Hlavní obsah

Alain Delon (83): Jaké jsou jeho nejznámější role i milenky?

Foto: Profimedia.cz

Alain Delon a jeho životní láska Mireille DarcFoto: Profimedia.cz

Alain Delon je pojem. Někomu se z něj rozklepou kolena, jiní zase nedají dopustit na jeho filmy. Povaha tohoto bouřliváka se mnohdy promítala i do jeho filmů, kterým vždy propůjčil své charisma. A nejednou filmy zasáhly i do jeho života.

Článek

Alain Delon, který dnes slaví 83. narozeniny, je umělec tělem i duší. Geniální francouzský herec ale v běžném životě nepatří zrovna mezi Mirky Dušíny. Láme ženám srdce na potkání, občas se zaplete do nějakého maléru a pro urážky nechodí daleko. Do velké míry se na tom určitě podepsalo jeho dětství – rodiče se rozvedli, když mu byly čtyři roky. Oba dva si pak našli brzy nové rodiny a on mezi nimi pendloval.

Ani během dospívání to nebylo o moc lepší. O jeho nápravu se snažili jak na školách, odkud ho často vyhazovali, tak v armádě, která mu nakonec také ukázala záda. Nic nepomohlo. Protloukal se světem, vyzkoušel si různá povolání – byl vrátný, myl nádobí, dělal obchodního úředníka.

Vybití našel až ve filmu. Přitom se k herectví dostal náhodou, když jel doprovodit svoji známost, herečku Brigitte Auber (90) do Cannes na filmový festival, kde si ho všimli lidé od filmu. První roli dostal ve filmu „Když se do toho zaplete žena“ (1957). Od té doby jistý čas snad nebyl rok, kdy by se fešák Alain Delon neobjevil na filmovém plátně v nějaké novince. Vyjmenovat všechny jeho role by bylo pomalu na román, toto jsou jeho nejzásadnější, které se zásadním způsobem zapsaly i do jeho osobního života.

Foto: Profimedia.cz

I ve třiaosmdesáti letech herci z jeho pověstného šarmu ještě dost zbylo Foto: Profimedia.cz

Franz Lobheiner; Christine (1958)

Jednou z prvních rolí byl mladičký důstojník Franz Lobheiner ve filmu „Christine“. Jde o klasický milostný čtyřúhelník, kdy pohledný muž opouští jednu ženu kvůli druhé, ovšem v tu chvíli se to dozví manžel první milenky a chce se pomstít. Role Franze Lobheinera pro něj nebyla tak zlomová, jako osudové setkání s herečkou Romy Schneider (†43). Milostné drama se totiž odehrálo nejen na plátně, ale i v soukromém životě.

Rakouská herečka ve své zemi všeho nechala, spálila mosty a odešla do Francie za Alanem Delonem. Jenže tohle není zrovna muž pro život, dokonce ji před ním varovali. Marně. A tak, ačkoliv se v roce 1959 zasnoubili, o čtyři roky později to zrušili. Delon měl totiž milenku – zpěvačku a herečku Nico (†49), které se v roce 1962 narodil syn Christian Aaron Boulogne. Schneider to velice těžce nesla, dokonce se pokusila o sebevraždu. Nakonec zemřela na infarkt, ale spekulovalo se o smrtelné kombinaci léků a alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení se do sebe s Romy Schneider zamilovali a později se i zasnoubili. Ale Alain Delon nevydržel být věrný, a tak si našel milenku a herečce zlomil srdce Foto: Profimedia.cz

Tom Ripley; V plném slunci (1960)

Role Toma Ripleyho, mladého gaunera a podvodníka mu sedla perfektně. A snad i proto film „V plném slunci“ vystřelil začínajícího herce do hvězdného nebe. Tom přijíždí do Itálie, aby dostal zbohatlického synka Phillippa Greenlefa (Maurice Ronet, †55) zpátky do Ameriky, kde měl převzít otcův byznys. Nakonec napadne Toma ještě lepší plán, jak si užívat života v luxusu a ještě ke všemu získat Phillippovu přítelkyni. Alain Delon tu ztvárňuje ne jeden charakter, ale rovnou dva a přepíná tak dokonale, že mu člověk opravdu věří. Mimochodem – film je natočen podle knižní předlohy „Talentovaný pan Ripley“, kterou napsala Patricia Highsmith.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu „V plném slunci" si Delon zahrál dvojroli, kdy v rámci postavy předstíral, že je ještě někdo jinýFoto: Profimedia.cz

Rocco Parondi; Rocco a jeho bratři (1960)

Ve stejném roce se objevil i ve snímku „Rocco a jeho bratři“, kde dokázal, že neoplývá pouze pěknou tváří, ale je také dobrý herec, který dokáže ztvárnit i náročnější psychologické role. Film je o pěti sourozencích, kteří se musí přestěhovat z venkova do města za obživou. Každého z bratrů město ovlivní jinak. Rocco, kterého ztvárnil Alain Delon, je nejumírněnější ze všech a pro svoji rodinu by se obětoval. Tento neorealistický film dnes patří k nejlepším počinům nejen italské kinematografie.

Foto: Profimedia.cz

Za roli Rocca sklidil Delon vlnu pochvalné kritiky a začalo se o něm mluvit jako o talentovaném herci. Na fotografii je s herečkou Annie Girardot (†79), která ztvárnila Nadiu Foto: Profimedia.cz

Laurent; Jeff (1968)

Herectví mu ale nestačilo, a tak si v roce 1968 založil produkční společnost „Adel Productions“. První film, který vznikl pod jeho křídly a kde sám hrál, byla gangsterka „Jeff“. Tento film ovlivnil Delona i po osobní stránce. V roce 1968 se pomalu schylovalo k rozvodovému řízení s modelkou Nathalií (77), kterou si vzal v roce 1964 a se kterou má syna Anthonyho (54). I on se věnuje herectví.

Ještě než podepsali rozvodové papíry, seznámil se Delon při natáčení právě tohoto filmu s herečkou Mireille Darc (†79), se kterou se dal hned dohromady. Vztah vydržel 15 let. Po ní měl ještě jeden dlouhodobý vztah s modelkou Rosalií van Breemen (52), se kterou má syna Alain-Fabiena (24) a dceru Anouchku (27). Obě děti se vydaly v otcových stopách. V roce 2015 ale v jednom rozhovoru řekl, že Darce byla ženou jeho života.

Foto: Profimedia.cz

Mireille Darc byla žena jeho života, nebo tedy alespoň to Alain Delon řekl v rozhovoru v roce 2015. A to i přesto, že se pár rozešel už v roce 1984Foto: Profimedia.cz

Zorro; Zorro (1975)

I když postava Zorra, nebo spíše Diega de la Vegy, nepatří mezi Delonovy nejzásadnější, rozhodně je nejvíce ikonickou. Vždyť kdo by neznal maskovaného ochránce všech, které postihlo bezpráví! Alain Delon tuto legendární postavu ztvárnil jako první a po něm pak pásku přes oči nasadili i další charismatičtí herci – Anthony Hopkins (Zorro: Tajemná tvář, 1988) a Antonio Banderas (Legenda o Zorrovi, 2005). První je ale vždycky jen jeden, a tak když se řekne Zorro, hodně lidí si ho spojí s Alainem Delonem z pětasedmdesátého.

Foto: Profimedia.cz

Zorro byl nejen ochránce neprávem utlačovaných, ale i svůdník žen. Stejně jako Delon Foto: Profimedia.cz

Robert Avranch; Náš příběh (1984)

Film „Náš příběh“ nepatří mezi nejznámější, ale o to víc zajímavý bezesporu je. Alain Delon v něm hraje alkoholika Roberta Avranche, který často není schopen rozlišit realitu a snění. Ve vlaku prožije románek na jednu noc, ovšem Robert si nemyslí, že by to tím mělo skončit a neznámou spolucestující se rozhodne vyhledat. Tento film představoval pro Delona určitý přerod v jeho rolích – postavy gangsterů vystřídala náročná psychologická povaha alkoholika, kterého ztvárnil opravdu věrohodně. Také získal francouzskou filmovou cenu Caesar za nejlepší hereckou roli.

Foto: Profimedia.cz

Za roli alkoholika Roberta získal cenu Caesar za nejlepší mužskou hereckou roli Foto: Profimedia.cz

Jaký je váš nejoblíbenější film s Alainem Delonem?

Reklama

Související témata: