Hlavní obsah

Alkohol jako lék: 4 případy, kdy se může hodit

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol je špatný z mnoha důvodů. To slyšíme všude. Proč si ale kromě jeho negativních vlastností čas od času nepřipomenout ty dobré? Například že to může být i skvělý lék!

Článek

Mysleli jste si, že jsou lékaři zásadně a vždy proti alkoholu? Omyl. Kardiolog vám naopak za určitých okolností panáka doporučí. Víme, v jakých situacích je alkohol prospěšný a proč.

Panák jako prevence pro srdce

Otázka konzumace alkoholu jako prevence nemocí je dost kontroverzní. Z medicínského hlediska neexistuje jednoznačná odpověď a o škodlivosti nadměrné konzumace pochybuje málokdo (o hubnutí a alkoholu zde). Zaměřme se ale na to, jak může být v rozumné míře zdraví prospěšný.

Alkohol z pohledu lékaře se výrazně liší podle jeho odbornosti. „Onkolog bude požadovat nulovou toleranci, jelikož alkohol je pro organismus toxický a zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Kardiolog ale přikývne na souhlas. Z pohledu prevence srdečně cévních onemocnění je totiž umírněná konzumace alkoholu prospěšná. Alkohol v menších dávkách také snižuje psychické napětí, roztahuje cévy a snižuje srážlivost krve,“ vysvětluje Petr Hlavatý Ph.D., endokrinolog a odborný garant Vím, co jím.

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Panák tvrdého alkoholu může být i zdravý: snižuje srážlivost krve a roztahuje cévyFoto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Pravěká dezinfekce

Alkohol je tradičně považován za dezinfekční prostředek. Hodit se vám tedy může na odřeniny a škrábance. Zkrátka k vyčištění drobných zranění, pokud u sebe zrovna nemáte jinou dezinfekci. Skvělý je ale také na zničení bakterií a mikrobů například na ovladačích nebo třeba na volantu auta, které je třeba jednou za čas pořádně umýt. Postačí vám k tomu skutečně malé množství tvrdého alkoholu, do kterého namočíte vatovou tyčinku. S tou pak snadno vyčistíte i ty nejmenší otvory nebo mezery mezi tlačítky.

Foto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

Tvrdý alkohol je odjakživa používaný jako domácí dezinfekceFoto: Egoreichenkov Evgenii, Shutterstock.com

Prevence proti faraonově kletbě

Jistě jste už slyšeli, že střevní problémy zažene panák slivovice. To potvrzuje i anestezioložka MUDr. Kateřina Hujňáková z Brna. „Když jedete například do Egypta, kde střevní potíže postihnou snad každého druhého turistu, uděláte dobře, vezmete-li si s sebou lahev tvrdého alkoholu a po ránu si dáte malý pohárek. Funguje to jako prevence proti takzvané faraonově pomstě.“ Každému asi pomáhá něco jiného, ale pokud jste s panáčkem po ránu udělali dobrou osobní zkušenost, klidně se jí držte.

Při stresu ano, při dietě ne

Pokud jste ve stresu, může vám podle odborníka sklenička pomoct od nervového napětí. Rozhodně to ale nedoporučuje jako dlouhodobé řešení. Časté popíjení navíc přispívá k tloustnutí. „Alkohol v menších dávkách skutečně snižuje psychické napětí. Každopádně ale neprospívá nutričnímu stavu. Přispívá ke vzniku nadváhy a obezity, což je dáno jeho poměrně vysokým energetickým obsahem. Alkohol je totiž hodně energetický, 1 g alkoholu poskytne 29 kJ. Nejvíce energetický je tvrdý alkohol a likéry, které jsou sladké," uvádí Petr Hlavatý.

Kolik je přiměřeně

„Podle současných doporučení je za umírněnou konzumaci považováno 10 g alkoholu pro ženy, což je 125 ml vína, malé pivo nebo malý panák tvrdého alkoholu na den. Pro muže je to 20 g alkoholu. Pít byste ale neměli denně a lepší je pravidelné popíjení malých dávek než se jednou za čas opít ve větší míře,“ říká Petr Hlavatý. Obecné doporučení je, že alespoň dva dny v týdnu byste neměli pít vůbec.

Jak často pijete alkohol vy a proč?

Reklama

Načítám