Článek
Postup
01.
Množství mouky a mléka v ingrediencích berte trochu s nadhledem – záleží, jak velká vajíčka budete používat. Tuhé vaječné těsto uhněťte ze dvou vajec a asi 200 g hrubé mouky. Z mouky si vytvořte kopeček, v něm důlek a do něj jsem postupně rozklepněte obě vejce. Moukou podsypávejte tak dlouho, až bude hrudka těsta opravdu tuhá a žádnou další mouku už do ní nepůjde vstřebat.

Foto: Mia Mirrelli
02.
Těsto nastrouhejte a rozprostřete na pečicí plech. Abyste nemuseli čekat na uschnutí, můžete usušit těsto v troubě. Tu rozpalte asi na 150 stupňů a nechte jsem jej tam asi 10 minut.
03.
V kastrůlku přiveďte k varu mléko a nasypejtedo něj suché strouhané těsto. Vůbec se nebojte dát mléka dostatek, těsto jej do sebe vsákne opravdu hodně. Pokud se vám kaše poslepuje, rozmixujte ji ponorným mixérem. Aby byl nákyp opravdu nadýchaný, je potřeba, aby kaše byla kyprá. Do takto připravené kaše přidejte špetku soli, promíchejte a nechte vychladnout.

Foto: Mia Mirrelli
04.
Máslo utřete ručním šlehačem a zašlehejte do něj i dvě lžíce cukru a šest žloutků. Do vzniklé hmoty potom postupně vždy po dvou lžících zašlehávejte zchladlou kaši. Pokud byste ji tam dali naráz, nejspíš byste si motorek šlehače spálili.

Foto: Mia Mirrelli
05.
Do šesti bílků dejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh, který jen lehkým prohazováním zapracujte do výše popsaného těsta. Zároveň do něj vmíchejte hrstku posekaných mandlí. Zapékací misku vymažte tukem, vysypejte strouhankou a rovnoměrně rozprostřete krásně kypré těsto. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů a nákyp pečte asi 40 minut.
06.
Mezitím, co se peče nákyp, nachystejte si malinovou omáčku. Do misky vyklopte skleničku malinové zavařeniny (a chce to opravdu zavařeninu s kousky ovoce, ne jen ze šťávy), vymačkejte do ní půlku citronu a nařeďte ještě asi 0,5 dl vody. Citronu samozřejmě můžete dát víc nebo míň podle vaší chuti.

Foto: Mia Mirrelli