Hlavní obsah

Báječné špízy na gril? Zkuste naše tipy s kuřetem i hovězím!

Foto: Jakub Jurdič

Který z nich vyzkoušet dřív? Neřešte to a raději připravte všechnyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste na grilovací party připravit špízy, ale střídat klobásu, cibuli a papriku vám přijde nuda? Nám také! A proto jsme přichystali záložní plán. Tři originální špízy s omáčkami!

Článek

Jeden s kuřecím masem, druhý s hovězím a třetí? Sladká tečka na závěr – ananas, broskev a mascarpone. Dostali jste na ně chuť? Tady jsou recepty!

Kuřecí špízy s mangovou salsou

Na 4 špízy potřebujete: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce sezamu, 2 lžíce strouhaných mandlí, 2 lžíce olivového oleje, 150 g anglické slaniny, sůl a pepř. Na salsu:půl manga, půl červené cibule, špetku chilli, snítku čerstvého koriandru a máty, šťávu z půlky limetky, lžíci olivového oleje, špetku pepře.

Foto: Jakub Jurdič

Mango, máta a kuře. Nespojitelné? Budete překvapeni!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky, obalte je ve směsi oleje, sezamu, mandlí, soli a pepře. Anglickou slaninu nakrájejte na kostky. Střídavě je napichujte na špízové jehly a dejte na gril opéct. Mezitím nachystejte salsu. Do misky vložte kousky manga, nahrubo nakrájenou cibuli, chilli, posekaný koriandr, mátu, šťávu z limetky, olej i pepř. Vše hrubě rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte spolu se špízy.

Hovězí kuličky s paprikami

Na 4 špízy potřebujete: 250 g mletého hovězího masa, snítku čerstvého rozmarýnu, špetku pepře, soli, chilli, 4 batáty, 2 lžíce olivového oleje. Na salsu: 2 lžíce naložených proužků paprik, lžičku mletých mandlí, 2 stroužky česneku, špetku uzené papriky, sůl, pepř a lžíci olivového oleje.

Foto: Jakub Jurdič

Batáty budou ještě lepší, pokud je potřete olejemFoto: Jakub Jurdič

Postup: Hovězí maso dochuťte nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem a chilli, propracujte a vytvořte kuličky o průměru 2,5 centimetru. Batáty oloupejte nebo dobře omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Plátky z obou stran potřete olejem, posolte a opepřete. Pak na špejli střídavě napichujte kuličky a batáty. Do misky pak dejte papriky, mandle, prolisovaný česnek, uzenou papriku, sůl, pepř i olej. Krátce vše nahrubo nasekejte tyčovým mixérem a podávejte k opečeným špízům.

Ovoce jako sladká tečka

Na 4 špízy potřebujete: půl ananasu, 3 broskve, 50 ml rumu, 2 lžíce třtinového cukru, lžičku vanilkového extraktu, šťávu z jedné limetky, 125 g mascarpone, strouhanou čokoládu.

Foto: Jakub Jurdič

Kdo neochutnal, nepochopí...Foto: Jakub Jurdič

Postup: Ananas i broskve očistěte a nakrájejte na stejné kousky. Ty pak napichujte na špízy, které položte na mírně rozpálený gril. Z rumu, cukru, vanilky a limetky připravte marinádu, kterou ovocné špízy při grilování pravidelně potírejte. Když je ovoce měkké a provoněné, rozdělte ho na talíře a podávejte s kopečky mascarpone a strouhanou čokoládou.

Jaké špízy patří mezi favority u vás doma? Už jste zkoušeli nějaké ovocné?

Reklama

Načítám