Hlavní obsah

Souboj receptů: Vepřové na houbách

Foto: Petr Makovička

Vepřové na houbách mají rády hlavně Lucka, Jana a KamilaFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní souboj se line v rytmu křehkého vepřového masa a hub. Ostatně, kdo by tuhle klasiku neměl rád, že? Vytáhněte proto podzimní zásoby hub nebo doběhněte pro žampiony a s chutí do toho! Křehké maso s omáčkou vám provoní celý byt!

Článek

V dnešním souboji bylo od začátku jasné, kdo se zúčastní. Kamila s Luckou každé léto tráví víkendy na houbách a ani já v tom nejsem výjimkou. Pro nás houbomilce byl potěšující i fakt, že toho na nás hodně zbude – Michal s Magdou houby nejí a Jana F. jako vegetariánka útok na kuchyni taky předem vzdala. Jako inspiraci jsme si předem vzaly Sabinin recept na hovězí na houbách z článku Souboj receptů: Rodinné speciality a s chutí se pustily do našich osvědčených receptů.

Moje vepřové na houbách s hřebíčkem

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřové kýty (asi 600 g), 2 větší cibule, 4 velké hrsti sušených hub, 3 lžíce oleje, 300 ml hovězího vývaru, asi 1/2 lžičky mletého hřebíčku nebo 3 celé hřebíčky, 3/4 lžičky mleté papriky, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Janina omáčka voněla kromě hub i po hřebíčkuFoto: Petr Makovička

Postup: „Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na oleji dozlatova. Mezitím vepřové řízky z obou stran naklepejte, osolte a opepřete a vzápětí je zprudka orestujte na oleji, aby se maso zatáhlo. Pak vše zalijte částí hovězího vývaru, přiklopte poklicí a za občasného zamíchání a podlití vývarem vše duste asi 45 minut.

Když je maso skoro měkké, přidejte sladkou papriku pro barvu omáčky (tu se nebojte občas nechat zlehoučka ‚přichytnout‘, aby byla krásně tmavá), mletý nebo celý hřebíček a houby spařené horkou vodou včetně onoho houbového ‚vývaru‘. Vše duste ještě asi 20–30 minut, až je maso opravdu křehké a cibule úplně rozvařená. Hotové jídlo podávejte s bramborami nebo rýží, já rýži nejím, takže u nás doma je příloha jasná :-). A proč hřebíček? Dá masu šmrnc a lehoučce štiplavou, pikantní chuť, která ale zároveň nemá nic společného s ostrostí.“

Lucčino vepřové na houbách s kmínem

Na 4 porce potřebujete: 2 střední cibule, sušené houby, 4 plátky vepřového masa (já použila řízky, ale je možné použít i kotlety), 2 lžíce sádla, 500 ml vepřového bujonu, sůl, pepř a kmín.

Foto: Petr Makovička

Lucčino maso bylo i díky přípravě v papiňáku nejkřehčí ze všechFoto: Petr Makovička

Postup: „Cibuli nakrájejte nadrobno a v papiňáku osmahněte na sádle. Plátky masa omyjte, osolte a opepřete. Přidejte je k cibuli a po obou stranách mírně opečte, jen aby se maso zatáhlo. Zalejte vodou, přidejte bujon a usušené houby a kmín podle chuti. Nechte asi 30 minut vařit. Poté případně dochuťte solí či pepřem, podle toho, jak to máte rádi, můžete šťávu mírně zahustit lžící hladké mouky.“

Máte rádi křehké maso z papiňáku? Tipy na další recepty najdete v článku Tři rychlovky z papiňáku. Odoláte?.

Kamilino vepřové na žampionech

Na 2 porce potřebujete: 400 g vepřových řízků, 250 g žampionů nebo sušených hub, jednu velkou cibuli, kousek másla, 300 ml houbového bujonu, sůl, čerstvě mletý pepř, houbové koření a trošku solamylu.

Foto: Petr Makovička

Kamila do boje vyrazila se žampionyFoto: Petr Makovička

Postup: „Vepřové řízky pokrájejte na nudličky a případně okořeňte dle chuti (pepř, trocha grilovacího koření), žampiony na plátky a cibuli na kostičky. Na kousku másla orestujte cibuli, přidejte houby a duste, dokud nejsou žampiony pěkně měkké. Pak směs poprašte houbovým kořením – hlavně pokud použijete žampiony, houbové koření je víc přiblíží těm pořádným, lesním houbám :-). Přidejte maso a chvíli restujte. Podlijte tak 300 ml bujonu a chvíli ještě duste. Pak dochuťte kořením a přidejte lžičku solamylu rozpuštěnou ve 100 ml studené vody. Naposledy prohřejte a stáhněte z plotny. Doporučuji podávat s rýží parboiled.“

Jak vepřové na houbách doma připravujete vy? Čím kořeníte a zahušťujete šťávu? Podělte se o svoje tipy v diskusi pod článkem. Svoje nápady, co byste chtěli v rubrice Souboj receptů vidět někdy příště, mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám