Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Jednohubky jsou výborné a jednoduchéFoto: Mona Martinů

Asi není člověka, kterému by doma čas od času nezbyl chleba, který začíná pomalu ale jistě tvrdnout. Pokud je vám ho líto vyhazovat a topinky vás nebaví, vyzkoušejte tenhle skvělý recept od naší čtenářky Marie Bohuňovské.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Jednohubky
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 70 g sádla
  • 400 g chleba
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • pepř
  • kmín
  • 3 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • 200 g plátkové slaniny
Článek

Postup

01.

Chleba jsem nakrájela na plátky a pak na kostičky velké asi 2 x 2 cm, klidně je ale můžete udělat i menší.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Mrkev jsem oloupala a nastrouhala nahrubo, stejně tak jsem oloupala a nastrouhala malý celer.

03.

Cibulku jsem nakrájela najemno a osmahla jsem ji na kousku sádla. Když začínala zlátnout, přidala jsem nastrouhanou zeleninu, kterou jsem ještě asi minutu restovala. Nakonec jsem plotnu vypnula, vše promíchala s kostkami chleba a vše zalila asi 3 dl zeleninového vývaru.Ten si můžete buď připravit z kostky, nebo uvařit z kořenové zeleniny a cibule. Vývar je ale potřeba přilévat postupně, aby se chléb úplně nerozmočil a zůstal držet v kostkách.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Když bylo vše promíchané, přidala jsem ještě pokrájenou nať jarní cibulky, použít jde ale určitě i v receptu zmiňovanou petrželku, kopřivu, špenát nebo cokoliv zeleného, co budete mít po ruce – třeba i trochu té celerové nati.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Z hmoty (která, jen tak mimochodem, nádherně voní!) se mají vytvořit válečky, a ty pak upéct. Mně se v dlaních lépe tvořily kuličky, takže na fotkách můžete vidět právě ty! Polovinu hmoty jsem upekla bez slaniny, polovinu jsem zabalila do plátků téhle růžové dobroty.

Foto: Mona Martinůjy

Foto: Mona Martinůjy

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Troubu jsem předehřála na 180 stupňů a pekla asi 20 minut – prostě dokud kopečky nebyly křupavě zlaté a slanina propečená. První jsem vyzkoušela po upečení z trouby, a pak už se jen těšila, až jídlo bude vyfocené – bylo to totiž neuvěřitelně dobré! Celá redakce se po nich olizuje dodnes :-).

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Související témata: