Hlavní obsah

Anonymy a pomluvy: Jak moc mohou vašemu vztahu uškodit?

Foto: Thinkstock

Proti pomluvám se brání těžkoFoto: Thinkstock

Reklama

Vaše žena vás podvádí! Váš muž má milenku! Tak nějak vypadají nepodepsané dopisy, esemesky z neznámého čísla či e-maily z tajemné e-mailové adresy. A i když nemají s pravdou nic společného, dokážou takové pomluvy se vztahem pořádně zahýbat. Jak se anonymům ubránit? Jak „dokázat“ věrnost?

Článek

Naše čtenářka Katka žije se svým přítelem již rok. Jejich vztah je pohodový a plný plánů do budoucna. Jenže nedávno Kateřininu příteli přišel anonymní dopis. „V něm se psalo, že ho podvádím, a to rovnou se dvěma jinými muži. Není to samozřejmě vůbec pravda, ty muže znám jen od vidění a naposled jsem se s nimi viděla asi před dvěma lety, když jsem svého přítele v podstatě ještě ani neznala,“ vypráví Katka.

Podle ní přítel nijak nevyšiloval, z ničeho ji neobvinil a ona nemusela nic vysvětlovat. „Jen jsem řekla, že je to nesmysl, on kývnul, a tím to skončilo. Jenže mám pocit, že ho to rozladilo, že je z toho takový rozhozený,“ říká Katka. Ona sama také nemůže na anonymy přestat myslet. „Vrtá mi hlavou, kdo to psal a proč. Netuším, kdo by měl důvod mi nějak uškodit. Takže ve výsledku je vše v pořádku, ale oba na to pořád myslíme...“ dodává Katka.

Pomluvy a anonymy jsou jednoduše nepříjemné a semínko pochybností zasejí téměř vždy. A jsou v podstatě jen dvě možnosti, jak to může skončit – buď vztah nenaruší vůbec, nebo ho zcela zničí. A to, i když jde o pomluvy, které se absolutně nezakládají na pravdě!

Foto: Thinkstock

Pomluvy dokážou vztah zcela zničitFoto: Thinkstock

Stěžejní je konto důvěry

Důvěra je jedním ze základních pilířů vztahu. Pokud mají partneři pevný a funkční vztah, v němž funguje oboustranná důvěra, neměly by mu jakékoli pomluvy či anonymní dopisy vůbec uškodit. „Pokud jsou ale ve vztahu slabiny, může se stát, že pomluvy svazek zasáhnou a veškeré pochyby jen znásobí,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Jde o to, v jakém stavu je konto důvěry té které dvojice. „Konto důvěry je podobné kontu v bance. Něco tam vkládáme a něco vybíráme. Vklady jsou hezké společné chvilky a splněné sliby, výběry jsou vztahové průšvihy,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Pokud je konto důvěry naplněné, veškeré pomluvy a anonymy budou druhým brány jako hloupý vtip. „Pokud ale konto klesne do kontokorentu, vztah ještě nějakou dobu žije na dluh minulých hezkých chvil. Jakmile je ale úvěr vyčerpán, ve vztahu již není žádná důvěra a veškeré pomluvy jsou brány jako pravda, i když s ní nemají nic společného,“ dodává Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Sbírejte hodně hezkých společných chvil a neubližujte si. Vynechejte ze svého slovníku Věty, které vás i jeho bolí!.

Věrnost dokázat nelze

A pozor, čím víc musíte cokoli vysvětlovat, tím méně důvěry ve vztahu nejspíš máte. „Věrnost samozřejmě dokázat nelze, vše je otázkou důvěry a zdravých emocí. Pokud váš partner například chorobně žárlí, nikdy mu svou věrnost nevysvětlíte. A já tvrdím, že když ve vztahu pořád něco vysvětlujete, je něco špatně,“ vysvětluje Lenka Černá.

Ovšem to neznamená, že se o případných anonymech nebo o pomluvách nemá mluvit. Protože partnera máme nejen pro hezké chvilky, ale i pro okamžiky, kdy je potřeba probrat něco nepříjemného. „Mozek se totiž vždy ptá ,a co když', proto není dobré o tom mlčet. Pochybnosti jsou jako semínka plevele, rostou i tam, kde nechceme. A nevyřčená pochybnost začne bujet a způsobí i podvědomé reakce, které pak přerostou do vědomí a mohou kazit hezké chvilky ve vztahu,“ radí Aleš Kalina.

Navíc, pokud vztah funguje a konto důvěry je v dobrém stavu, nemají pomluvy šanci. Nic není třeba vysvětlovat, jen se daná situace vysloví nahlas, a tím vše skončí. „Když mi partner stojí za to, pomluvy mě nezajímají, nevšímám si jich, jen jejich existenci netajím, zkonstatuji, že se objevily, a tím to hasne,“ potvrzuje Aleš Kalina. Což je zároveň jediná možná obrana proti pomluvám – hýčkat si vlastní vztah, budovat vzájemnou důvěru, hromadit hezké společně strávené chvilky a falešných obvinění si nevšímat! Protože pomluvy byly, jsou a budou…

Tip redakce:Nedovolte pomluvám, aby se staly pravdivými, protože Být věrný se vyplácí?!.

Bojovali jste někdy s pomluvami? Dostali jste někdy nějaký anonymní dopis? Jak jste reagovali?

Reklama

Související témata:

Načítám