Hlavní obsah

Antikoncepce: Žhavé novinky!

Foto: Thinkstock

Antikoncepce se za dobu své existence značně zdokonalilaFoto: Thinkstock

Reklama

Bez antikoncepce se dnes neobejde téměř žádná žena. Vždyť nám tyhle pilulky umožňují užívat si sexu, aniž bychom se neplánovaně staly matkami. Ale vypadá to, že tenhle malý zázrak bude brzy překonán. Přečtěte si, jaké úžasné novinky se v této oblasti chystají. A zavolejte i své partnery. Vědci totiž tentokrát mysleli i na ně!

Článek

Už teď je na trhu nespočet možností, jak se před nechtěným těhotenstvím chránit. Pilulky nejrůznějších značek, antikoncepční náplasti, nitroděložní tělíska… Ale v dohledné době toho bude ještě víc. Britský deník Daily Mail zveřejnil seznam převratných novinek, které se na trhu s antikoncepcí v brzké době objeví! Kdy dorazí do České republiky nelze říci, protože vše závisí nejen na výsledcích testů v Británii, ale i na tom, zda výrobek odsouhlasí a povolí české úřady. Některé ale u nás již seženete! Které?

Jen ať s chrání i muži!

Ultrazvuková metoda

Vědci z univerzity v Severní Karolíně zjistili, že ultrazvuk může fungovat jako určitá forma antikoncepce pro muže. Dávka ultrazvukové energie namířená na varlata totiž dokáže zastavit produkci spermií až na šest měsíců. „Jedna procedura by mohla mužům zajistit nehormonální a velmi levnou ochranu před nechtěným početím, a to až na půl roku,“ potvrzuje doktor James Tsuruta, který je do výzkumu také zapojen.

Vše bylo zatím testováno pouze na krysách, testy na lidech by ale mohly odstartovat už příští rok. Největší obavy zatím panují kolem toho, jaký vliv má tato metoda na mužskou plodnost v dlouhodobém měřítku. Tedy, zda je možné ultrazvuk jako antikoncepční prostředek využívat dlouhodobě, aniž by se muži stali neplodnými navždy.

Dostupnost: Pokud testy dopadnou dobře, je to v Británii otázka několika let.

Pilulky pro chlapy

Už nejen ženy, ale i muži by mohli pravidelně polykat antikoncepční pilulky. Britští vědci totiž pracují na vývoji pilulky, která by při ejakulaci zamezila odchodu spermií z těla mužů. Při její výrobě využívají mimo jiné anti-psychotické léky, které se hojně užívaly v šedesátých letech, a mezi jejich vedlejší účinky patřila takzvaná suchá ejakulace.

Tato antikoncepční pilulka pro muže by měla paralyzovat některé svaly v mužském reprodukčním systému a dočasně zablokovat odchod semene, aniž by to mělo vliv na libido, sexuální výkonnost i příjemný pocit ze sexu. Muž by při užívání pilulky měl být schopen normálního orgasmu, jen ejakulace by se obešla bez produkce jakýchkoli tekutin. „Měla by to být pilulka, která se polyká před stykem a funguje dvě až čtyři hodiny po užití,“ upřesňuje profesor a odborník na plánované rodičovství a reprodukční zdraví John Guillebaud z londýnské univerzity London College.

Dostupnost: V Británii do deseti let.

Antikoncepční injekce

Jde o testosteronovou injekci, která by byla mužům aplikována jednou za měsíc. Podle vědců by měla být stejně spolehlivá jako kondomy či současné antikoncepční pilulky, které užívají ženy. Injekce funguje tak, že po aplikaci do hýždí utlumí dva hormony (luteinizační a folikulostimulační), čímž dočasně zastaví tvorbu spermií.

Injekci už testovali v Číně a zjistili, že jenom jeden muž ze sta zplodil dítě, ačkoli mu byla tato antikoncepce aplikována. Navíc nemá injekce podle testů žádný vliv na mužskou neplodnost, do šesti měsíců od poslední aplikace byly počty spermií u testovaných mužů v naprosté normě.

Injekce má ale několik vedlejších účinků, jako jsou například změny nálad či nižší sexuální apetit.

Dostupnost: V Británii do pěti let.

Super novinky pro ženy!

Tělový gel

Čirý gel, který se nanáší na kůži, funguje v podstatě na stejném principu jako současné antikoncepční pilulky. Díky němu se do těla dostanou stejné hormony, které zabraňují otěhotnění. Gel je vyvíjen ve spolupráci s firmou Antares Pharma a už má i své jméno Nestorone.

Denně je potřeba tři mikrogramy tohoto gelu nanést na paže, nohy, ramena či břicho. Hormony, které gel obsahuje, se tak dostanou do krevního řečiště a ovlivňují tvorbu estrogenu a progesteronu, čímž potlačují tvorbu vajíček ve vaječnících.

Nedávné studie prokázaly, že gel je stejně účinný jako dosavadní pilulky, ale na rozdíl od současné antikoncepce nemá žádné vedlejší účinky, jako je například přibývání na váze či bolest hlavy.

Dostupnost: V Británii do pěti až deseti let.

Mini nitroděložní tělísko

Miniaturní nitroděložní tělísko, které se zavádí přímo do dělohy, již vyvíjí společnost Bayer Schering Pharma. Jde o malinkatý plastový systém ve tvaru písmene T, který měří 3,8 milimetrů. Po zavedení pak do těla uvolňuje hormon, který zahušťuje hlen z děložního čípku, tudíž je pro spermie velmi těžké se k vajíčku dostat. Navíc hormon také ztenčuje sliznici dělohy, čímž výrazně snižuje pravděpodobnost, že přijme oplodněné vajíčko.

Toto tělísko je velmi podobné současným tělískům, ale implantuje se do dělohy na tři roky, nikoli na pět let. A také do těla uvolňuje mnohem nižší dávky hormonů. Současná tělíska vypouštějí kolem 20 mikrogramů hormonů, tento vynález si ale vystačí pouze s 12 mikrogramy. „Toto miniaturní tělísko je určené ženám, které ještě neměly děti a mají užší děložní hrdlo,“ upřesňuje britská odbornice na antikoncepci a sexuální zdraví doktorka Tina Peers.

Dostupnost: V Británii do jednoho, maximálně dvou let.

Foto: Thinkstock

Nejrozšířenější jsou stále antikoncepční pilulkyFoto: Thinkstock

Pilulka poslední záchrany

Jde o pilulku Ellaone, která je určena ženám, které neužívají žádnou antikoncepci a neplánovaně prožily nechráněný sex. Podobná věc už samozřejmě na trhu existuje, ale je potřeba ji sehnat nejlépe bezprostředně po styku, nejpozději pak do tří dnů. Naopak Ellaone si stačí vzít až pět dní po nechráněném sexu a i tak dokáže zpozdit uvolnění vajíčka a zabránit tak otěhotnění.

V Británii už je tato pilulka k dostání a dosavadní výzkumy potvrzují, že pokud je vzata do 72 hodin od styku, zabrání až dvěma třetinám nechtěných početí. Pokud je vzata po pěti dnech od styku, je úspěšná v padesáti procentech.

Dostupnost: V Británii i v České republice ji už ženy používají.

Bezpečnější antikoncepční pilulky

Vědci z Cambridgeské univerzity pracují na antikoncepčních pilulkách, které by byly stejně spolehlivé jako ty současné, ale netrápily by uživatelky řadou nepříjemných vedlejších účinků. Tahle pilulka je založena na blokování molekuly STAT3, která pomáhá embryu zabydlet se v děloze.

Dostupnost: V Británii do deseti let.

Hormonální kroužek

Jde o plastický kroužek, který se umístí do vaginy, kde ve stálých dávkách uvolňuje hormony estrogen a progesteron do krevního řečiště. Opět jde tedy o podobný systém jako u současných antikoncepčních pilulek a podle testů je spolehlivý na 99 procent. Stejně jako antikoncepční pilulky, i tento kroužek má bohužel řadu vedlejších účinků včetně zvýšeného rizika výskytu krevních sraženin či výskytu rakoviny prsu.

Kroužek, který už je dostupný u nás i v Británii (v ČR se prodává pod názvem NuvaRing), je ve vagině umístěn vždy po dobu tří týdnů, pak se na sedm dní odstraňuje a žena dostane menstruaci. „Je to ideální pro ženy, kterým vyhovuje klasická antikoncepce, ale mají problém s tím, že zapomínají pravidelně užívat pilulky,“ říká Rebecca Findklay z britské organizace Family Planning Association (Asociace plánovaného rodičovství).

Dostupnost: V Británii i u nás již našel své uživatelky.

Tak co si o tom myslíte? Vyměnily byste svou antikoncepci za „ novější model", nebo razíte názor, že teď by konečně mohla být řada na mužích? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám