Hlavní obsah

Chlebové jednohubky

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů

Jednohubky jsou výborné a jednoduché

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Asi není člověka, kterému by doma čas od času nezbyl chleba, který začíná pomalu ale jistě tvrdnout. Pokud je vám ho líto vyhazovat a topinky vás nebaví, vyzkoušejte tenhle skvělý recept od naší čtenářky Marie Bohuňovské.

Ingredience pro:
3 porce
Jednohubky
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 70 g sádla
  • 400 g chleba
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • pepř
  • kmín
  • 3 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • 200 g plátkové slaniny
Článek

Postup

Krok 1: Chleba jsem nakrájela na plátky a pak na kostičky velké asi 2 x 2 cm, klidně je ale můžete udělat i menší.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Mrkev jsem oloupala a nastrouhala nahrubo, stejně tak jsem oloupala a nastrouhala malý celer.

Krok 3: Cibulku jsem nakrájela najemno a osmahla jsem ji na kousku sádla. Když začínala zlátnout, přidala jsem nastrouhanou zeleninu, kterou jsem ještě asi minutu restovala. Nakonec jsem plotnu vypnula, vše promíchala s kostkami chleba a vše zalila asi 3 dl zeleninového vývaru.Ten si můžete buď připravit z kostky, nebo uvařit z kořenové zeleniny a cibule. Vývar je ale potřeba přilévat postupně, aby se chléb úplně nerozmočil a zůstal držet v kostkách.

Foto: Mona Martinů
Foto: Mona Martinů

Krok 4: Když bylo vše promíchané, přidala jsem ještě pokrájenou nať jarní cibulky, použít jde ale určitě i v receptu zmiňovanou petrželku, kopřivu, špenát nebo cokoliv zeleného, co budete mít po ruce – třeba i trochu té celerové nati.

Foto: Mona Martinů

Krok 5: Z hmoty (která, jen tak mimochodem, nádherně voní!) se mají vytvořit válečky, a ty pak upéct. Mně se v dlaních lépe tvořily kuličky, takže na fotkách můžete vidět právě ty! Polovinu hmoty jsem upekla bez slaniny, polovinu jsem zabalila do plátků téhle růžové dobroty.

Foto: Mona Martinůjy
Foto: Mona Martinů

Krok 6: Troubu jsem předehřála na 180 stupňů a pekla asi 20 minut – prostě dokud kopečky nebyly křupavě zlaté a slanina propečená. První jsem vyzkoušela po upečení z trouby, a pak už se jen těšila, až jídlo bude vyfocené – bylo to totiž neuvěřitelně dobré! Celá redakce se po nich olizuje dodnes :-).

Foto: Mona Martinů
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.