Hlavní obsah

Proteinová potravina, která je nedoceněná: Tvaroh má více bílkovin než maso a pomáhá při hubnutí

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Patří mezi základní potraviny a lidstvo ho zná už tisícovky let. Přesto se o tvarohu rozhodně nedá říct, že je to obyčejná potravina. Minimálně když jde o jeho výživové hodnoty, ale i další účinky na zdraví. Proč je tvaroh tak úžasný?

Článek

Tvaroh patří k tradičním výrobkům z mléka a už je to hodně dávno, co ho člověk ochutnal poprvé. Písemné zmínky sahají až do starověkého Říma a je jisté, že na sklonku první tisícovky našeho letopočtu představoval pro Slovany běžný pokrm. A uznání si zaslouží i dnes.

Skvělý zdroj bílkovin i na hubnutí

Proč je tvaroh tak pozoruhodný? „Vyznačuje se vysokým podílem kvalitních bílkovin. V tvrdém tvarohu je jich dokonce víc než v mase,“ upozorňuje dietoložka programu Vím, co jím Karolína Hlavatá. A fitness trenér Pavel Dvořáček doplňuje: „Tvaroh obsahuje micelární kasein, což je pro tělo pomalu – ale nikoli těžce – stravitelná bílkovina, která postupně uvolňuje aminokyseliny. Tím zasytí na delší dobu.“

Značný podíl bílkovin je doprovázen nízkým obsahem tuků a nijak vysokým množstvím energie, takže je tvaroh úžasný pomocník při hubnutí, který pořádně zasytí. Když ho přidáte k chlebu, těstovinám, bramborám a dalším sacharidovým potravinám, díky obsahu bílkovin výrazně snížíte glykemický index celého pokrmu. Krevní cukr nebude kolísat a nebudou vás honit chutě na sladké a na svačinky.

Snadno vstřebatelné živiny

Jako u dalších kysaných mléčných výrobků je výhodou i obsah prospěšných bakterií, které udržují zdravou střevní mikroflóru. „Dále je tvaroh skvělý zdroj důležitých vitaminů a minerálů jako B2, draslík a vápník. Díky laktóze jsou zároveň lehce vstřebatelné,“ podotýká Pavel Dvořáček.

Kolik je energie a bílkovin v tvarohu

V závislosti na technologii výroby může být tvaroh buď krémový, nebo naopak hrudkovitý. Obecně se tvaroh nabízí jako odtučněný (měkký), nízkotučný (jemný), polotučný, tučný a tvrdý na strouhání. Na výběr tak máte z několika možností. A nemusíte se přitom bát ani tučného tvarohu! Má sice pro dietáře trochu „děsivý“ název, ale ve 100 g je tuku méně (cca 12 g) než třeba ve 30% eidamu (cca 17 g).

Jednotliví výrobci se liší, takže následující hodnoty na 100 g berte spíš jako orientační a vždy se řiďte údaji přímo na produktu:

  • Tvrdý tvaroh - 153 kcal a 29 g bílkovin
  • Odtučněný měkký tvaroh - 88 kcal a 17 g bílkovin
  • Nízkotučný jemný tvaroh - 104 kcal a 17 g bílkovin
  • Polotučný tvaroh - 91 kcal a 10 g bílkovin
  • Tučný tvaroh - 130 kcal a 9 g bílkovin
Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Tvaroh je čerstvý fermentovaný výrobek z mléka a má mnoho různých podobFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Jak využít tvaroh v kuchyni

Tvaroh se dá jíst jen tak, s ovocem nebo naslano se zeleninou. A užijete ho ve slané, sladké, teplé i studené kuchyni. Tvrdý se často strouhá na ovocné knedlíky, ale klidně může přijít i do salátu, na nudle naslano nebo na chleba a lze z něj vyrobit domácí balkánský sýr.

Hrudkovitý tvaroh je skvělý k pečení buchet a dalšího sladkého pečiva. A hladký krémový tvaroh? „Je to takřka univerzální potravina. Hodí se do mnoha typů jídel – od sladkých přes slaná. Skvěle ho lze využít například jako základ zdravého dezertu ve formě cheesecaku nebo panna cotty,“ říká Pavel Dvořáček. Jednoduchou klasiku představují tvarohové pomazánky všeho druhu.

Babské rady: léčebné účinky tvarohu

Podle tradic můžete tvaroh použít i jinak než ke konzumaci – zklidňuje a „vytahuje horkost“ ze zánětlivých míst. Uvádíme několik osvědčených tipů, jak ho použít.

  • Tvarohový zábal na zánět šlach - tvarohem z ledničky jednoduše potřete bolavé místo, přikryjte utěrkou a nechte působit, než tvaroh zteplá.
  • Tvarohový obklad na zánět prsu při kojení - lžíci tvarohu zabalte do gázy (či do mikrotenového sáčku) a do kapesníku nebo šátku a přiložte na bolavé místo.
  • Obklad z tvarohu na bolavé ucho - podobně jako na prs můžete použít tvaroh na bolavé ucho, obklad nechte působit nejlépe přes noc.

Účinný je i obklad z tvarohu na horečku a uleví i od bolestí v krku. V neposlední řadě se tvaroh používá na potírání drobných jizviček, například po akné, v takovém případě se nechá působit asi hodinku.

Reklama

Související témata:

Načítám