Hlavní obsah

Balkon k nakousnutí: Co si na něm můžete vypěstovat k snědku?

Foto: Profimedia

Využijte svůj balkon nejen k relaxaci, ale také k pěstování něčeho k snědkuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradničení je trendy, chcete to také zkusit? Pusťte se do toho třeba i na balkoně, kde určitě zvládnete vypěstovat i něco k snědku.

Článek

Nemáte takzvaně zelené prsty, prostě zkušenosti s pěstováním žádné? Nevadí, pro začátečníky jsou vhodné bylinky, pažitka, petržel kadeřavá či listové saláty. A co ještě?

Další možnosti

Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata, pak papriky (i ty pálivé), ale zkusit můžete i ředkvičky, hrášek, fazolky, mrkve, kedlubny či tykvovité rostliny. Zapomenout nesmíme ani na stále plodící či měsíční jahody. Majitelé větších balkonů se možná pustí i do ovocných keřů či stromků (angrešt, maliník, ostružiník, kanadská borůvka, jabloň…), byť pěstování ovoce na balkoně se považuje za „vyšší dívčí“. V poslední době jsou oblíbené také rostliny s jedlými květy (brutnák, měsíček, maceška, lichořeřišnice).

Foto: Moravoseed

Na jedné rostlině převislých rajčátek odrůdy Bajaja vyroste 650 až 750 plodůFoto: Moravoseed

Foto: Hornbach

Zkušenější zahrádkáři, kteří mají k dispozici větší balkon, můžou pěstovat i k tomuto účelu vyšlechtěné druhy ovoceFoto: Hornbach

Jedině na jih?

Orientace balkonu na světovou stranu určuje, co tu lze pěstovat. „Nejproblematičtější je severní, zastíněný balkon. Bez dostatečné doby oslunění rostliny skomírají. Na severní straně ale zvládnete mátu, meduňku, petrželku nebo pažitku. Rajčata bych nedoporučila, nicméně lidé mi často říkají, že i na severním balkonu sklízejí třeba jahody. Sice málo a ne tak sladké, ale sklízejí,“ nabízí zkušenost Anita Blahušová, zahradnice a lektorka společensky prospěšného podniku Kokoza.

Jižní orientace je vhodná zejména pro teplomilnou zeleninu typu lilek, paprika, rajčata a pro středomořské bylinky.

Foto: Anita Blahušová

Lilek a papriky jsou teplomilné, vyhovovat jim budou slunná chráněná místaFoto: Anita Blahušová

Foto: archiv firmy

V nádobě jsou vysazené kanadské borůvky Denise Blue. Václav Kratochvíl ze Stromovousu doporučuje naplnit nádobu směsí rašeliny, jemného písku a vyzrálého kompostu, nejlépe v poměru 4 : 1 : 1Foto: archiv firmy

Foto: Stromovous

Plody borůvek ChandlerFoto: Stromovous

Ze semínek nebo sazenice

Obecně se řada bylinek a zeleniny dává ven ve druhé polovině května, kdy nehrozí mrazíky. Ale některé rostliny můžete vysévat do truhlíku a umístit na balkon už v dubnu (hrášek, pnoucí fazole, ředkvičky, saláty, mrkev, petržel…), což platí i pro sazeničky určitých bylinek (máta, meduňka, dobromysl, tymián, saturejka, levandule).

Foto: Moravoseed

Listovou petržel Fest můžete vysévat celoročněFoto: Moravoseed

Foto: Plastia

Díky samozavlažovacím nádobám můžete bez obav odjet na víkend pryč, aniž by vaše balkonové rostliny strádaly suchem. Péči vám usnadní například truhlík Siesta LuxFoto: Plastia

Foto: Kokoza

Kadeřávek je rostlina příbuzná kapustě, netvoří však hlávku – listy rostou volně a dají se průběžně odlamovatFoto: Kokoza

Myslete na omezení

Prostor v nádobě je omezený, další úskalí tkví v dostatečné zálivce a v dodávání živin. „Například středomořským bylinkám dopřejte zeminu smíchanou s pískem, abyste ji odlehčili. Zeleninu můžete pěstovat v univerzálním substrátu, běžně je k dostání v zahradnictvích. Často bývá obohacen o startovací dávku hnojiv,“ radí Anita Blahušová.

Pozor na pravidelnou zálivku; v sezoně zalévejte jednou, někdy i dvakrát denně, ráno, případně i večer. Nikdy v denní dobu, kdy paří na květináče plné slunce.

Foto: Moravoseed

Kedluben Ballot F1 je odolný proti dřevnatění, vybíhání do květu i praskáníFoto: Moravoseed

Foto: Kokoza

Téměř na každém balkoně nebo terase můžete pěstovat rostliny nejen na okrasu, ale i pro užitekFoto: Kokoza

Plus malého místa

Ohledně chorob a škůdců jsou „balkonoví zahradníci“ ve výhodě. „Obávaní plzáci úrodu neponičí, v nádobách – pokud si je už na některé rostlině přinesete – se dají snadno sesbírat. Napadne-li rostlinu jiný škůdce nebo choroba, dejte ji stranou od ostatních do izolace,“ uvádí Anita Blahušová. Ostatně v mini množství se škůdci dají ručně odstranit a chorobou napadené části rostlin otrhat.

Foto: Plastia

Truhlík Bergamot se hodí pro pěstování různé zeleniny, třeba cukety (v popředí), která není náročná na péči, navíc vás potěší dekorativní listy a květyFoto: Plastia

Foto: Moravoseed

Pálivé papričky Foxta jsou okrasné a jedlé zároveňFoto: Moravoseed

Přátelství v truhlíku

Máte málo místa, a chcete pěstovat víc než jeden druh? Sesazování různých druhů rostlin na jeden záhon nebo do jedné nádoby je oblíbené.

Zkuste osvědčené dvojice: bazalka a rajčata nebo máta a rajčata, jahodník a cibule (případně pažitka). Nebo k bylinkám či zelenině přidejte rostliny, které pomáhají odpuzovat škůdce, jsou krásné na pohled a mají jedlé květy, třeba lichořeřišnici či měsíček.

Pokud si na osázení nádob sami netroufáte, přihlaste se na kurz nebo workshop. Dnes je hodně trendy komunitní (městské) zahradničení, takže svoje místo na pěstování si může najít i ten, kdo nemá ani balkon.

Foto: Anita Blahušová

K drobnému uzobávání po celou sezonu se hodí měsíční jahody. Na rozdíl od klasických jahodníků se nemnoží odnožemi, nýbrž se pěstují ze semínekFoto: Anita Blahušová

Foto: IKEA

Rostliny můžete pěstovat i ve dvojicích v jedné nádobě, například rajčata s bazalkou, čili papričky s koriandrem a podobně. Abyste to měli ještě snazší, prodávají se pěstovací sety, jako například Fröer, který obsahuje semínka rostlin, zeminu, nádobu na pěstování a návod, cena 250 KčFoto: IKEA

Foto: Anita Blahušová

Cherry rajčátka patří mezi nejoblíbenější zeleninu pěstovanou na balkonech. Zde jsou doplněné bazalkou, lichořeřišnicí a citronovou trávouFoto: Anita Blahušová

Foto: Archiv firem

Udělejte si váš balkon ještě hezčí. S těmito květináči a konvičkou to půjde samo!Foto: Archiv firem

Co se vám povedlo vypěstovat?

Reklama

Načítám