Hlavní obsah

Nákyp plný šťavnatých jablek

Hodnocení:
(11)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

S podzimem přichází i sezona těch nejlepších jablek. Právě proto jsem vybrala recept s krásným názvem jablkový nákyp. Takže nachystejte krásná česká jablíčka a roztopte trouby!

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 5 vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • citronová kůra
  • 3 jablka
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst rozinek
Na vysypání
  • máslo
  • strouhanka
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve si nachystejte jablka. Ta omyjte, oloupejte, zbavte je jádřinců a rozkrájejte na měsíčky. Já jsem tentokrát poprvé použila kráječ, který vidíte na fotografiích, a ušetřilo to spoustu práce!

Foto: Petr Makovička

Krok 2: V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do lehké pěny. V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků. Aby lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody.

Foto: Petr Makovička

Krok 3: K žloutkům přidejte citronovou kůru, mouku a sníh z bílků a vše lehce stěrkou či vařečkou „proházejte“, až vznikne jednolité těsto.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 4: Třetinu z něj nalijte do vymazané formy (já mám s nepřilnavým povrchem, proto jsem ji nevysypávala a i vymazávala jsem ji jen symbolicky), poklaďte vrstvou jablek, zasypejte asi 1/3 skořicového cukru, polovinou mandlí a polovinou rozinek. Pak přidejte druhou třetinu těsta, jablka, cukr, madle a rozinky a navrch nalijte zbytek těsta.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 5: Troubu rozehřejte asi na 180 stupňů Celsia (horkovzdušná by v tomto případě měla stačit na 170 stupňů), vložte do ní nachystaný nákyp a ten pozvolna pečte asi 50–60 minut. Ve chvíli, kdy se těsto nelepí na špejli, je hotovo!

Před podáváním nákyp ještě můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek