Hlavní obsah

Čeho se muži bojí? Na tyhle věci si na začátku vztahu dávejte pozor!

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek vztahu je nejen krásné období zamilovanosti, ale také stres, nejistota a nejrůznější obavy. Ovšem strach nemají jen dámy (Myslí to se mnou vážně?), ale i pánové. Čeho se muži doopravdy bojí?

Článek

Jsou to ti známí motýlci v břiše, natěšenost, vzrušení z nové lásky. Podobně to mají v počátcích vztahu i muži (v případě, že o ženu opravdu stojí), a to včetně nejrůznějších obav. Z tohohle mají pánové na začátku strach.

1. Nebyl její ex lepší?

Ještě se moc neznáte, možná ví, že jste před ním s někým chodila, nebo dokonce žila, ale žádné detaily o vašem bývalém nezná. Netuší, proč jste se rozešli, zda to ukončil on nebo vy, a i když je to minulost, je to stále konkurence. V hlavě mu víří otázky typu „nebyl víc sexy?“, „nevydělával víc peněz?“, „nebyl úspěšnější?“, „neměl lepší auto?“ a podobně.

Až časem se to zklidní a muži dojde, že tyhle strachy jsou zbytečné. „Nelze srovnávat nesrovnatelné. Každý partner v životě ženy je jiný, něčím jedinečný. Ať už měl bývalý lepší auto, nebo sportovnější postavu, není to důležité, partnerka už s ním není. Je teď s novým partnerem a na tom záleží,“ říká terapeutka pro osobní růst Klára Gelnarová.

2. Jsem dost dobrý v posteli?

Počáteční sex je na obou stranách dost nejistá záležitost. Objevuje se stud, vzájemná fyzická neznalost a podobně. A pánové se prostě bojí, aby nezklamali. „Právě v téhle oblasti muži pociťují největší obavy. My ženy se bojíme, zda jsme dost přitažlivé, muži se bojí o výkon. Tato obava úzce souvisí se sebevědomím muže. Pokud je ve své síle a důvěřuje svým schopnostem, obavy bývají mnohem menší,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

I muži se bojí, zda v novém vztahu obstojí. Když jim na ženě záleží, strachu se většina z nich nevyhneFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Jak mě přijme její rodina?

Miluje vás, záleží mu na vztahu s vámi a čeká ho setkání s vaší rodinou – s možnou tchyní a tchánem. A to je důvod ke strachu a obavám, zda se jim bude líbit, jestli ho přijmou a podobně. „Je to přirozené. Pokud muž cítí vůči ženě úctu, bude mu záležet na tom, aby ho její rodina přijala. Je to svým způsobem prověrka, zda to se ženou myslí vážně. Pokud ano, nebudou mu její rodiče jedno a bude se rozhodně snažit, aby s nimi vycházel,“ vysvětluje Lenka Černá.

4. Není mi nevěrná?

Nikdo nechce být podváděný, ale pro muže je představa, že jim partnerka zahýbá, možná ještě děsivější než pro ženy. A na začátku vztahu, kdy se zatím příliš dobře neznáte, nevíte, jak vážné to je, a není mezi vámi ještě vybudovaná důvěra, bývají tyhle obavy opravdu silné. „Zde narážíme na mužské ego, které je, co si budeme povídat, mnohem silnější než u žen. Na druhou stranu, je to poměrně dobré znamení v tom ohledu, že muž si nás chce skutečně ulovit a mít jen pro sebe,“ říká Lenka Černá.

Určitá nejistota je tak vlastně v pořádku, v podstatě jde o klasický strach, zda to s ním myslíte vážně. Podobné obavy máte nejspíš i vy. Velká žárlivost a strach ale značí, že si muž příliš nevěří. A na to pozor. Život s partnerem bez sebevědomí, zato s notnou dávkou žárlivosti nebude snadný.

Jak jste to měli na začátku vztahu vy? Také jste se něčeho báli?

Reklama

Související témata:

Načítám