Hlavní obsah

Lahodný králík na zelenině

Hodnocení:
(33)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
střední

Děláváte králíka a hledáte nějaký nový zajímavý recept, jak ho připravit zase trochu jinak? Vyzkoušejte tenhle recept na králíka dušeného se zeleninou. Bude se vám rozplývat na jazyku!

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 králičí stehna
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • 150 g anglické slaniny v celku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml vývaru
  • 1 sklenice sterilované zeleniny
  • 100 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Králíka omyjte, očistěte a případně i naporcujte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a ty vložte na chvíli do mrazáku. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Nožem s ostrou tenkou čepelí dělejte do masa díry, které pak prošpikujte zmrzlou slaninou (lépe se s ní pak manipuluje).

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Zbytek slaniny nakrájejte na malé kostičky. Maso osolte, opepřete, zprudka orestujte v pekáči na kousku rozpuštěného másla a vyjměte ho na chvíli ven.

Krok 3: Do výpeku přidejte nakrájenou zbylou slaninu, zpěňte v něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, až začne zlátnout. Ztlumte trochu plamen, přimíchejte rajčatový protlak a asi polovinu vývaru a vraťte do pekáče králičí porce. Přidejte asi 2 bobkové listy a na mírném plameni za občasného podlévání králíka duste asi 40 minut doměkka. Dobu berte spíše orientačně, záleží na stáří králíka i velikosti porcí.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Sterilovanou zeleninu (např. Moravanka) slijte, okurky a cibulky nakrájejte úplně najemno. Když je maso měkké, přidejte i připravenou zeleninu a podle potřeby dochuťte trochou octa nebo nálevu ze zeleniny.

Krok 5: Porce masa podávejte s dušenou rýží a bohatě přelité vzniklou omáčkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC