Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Moučníků není nikdy dost a těch dobrých už vůbec ne. Tento týden jsme proto z kuchařky Marie Sandtnerové vybrali moučník s lákavým názvem Čokoládový nákyp. A jako bonus si k němu můžete připravit jablečné pyré!

40 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Těsto
  • 50 g másla
  • 120 g cukru
  • 6 ks žloutků
  • 50 g mléčné čokolády
  • 6 ks bílku
  • 55 g hrubé mouky
  • 35 g strouhanky
Na formu
  • 20 g másla
  • 20 g strouhanky
Pěna
  • 6 ks jablek
  • 180 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 ks bílku
Článek

Postup

01.

Opraná neloupaná jablka upečeme v troubě doměkka. Horká prolisujeme žíněným sítem do mísy, přidáme k nim cukr, citronovou šťávu a bílky a třeme 3/4 hodiny. Poté dáme pěnu k ledu a studenou podáváme k nákypu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Do nákypu patří místo části mouky strouhanka. Ta mu dává lehkost a hlavně jej chuťově odlišuje od podobných moučníků. Změklé máslo utřete a nijak se nedivte tomu množství. Skutečně je ho jen 50 gramů, a i když se vám to možná bude zdát málo, stačí to. Funguje zde jen jako pojítko pro žloutky a cukr.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Na jemném struhadle nastrouhejte hořkou čokoládu, přidejte trochu citronové kůry a nakonec lehce vmíchejte mouku, strouhanku a sníh. Vznikne vám ideálně husté voňavé a chutné těsto. Jako formu můžete použít třeba srnčí hřbet, těsta je na něj tak akorát.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Formu s těstem vložte do trouby, nastavte na 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Nebude nijak vysušený, naopak bude krásně vláčný a měkký, jako jiné moučníky bývají až druhý den.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Energetická hodnota celkem pro 1 srnčí hřbet
Energie13 791,7 kJ
Bílkoviny59,68 g
Tuky104,09 g
Sacharidy513,68 g
Sůl2,45 g
SAFA46,06 g
Vláknina25,48 g
Cukry421,75 g
Související témata:

Načítám