vy jste ta, která se rozhodla s ním žít. Místo pomlouvání zkuste vše probrat s ním.

A jaký zlozvyk narušuje pohodu u vás doma?

Reklama

Načítám