Hlavní obsah

Absolutní letní klasika: Nadýchaný rybízový koláč se sněhovou krustou

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tenhle koláč určitě rádi zařadíte do své knihy receptů mezi sezonní hity. Sladká a křupavá sněhová čepice v kombinaci s kyselou chutí rybízu vás jednoduše okouzlí.

Článek

Rybíz je, co se koláčů týče, trochu v nevýhodě. Jeho kyselá chuť úplně každému nevyhovuje. Přesto z něho připravíte nejen pikantní dezerty, ale i spoustu jiných dobrot: výborně chutná zpracovaný jako sirup, džem a dip ke grilovanému masu.

Rybízový koláč se sněhem

Na kulatou formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 ml oleje, 3 žloutky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml kefíru, 120 g moučkového cukru; na dohotovení: 3 bílky, 200 g moučkového cukru, 300 g kuliček rybízu

Postup: Do mísy vyklepněte žloutky, přidejte moučkový cukr a ušlehejte do husté světlé pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a kefír. Vzniklé těsto nalijte do máslem vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy a dejte péct na 10 až 12 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím ušlehejte tuhý sníh z bílků, do kterých postupně zašlehejte moučkový cukr. Hmota je hotová ve chvíli, kdy po vytažení šlehače tvoří špičky. Vmíchejte do ní opláchnutý a osušený rybíz a směs rovnoměrně rozetřete na předpečené těsto. Pečte asi 10 minut při stejné teplotě, pak ji snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy má bílková směs jemně narůžovělou barvu.

Tip: Do bílkové hmoty můžete vmíchat spolu s moučkovým cukrem ještě lžičku mleté skořice.

Máte rádi letní ovocné dobroty? Zkuste tyhle špaldové lívance s malinami.

Reklama

Související témata:

Načítám