Hlavní obsah
2,9
(210)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Dovedete si představit vaření bez cibule? My ne, a tak jsme si řekli, že je na čase podívat se na nějaké čistě cibulové jídlo. Zkusíte polévku s omeletovými nudlemi s námi?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na polévku
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek studené vody
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
Na ozdobu
  • 1 hrst čerstvé pažitky
Svítek
  • 300 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 400 g jemné krupice
  • 1/2 lžičky hladké mouky
  • 2 ks bílku
Na vymazání
  • 1 kousek sádla
  • 1 kousek másla
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, vložte do něj cibuli a za častého míchání ji opékejte na středním plameni – kdo nemáte plyn, přizpůsobte plotýnky – asi 10–12 minut dozlatova. Pak cibuli zaprašte hladkou moukou a smažte další asi 2 minuty, dokud nebude jíška světle růžová.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Cibulovou jíšku zalijte hrnkem studené vody a jíšku dobře rozmíchejte, aby nedělala hrudky. Pak přilejte vývar (vodu z brambor jsme nezkoušeli :-)) a vše opět dobře rozmíchejte. Ještě asi 10 minut provařte, aby mouka nebyla syrová. Pokud chcete, můžete přidat pažitku už v této fázi, jak je popsáno v původním receptu, my jsme ji nechali až na finální dozdobení, aby neztratila barvu.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

Už během smažení cibule můžete začít s přípravou svítku. Nejdřív zapněte troubu na 200 stupňů Celsia. Do misky dejte povolené máslo, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, sůl a muškátový oříšek a vše metličkou dobře promíchejte. Pak přidejte krupičku a hladkou mouku a vytvořte řidší těsto. Ze dvou bílků vyšlehejte tuhý sníh a těsto do něj opatrně vmíchejte.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

04.

Pánev (o průměru asi 24 cm), kterou můžete dát do trouby, vymažte kouskem másla nebo sádla a připravený svítek do ní nalijte. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé její ploše (pokud vám to nepůjde úplně dokonale, nevadí, během pečení máslo povolí a drobné nerovnosti se vyhladí samy) a vložte do trouby. Pečte asi 15 minut dozlatova. Hotový svítek z pánve vyklopte, nechte chvíli zchladnout a ostrým nožem nakrájejte na nudličky. Ty pak dejte na dno talíře, zalijte horkou polévkou a nechte asi 2 minuty odstát, aby nudle změkly. Nakonec polévku dozdobte nasekanou pažitkou, a můžete podávat!

Reklama

Související témata:

Načítám