Hlavní obsah

Aviváž, která je levná, účinná, a navíc šetrná k přírodě? Vyrobte si ji doma!

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aviváže mají v dnešní době své místo hned vedle oblíbeného pracího prášku. Ale co takhle si ji vyrobit sami doma? Levnou, ekologickou a voňavou.

Článek

Díky aviváži je prádlo voňavější, mnohem lépe se žehlí, vydrží déle čisté a špína z něj jde dolů lépe než bez jejího přidání. A co se málo ví, aviváž skvěle funguje v odstranění elektrostatického náboje, který se drží hlavně umělých vláken a oblečení se pak zbytečně lepí na pokožku.

Ale pak je tu strana druhá. Aviváže představují velkou ekologickou zátěž pro přírodu, a navíc bývají často nevhodná pro lidské zdraví. Obsahují totiž látky, které zůstávají na prádle a mohou způsobovat různá kožní onemocnění. V žádném případě byste tento prostředek neměli přidávat k dětskému oblečení, spodnímu prádlu, sportovním věcem, k prodyšným textiliím, které mají funkční membránu nebo jsou vyrobeny z mikrovláken. Vyhýbat by se mu měli lidé s lupénkou, atopickým ekzémem nebo ti, co trpí na kožní alergie. Takže co s tím?

Odpověď je více než lehká: vyrobte si aviváž doma! Základem je vždy bílý ocet (vinný nebo klidně i jablečný), který funguje jako přírodní změkčovadlo, odstraňuje zbytky mýdla, a dokonce snižuje i zmíněné statické výboje. A to už je zajímavé, nemyslíte?

Argumentů, proč aviváž používat, a proč nikoli, je hned několik. Vyberte si sami, k čemu se přikloníte. Článek Aviváž: pomáhá prádlu, nebo je to vyhazování peněz? vám pár věcí jistě objasní.

Domácí ekologická aviváž může vonět pokaždé jinak. Tajemství je v tom, že se do ní přidávají aromatické oleje, takže vaše prádlo může vonět po citrusech, levanduli, meduňce nebo čemkoli jiném, co máte rádi.

Vůně prádla sice není tolik intenzivní jako u klasických přípravků kupovaných v drogerii, ale nemusíte se bát octového zápachu (vyčpí velmi rychle) ani jiných pachů. Ocet je totiž skvěle pohlcuje. Navíc je k prádlu šetrný, udržuje stálost jeho barev a nevyvolává alergické reakce.

Foto: Epitavi, Shutterstock.com

Foto: Epitavi, Shutterstock.com

Varianta č. 1

  • 0,5 l vody -
  • 0,5 l (bílého) octa -
  • 20 kapek vonného oleje dle libosti (Doporučujeme 100% čistý esenciální olej) -

Smíchejte vodu s octem a pak přidejte vonný olej. Směs přelejte do nádoby, ve které budete chtít aviváž uchovávat. Před každým použitím promíchejte. Doporučené množství jsou asi 2 polévkové lžíce do jednoho praní.

Varianta č. 2

  • 1 l octa -
  • 1 l destilované vody -
  • 4 lžičky rozpustného lanolinu -
  • 200 ml vlasového kondicionéru -
  • 60 kapek esenciálního oleje podle vlastního výběru -
  • 20 g kyseliny mléčné -

Výrobní proces je totožný s předchozím návodem. Všechny ingredience pořádně promíchejte v hrnci a pak přelejte do lahve. Do praní vám opět postačí 2 až 3 lžíce této aviváže.

Varianta č. 3

  • 6 hrnků vody -
  • 3 hrnky octa -
  • 2 hrnky vlasového kondicionéru -

Smíchejte vodu, ocet a kondicionér ve větší nádobě, poté přelijte. S lahví, v níž aviváž budete uchovávat, netřeste, aby nedošlo ke zbytečnému zpěnění.

Načítám