Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Roštěná se žampionovou omáčkou

Foto: Mona Martinů

Jednoduchá, a přesto výborná večeřeFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduché recepty plné chuti. Přesně tyhle mají u vás, našich čtenářů, nebývalý úspěch. Dnes jsme proto sáhli do kuchařky Anny Drůbkové pro další z těch, které zvládne i každý začátečník. Recept se jmenuje telecí filety se žampionovou omáčkou, a aby byl z dostupnějších surovin, vyzkoušeli jsme ho s oblíbenou hovězí roštěnou.

Článek

Zkušenější kuchařky se možná pozastaví nad tím, zda na tohle jídlo někdo potřebuje recept, hospodyňky začátečnice určitě ocení jeho jednoduchost. Pokud patříte do první skupiny, můžete vyzkoušet třeba Babiččiny recepty: Bramborový závin s uzeným masem. Na jeho výrobu už to přece jen chce mít trochu zručnosti :-).

Telecí filet se žampionovou omáčkou

V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Řízky z telecího masa se naklepou, osolí, každý se protáhne asi čtyřmi nudlemi slaniny, popráší se po jedné straně moukou a na pánvi v rozpáleném másle se upečou. Mezitím dáme na jiný rendlík kousek másla rozpáliti, usmažíme v něm několik rozkrájených žampionů a řízky opečené vložíme na ně. Mastnotu z pánve, v níž se řízky opékaly, přilijeme do rendlíku k řízkům, zalijeme polévkou a necháme vše as půl hod. dusiti.“

Foto: Mona Martinů

Maso a houby jsou nejdůležitějšími surovinami při přípravěFoto: Mona Martinů

Na 2 porce potřebujete: 2 telecí řízky nebo 2 vyšší plátky hovězí roštěné, 70 g slaniny nebo špeku, 100 g másla, 200 g žampionů, 250 ml hovězího vývaru (který zvolit, najdete v článku Test hovězích bujonů: Ze kterého vařit?), sůl a 1 lžíci hladké mouky.

Řízky z obou stran naklepejte a osolte a slaninu nebo špek nakrájejte na tenké nudličky. Z boku napříč vlákny masa vytvořte špikovacím nožem (úzký, dlouhý a hlavně ostrý nůž) dírky, do kterých vložte kousky slaniny. Nakonec řízky z jedné strany zlehka poprašte hladkou moukou.

Foto: Mona Martinů

Řízky naklepejte a prošpikujteFoto: Mona Martinů

Na hluboké pánvi rozpalte asi polovinu másla, vložte na něj řízky a z obou stran je prudce opečte (netrvá to déle než 2 minuty z každé strany!). Když jsou řízky z obou stran zlatavé, vyjměte je a položte na chvíli bokem – oproti původnímu receptu si tak ušetříte jednu pánev.

Foto: Mona Martinů

Nasolte, poprašte moukou a zprudka orestujteFoto: Mona Martinů

Žampiony nakrájejte na kousky (plátky nebo čtvrtky) a vhoďte je do pánve, kde je asi 3 minuty restujte. Podle potřeby můžete přidat zbytek másla. Pozor ale, houby do sebe snadno všechnu mastnotu nasají a během následného dušení zase pustí, takže to s tukem nepřehánějte!

Foto: Mona Martinů

Nakrájené žampiony orestujte ve výpeku z masaFoto: Mona Martinů

Když jsou žampiony orestované, položte na ně opečené plátky masa, vše zalijte asi 2–3 dl hovězího vývaru, přiklopte poklicí a nechte asi 1 hodinu dusit. Délka dušení záleží na kvalitě masa, telecí plátky budou hotové už za půl hodiny, roštěná z mladého býka za hodinu, pokud bude maso ze staršího kusu, může to trvat ještě déle. Jako příloha se hodí rýže promíchaná s nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.

Foto: Mona Martinů

Maso vraťte na pánev, zalijte vývarem a společně se žampiony nechte dusitFoto: Mona Martinů

Máte rádi maso na houbách? Pak musíte vyzkoušet naše recepty z článku Souboj receptů: Vepřové na houbách.

Foto: Mona Martinů

Kdo má rád maso na houbách, ten si určitě pochutnáFoto: Mona Martinů

Máte doma nějaký skvělý recept po babičce nebo prababičce? Podělte se o něj s ostatními a pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz.

Reklama

Načítám