Hlavní obsah

Nákyp plný šťavnatých jablek

Hodnocení:
(10)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

S podzimem přichází i sezona těch nejlepších jablek. Právě proto jsem vybrala recept s krásným názvem jablkový nákyp. Takže nachystejte krásná česká jablíčka a roztopte trouby!

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • citronová kůra
  • 3 jablka
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst rozinek
Na vysypání
  • máslo
  • strouhanka
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si nachystejte jablka. Ta omyjte, oloupejte, zbavte je jádřinců a rozkrájejte na měsíčky. Já jsem tentokrát poprvé použila kráječ, který vidíte na fotografiích, a ušetřilo to spoustu práce!

Foto: Petr Makovička

Krok 2: V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do lehké pěny. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků. Aby lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody.

Foto: Petr Makovička

Krok 3: K žloutkům přidejte citronovou kůru, mouku a sníh z bílků a vše lehce stěrkou či vařečkou „proházejte“, až vznikne jednolité těsto.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 4: Třetinu z něj nalijte do vymazané formy (já mám s nepřilnavým povrchem, proto jsem ji nevysypávala a i vymazávala jsem ji jen symbolicky), poklaďte vrstvou jablek, zasypejte asi 1/3 skořicového cukru, polovinou mandlí a polovinou rozinek. Pak přidejte druhou třetinu těsta, jablka, cukr, madle a rozinky a navrch nalijte zbytek těsta.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 5: Troubu rozehřejte asi na 180 stupňů Celsia (horkovzdušná by v tomto případě měla stačit na 170 stupňů), vložte do ní nachystaný nákyp a ten pozvolna pečte asi 50–60 minut. Ve chvíli, kdy se těsto nelepí na špejli, je hotovo!

Před podáváním nákyp ještě můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.