Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Boršč je skvělý se zakysanou smetanouFoto: Petr Makovička

Když se řekne boršč, většina lidí si představí zelnou polévku řepou obarvenou do fialova. My tu pro vás máme jeden netradiční, ale několika generacemi vyzkoušený, recept bez řepy. A uvidíte, že bude všem chutnat!

20 min.
Příprava
2 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 600 g vepřové plece
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 4 ks rajčat
  • 4 ks bílá paprika
  • 2 ks cibule
  • 4 ks brambor
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce soli
  • 1 kelímek zakysané smetany
    7
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso očistěte od blan, tučné ponechte, nakrájejte ho na široké nudličky, vložte do osolené vody, přidejte bobkové listy, kuličky pepře a nového koření (nejlépe kuličky uložte do čajítka, aby se vám lépe vyndavaly) a dejte vařit. Když je maso měkké, vyndejte jej a uložte bokem. Nezapomeňte z vývaru vybrat koření. Pokud jste použili bůček, je v tuto chvíli vhodné mastnotu z povrchu polévky sebrat, avšak nevylévejte ji, ale uložte do menšího hrnce.

Už když se podíváte na výčet ingrediencí, je jasné, že se jedná o víceméně zdravé jídlo. Obzvlášť, když opravdu použijete libové plecko. Prababička boršč vařila vždy ve chvíli, kdy se jí nahromadilo větší množství kostí (hovězích i vepřových) a pak kupovala kousek bůčku, aby polévka získala silnější masovou chuť. Já polévku dělám opravdu jen z kousku plecka nebo kýty, takže není ani mastná.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Zelí a očištěné papriky nakrájejte na tenké nudličky, rajčata na čtvrtkolečka, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a na malé kousky pokrájené brambory. Vše vložte do vývaru z masa, přidejte rajčatový protlak, promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném ohni nechte vařit další asi 30–45 minut, dokud zelí i brambory nezměknou. Hotovou polévku podle potřeby ještě dosolte a můžete podávat.

Pokud chcete dostát zvykům prababiček, maso nakrájejte na kostky asi stejně velké jako brambory. Do malého hrnce, ve kterém máte sebranou mastnotu z polévky, vložte kostky masa a dejte je ohřát. Maso bude krásně šťavnaté! Kousky masa uložte zvlášť do misky, kterou dejte na stůl – masa bývalo málo a tak se dávalo zvlášť, aby se spravedlivě rozdělilo. Pokud chcete šetřit nádobí, pokrájené ho přimíchejte zpět do polévky a prohřejte v ní. Polévku naberte tak, aby zelenina byla nahromaděná uprostřed talíře a navrch těsně před servírováním přidejte velkou lžící zakysané smetany.

Energetická hodnota celkem pro 1 plný hrnec
Energie10 540,8 kJ
Bílkoviny165,36 g
Tuky99,86 g
Sacharidy230,9 g
Sůl34,58 g
SAFA48,58 g
Vláknina67,36 g
Cukry94,91 g
Související témata:

Načítám