Hlavní obsah
3,4
(64)
Foto: Ondřej Hošt

Roláda (jako) od babičky vám bude určitě chutnat!Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Není nad lahodnou roládu od babičky, kterou si v neděli zakousnete k odpolední kávě. Souhlasíte? V tom případě pro vás máme tip na roládu od „naší“ babičky Terézie Pechové.

35 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
Krém
  • 300 ml mléka
  • 1 ks pudinku
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g másla
Článek

Postup

01.

začněte přípravou pudinku na krém. Polovinu mléka dejte spolu s cukrem do kastrolku a zahřejte, v druhé polovině mléka rozmíchejte pudinkový prášek a vlijte do kastrolku s teď už skoro vroucím mlékem. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí, pak pudink odstavte a za častého míchání nechte zchladnout.

02.

Žloutky oddělte do bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem do hladké pěny, a pak do ní postupně zašlehávejte jeden žloutek po druhém, olej, hladkou mouku a nakonec i kakao.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Hotové těsto nalijte na alobal nebo pečicí papír, který máte připravený na plechu. Těsto rozprostřete do obdélníku velkého asi 50 x 30 centimetrů a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Těsto je upečené asi po 10–12 minutách.

04.

Upečené těsto vyndejte z trouby, nechte chviličku odležet a pak je ještě horké srolujte i s pečicím papírem nebo alobalem do rolády a nechte vychladnout.

05.

V míse vyšlehejte tuk do pěny, podle chuti můžete přidat jemně mleté oříšky, kokos nebo třeba nastrouhanou čokoládu. Následně do něj zašlehejte také ještě tekutý, ale už na pokojovou teplotu zchladlý, pudink.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

06.

Vychladlé těsto rozrolujte, promažte krémem a srolujte zpět, tentokrát už za opatrného sundávání papíru či alobalu z těsta. Hotovou roládu dejte aspoň na 15–20 minut ztuhnout do lednice. Před podáváním můžete roládu pomazat zbylým krémem a posypat nastrouhanou čokoládou.

Reklama

Související témata:

Načítám