Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Dnes žemlovka!

Foto: Mona Martinů

Pochutnejte si na žemlovce s tvarohem

Žemlovka. Když se řekne tohle slovo, mnozí si vybaví neodolatelnou vůni jablek a skořice. Toto skvělé sladké jídlo však má i jiné varianty a při pátrání po receptech po prababičkách jsme v kuchařce Marie Sandtnerové narazili na tvarohovou žemlovku. Po skořici sice nevoní, ale mandle a rozinky v ní chutnají možná ještě lépe než jablka!

Článek

Děti a v podstatě i mnoho dospělých lze rozdělit na dvě skupiny – jedni žemlovku milují, a druzí tu divnou rozmáchanou housku prostě nesní. Pevně věřím, že se stejně jako já řadíte do první skupiny a tenhle kulinářský zážitek si nenecháte ujít! Žemlovka je totiž velmi jednoduchá, a přitom chuťově neporazitelná. A tvarohovou žemlovku nemusíte podávat nutně jen jako hlavní jídlo, skvěle se hodí i jako sladká tečka!

V původním receptu Marie Sandtnerové se píše:

„V míse v mléce umícháme dobře žloutky, krupicový cukr a rozehřáté prochladlé máslo. Pak tam vložíme na plátky nakrájené housky nebo rohlíky a necháme je, až se dobře navlhčí. Pekáč vymažeme máslem, do něho vložíme vrstvu navlhčených housek, vrstvu dobře upraveného tvarohu, navrch dáme opět housky a pokapeme je máslem. Poté žemlovku pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Podáváme ji na míse pocukrovanou.

Foto: Mona Martinů

Připravte si tyto suroviny

Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg housek (6 kusů), 1/2 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rozehřátého másla. Na nádivku: 50 dkg tvarohu, 3 dkg másla, 3 dkg cukru, 1 vejce, citronovou kůru, 2 dkg sladkých mandlí, 5 dkg rozinek, na pekáč 2 dkg másla, 2 dkg moučkového cukru na posypání.“

Foto: Mona Martinů

Začněte nádivkou

Foto: Mona Martinů

Nádivku stačí promíchat metlou

Nádivka co by dup

Tahle žemlovka je hlavně hotová během pár minut. Do mísy dejte tvaroh, povolené máslo, cukr, citronovou kůru, mandle, rozinky a vajíčko. Vše smíchejte dohromady, není ani potřeba špinit šlehač, stačí na to obyčejná metla a za 3 minuty je hotovo. Pokud chcete mít tvaroh opravdu nadýchaný, smíchejte s tvarohem a ostatními ingrediencemi jen žloutek, z bílku vyšlehejte sníh a ten opatrně vmíchejte až na závěr. Já to ale smíchala všechno hezky dohromady a toto zjednodušení chuti ani vzhledu rozhodně neuškodilo.

Foto: Mona Martinů

Plátky housky namáčejte do mléka s cukrem a žloutky

Foto: Mona Martinů

Do zapékací mísy střídejte vrstvu housek a nádivky

Housky namočit, vrstvy navýšit

Do jiné misky nalijte mléko, přidejte dvě lžíce rozpuštěného studeného másla, žloutky a cukr a vše důkladně rozmíchejte. Plátky housek postupně nořte do mléka a nechte je pořádně nasáknout. Já jsem místo housek použila jednu nakrájenou veku a vyšlo to akorát. Zapékací misku nebo pekáček vymažte kouskem másla a na dno položte promáčené plátky veky. Na ně dejte vrstvu tvarohu a na tvaroh zase úhledně naskládejtepromáčenou veku. Já jsem zvolila menší a vyšší zapékací misku, takže žemlovka oproti předpisu vyšla dvouvrstvá, vše se ale i tak hezky propeklo. Důležité je jen to, aby horní vrstva byly plátky veky. Ty pokapejte rozpuštěným máslem a žemlovka může do trouby!

Foto: Mona Martinů

Délka pečení závisí na tom, jak je žemlovka vysoká

Voňavé pečení

Jen máloco tak krásně provoní kuchyni, jako když se peče tahle tvarohová dobrota! Troubu předehřejte asi na 170 stupňů a dejte žemlovku péct. Pokud máte jednovrstvou, jistě by stačilo Marií Sandtnerovou avizovaných 45 minut. Já ji měla vyšší, takže se pekla dohromady zhruba hodinu. Asi 10 minut před vyndáním z trouby žemlovku zlehka pocukrujte a vložte zpět do trouby. Cukr na povrchu lehce zkaramelizuje, žemlovka bude křupavější a bude mít i hezčí barvu. Při podávání ji potom znovu důkladně posypte moučkovým cukrem. Mně nezbývá než popřát dobrou chuť! Já sama se na ni chystám o víkendu doma znovu, protože o tenhle sladký zážitek nemůžu svého přítele ochudit!

Jak chystáte žemlovku doma vy? Děláte ještě jiné varianty, než je tvarohová a jablečná? Psát nám můžete do diskuse pod článkem, na e-mail jana.ch@prozeny.cz nebo své recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama