Hlavní obsah
3,1
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kombinace máku a švestek má v české kuchyni dlouhou tradici, receptů na různé koláče, buchty a knedlíky najdete nepočítaně. Jejich chuť se skvěle doplňuje i v téhle podzimní verzi klasické žemlovky.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 25 cm
Na makovou náplň
  • 200 ml mléka
  • 120 g máku
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce rumu
Kromě toho
  • 6 ks housky
  • 4 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 500 g švestek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte hustější makovou náplň: v rendlíku přiveďte k varu mléko. Vsypejte mletý mák, přidejte špetku soli, cukr, skořici a citronovou kůru a na velmi mírném ohni krátce povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte rum (ten není nutný, maková náplň s ním ale chutná tradičněji) a nechte krátce zchladnout.

02.

Švestky omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny, vyšší pekáček lehce vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 °C.

03.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky nechte zatím stranou, žloutky dobře prošlehejte s mlékem a cukrem. Housky příčně nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Postupně je namáčejte ve žloutkové směsi a těsně vedle sebe je skládejte na dno pekáčku. Až bude pokryté celé dno, zlehka na ně rozetřete připravenou makovou náplň.

04.

Na makovou náplň rozložte další vrstvu zvlhčených housek a na tu těsně vedle sebe vyskládejte připravené švestky. Zlehka je poprašte skořicí (přidat můžete i špetku mletého hřebíčku) a přikryjte poslední vrstvou housek namočených ve žloutcích.

05.

Takhle připravený pekáček vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut. V mezičase přidejte k bílkům malou špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Předpečenou žemlovku vyjměte z trouby a připravený sníh na ni rozetřete. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, až sníh lehce zezlátne.

06.

Upečenou žemlovku nechte chvíli odpočinout a poté podávejte velmi lehce poprášenou moučkovým cukrem.

Zbytek máku neskladujte příliš dlouho, aby nežluknul. Připravte z něj nudle s mákem, škubánky nebo luxusní bezé roládu.

Související témata:

Načítám