Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Žemlovka je tradičně spojována s jablky, maximálně jablky a tvarohem. Omezovat se na tento výběr by přitom byla věčná škoda. Jahodám právě začíná sezona. Nenechte si ji proplout mezi prsty a pojďte s námi vyzkoušet tuhle skvělou jahodovou žemlovku!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žemlovka
  • 2 hrnky mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 3 lžíce másla
    7
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 balení světlého toastového chleba
    1
    7
  • 350 g čerstvých jahod
Na vymazaní pekáče
  • 50 g másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Mléko prošlehejte s vejci, rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem. Odložte asi 2 rovné lžíce moučkového cukru na finální poprášení a zbytek vmíchejte do tekuté mléčné směsi.

02.

Jahody omyjte ve vlažné vodě, asi 1/2 si jich nechte bokem na ozdobu, zbytek nakrájejte na kousky. Dovnitř žemlovky vyberte spíš měkké a třeba už naťuklé jahody. 

03.

Toastový chléb nakrájejte na kostky. Pekáč vymažte vrstvou měkkého másla. Chlebové kostky nasypte do pekáče, proložte pokrájenými jahodami a zalijte mléčnou směsí. 

04.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Před podáváním ozdobte čerstvými jahodami a poprašte odloženým moučkovým cukrem.

Uchovejte si pár jahod i na zimní mlsání. Co takhle jahodová marmeláda s černým bezem? Pokud dáváte přednost čerstvým jahodám, tak nejlépe vyniknou se sirupem a zmrzlinou.

Načítám