Článek
Postup
01.
Do kastrolku nalijte smetanu, přidejte máslo a nechte projít varem, až se všechno máslo rozpustí. Pak do směsi za stálého míchání přidejte polohrubou mouku a vše ještě asi 4 minuty provařte, až se těsto přestane lepit na kastrolek i na vařečku.
02.
Hotové těsto nechte za občasného promíchání vychladnout a mezitím vyšlehejte sníh z 6 bílků. Do zchladlého těsta přidejte 6 žloutků a sníh a vše promíchejte, až vznikne hladké těsto. Na plech dejte pečicí papír nebo ho vymažte podle původního receptu kouskem másla a pomocí cukrářské zdobičky nebo lžíce tvořte malé kobližky.
03.
Ty vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 25 minut. Pak je nechte ještě asi 10 minut chladnout ve vypnuté a stále zavřené troubě (když ji otevřete, kobližky spadnou!) a po vyndání do každé udělejte špejlí díru, aby mohla odejít pára. Ještě teplé kobližky obalte v moučkovém cukru a nechte je vychladnout.
04.
Mezitím si připravte smetanovou pěnu. Do mísy nalijte dobře vychlazenou smetanu a metlou ji lehce šlehejte. Průběžně z ní sundávejte našlehanou pěnu, kterou dávejte odkapat na síto. Kobližky podélně rozřízněte a pomocí lžíce naplňte lehoučkou smetanovou pěnou. Hotovo!

Ze smetany vyšlehejte lehkou pěnu, kobližky ocukrujte a naplňteFoto: Mona Martinů