Hlavní obsah
3,4
(53)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Klasika s trochou inovace? Jasně, zkuste babiččin rýžový nákyp! Nádherně voní vanilkou, najdete v něm lahodné ovoce a to všechno je pokryté slaďoučkou jemnou kůrkou!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 1 l plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 400 g kompotovaného ovoce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 lusk vanilkového lusku
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte vařit rýži. Nasypte ji do hrnce, zalijte plnotučným mlékem, přidejte zrníčka z vanilkového lusku a vařte na mírném ohni, dokud nebude krásně měkká a lepivá. Měla by mít až kašovitou konzistenci.

02.

Když je rýže hotová, přidejte do ní máslo (trochu si nechte na vymazání pekáčku) a přimíchejte směs ze čtyř vyšlehaných žloutků a vanilkového cukru (bílky si nechte na později).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Pekáček vymažte trochou másla a uvařenou vanilkovou rýži do něj dejte.

04.

Ovoce (můžete použít švestky, broskve, meruňky nebo třešně) proceďte, vypeckujte, pokrájejte na půlky a rovnoměrně rozprostřete po rýži a posypte skořicí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Nakonec vyšlehejte z bílků a krupicového cukru pevný sníh a opatrně ho rozetřete po celé ploše pekáče.

06.

Nákyp dejte péct nejprve na 160 stupňů na 20 minut, poté zvyšte teplotu na 180 a pečte dalších 10 minut, dokud nebude sníh krásně zlatavý.

Reklama

Související témata:

Načítám