Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Milujete nadýchané těsto plněné lehoučkou šlehačkou? Žádné těsto není lahodnější a křehčí, než to odpalované. Na dnešek jsme pro vás proto připravili další nápad, jak jde odpalované těsto vylepšit. Tentokrát smetanou.

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 70 g másla
    7
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 140 g polohrubé mouky
    1
  • 6 ks vejce
    3
Náplň
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
    7
Na obalení
  • 1 hrnek cukru moučka
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do kastrolku nalijte smetanu, přidejte máslo a nechte projít varem, až se všechno máslo rozpustí. Pak do směsi za stálého míchání přidejte polohrubou mouku a vše ještě asi 4 minuty provařte, až se těsto přestane lepit na kastrolek i na vařečku.

02.

Hotové těsto nechte za občasného promíchání vychladnout a mezitím vyšlehejte sníh z 6 bílků. Do zchladlého těsta přidejte 6 žloutků a sníh a vše promíchejte, až vznikne hladké těsto. Na plech dejte pečicí papír nebo ho vymažte podle původního receptu kouskem másla a pomocí cukrářské zdobičky nebo lžíce tvořte malé kobližky.

03.

Ty vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 25 minut. Pak je nechte ještě asi 10 minut chladnout ve vypnuté a stále zavřené troubě (když ji otevřete, kobližky spadnou!) a po vyndání do každé udělejte špejlí díru, aby mohla odejít pára. Ještě teplé kobližky obalte v moučkovém cukru a nechte je vychladnout.

04.

Mezitím si připravte smetanovou pěnu. Do mísy nalijte dobře vychlazenou smetanu a metlou ji lehce šlehejte. Průběžně z ní sundávejte našlehanou pěnu, kterou dávejte odkapat na síto. Kobližky podélně rozřízněte a pomocí lžíce naplňte lehoučkou smetanovou pěnou. Hotovo!

Foto: Mona Martinů

Ze smetany vyšlehejte lehkou pěnu, kobližky ocukrujte a naplňteFoto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám