Hlavní obsah

Jahodová žemlovka

Hodnocení:
(87)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Žemlovka je tradičně spojována s jablky, maximálně jablky a tvarohem. Omezovat se na tento výběr by přitom byla věčná škoda. Jahodám právě začíná sezona. Nenechte si ji proplout mezi prsty a pojďte s námi vyzkoušet tuhle skvělou jahodovou žemlovku!

Ingredience pro:
4 porce
Na žemlovku
  • 2 hrnky mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 balení toastového chleba
  • 350 g čerstvých jahod
Na vymazaní
  • 50 g měkkého másla
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Mléko prošlehejte s vejci, rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem. Odložte asi 2 rovné lžíce moučkového cukru na finální poprášení a zbytek vmíchejte do tekuté mléčné směsi.

Krok 2: Jahody omyjte ve vlažné vodě, asi 1/2 si jich nechte bokem na ozdobu, zbytek nakrájejte na kousky. Dovnitř žemlovky vyberte spíš měkké a třeba už naťuklé jahody. 

Krok 3: Toastový chléb nakrájejte na kostky. Pekáč vymažte vrstvou měkkého másla. Chlebové kostky nasypte do pekáče, proložte pokrájenými jahodami a zalijte mléčnou směsí. 

Krok 4: Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Před podáváním ozdobte čerstvými jahodami a poprašte odloženým moučkovým cukrem.

Uchovejte si pár jahod i na zimní mlsání. Co takhle jahodová marmeláda s černým bezem? Pokud dáváte přednost čerstvým jahodám, tak nejlépe vyniknou se sirupem a zmrzlinou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.