Článek
Postup
01.
Opraná neloupaná jablka upečeme v troubě doměkka. Horká prolisujeme žíněným sítem do mísy, přidáme k nim cukr, citronovou šťávu a bílky a třeme 3/4 hodiny. Poté dáme pěnu k ledu a studenou podáváme k nákypu.

Foto: Petr Makovička
02.
Do nákypu patří místo části mouky strouhanka. Ta mu dává lehkost a hlavně jej chuťově odlišuje od podobných moučníků. Změklé máslo utřete a nijak se nedivte tomu množství. Skutečně je ho jen 50 gramů, a i když se vám to možná bude zdát málo, stačí to. Funguje zde jen jako pojítko pro žloutky a cukr.

Foto: Petr Makovička
03.
Na jemném struhadle nastrouhejte hořkou čokoládu, přidejte trochu citronové kůry a nakonec lehce vmíchejte mouku, strouhanku a sníh. Vznikne vám ideálně husté voňavé a chutné těsto. Jako formu můžete použít třeba srnčí hřbet, těsta je na něj tak akorát.

Foto: Petr Makovička
04.
Formu s těstem vložte do trouby, nastavte na 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Nebude nijak vysušený, naopak bude krásně vláčný a měkký, jako jiné moučníky bývají až druhý den.

Foto: Petr Makovička