Hlavní obsah

Barva na vlasy? Zaručené triky, aby vám vydržela co nejdéle

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se barvíte samy nebo to necháte na kadeřnici, štve vás, že po pár umytích je vaše barva vymytá, změnila odstín a ztratila lesk? Víme, kde děláte chybu.

Článek

Možná si namlouváte, že máte smůlu a váš typ vlasů se na barvení nehodí. Tak to ale není, neexistují vlasy, se kterými by si vhodně zvolený produkt neporadil. „Vlasy se dají barvit opravdu všechny, a když ne barvit, tak alespoň tónovat. Pokud je u barvení a tónování použitý zdravý rozum a dělá to profesionál, k žádnému problému nedojde,“ vysvětluje Michal Zapoměl ze stejnojmenného Salonu.

Velmi záleží na tom, co od barvení očekáváte. Třeba přírodní vlasy, které chcete ztmavit nebo zesvětlit pouze o 1,5 odstínu, stačí pouze natónovat. „Barva pak vlas pouze obalí a neprochází do hlubších vrstev vlasů. Odrost není tak tvrdý a přechod je plynulejší,“ prozrazuje jeden z triků Martina Malinová, kadeřnice Cut and Color.

Pojďme se ale podívat na to, co vám brání v tom, mít dokonale nabarvené vlasy a na dlouho!

Boj se šedinami

S přibývajícími lety toužíte po zakrytí šedin. Pokud máte sem tam stříbrný vlásek, o nic nejde, jakmile ale máte víc šedých než původně barevných vlasů, doporučují kadeřníci permanentní barvu, která jako jediná  bílé vlasy překryje. Tónovací přelivy nebo přírodní barvy se šedinami nepomohou.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Našly jste první šediny? Pomůže vám i přeliv, nemusíte hned vlasy zatěžovat dlouhodržící barvouFoto: Alliance, Shutterstock.com

Jestliže se po barvení dočkáte nerovnoměrného výsledku, suchých vlasů bez lesku, barva se po pár umytích ztrácí nebo vůbec nechytla, je to často zapříčiněno nevhodně zvoleným přípravkem, ale i péčí. Na vině muže být špatně zvolený odstín či oxidant, nekvalitní kosmetika nebo používání mnoha tepelných přístrojů, které mají vliv na trvanlivost barvy.

„Barva nemusí chytat například z důvodu, že obsahuje ve vodě nerozpustné silikony, které vlas obalí a barva přes ně nemusí dobře chytit,“ upozorňuje na častý problém Martina Malinová.

Ušetřit peníze, nebo vlasy?

Možná se vám nechce nechat několik stokorun za barvení u kadeřnice a vystačíte si s barvou z drogerie. To s sebou ale nese řadu rizik. „Nikdy si nemůžete být jisty výsledkem a kvalitou vlasů po barvení, je to sázka do loterie,“ poukazuje na to největší Michal Zapoměl.

I když už se i produkty pro domácí barvení změnily, pořád se od profesionální péče liší. „Barvy zakoupené na domácí použití používají větší sílu peroxidu, musí být totiž univerzální pro všechny vlasy. Naopak barvy používané v kadeřnických salonech jsou namíchané konkrétně na daný typ vlasů, včetně síly oxidantu a odstínu,“ dodává Martina Malinová. Kupované barvy mívají i vysoký podíl čpavku a vlasy oslabují. Proto vždy sledujte etiketu a vybírejte co nejšetrnější přípravek.

Například pokud nepotřebujete krýt šediny či vlasy zesvětlovat, vystačíte si pouze s přelivem. Dbejte také na následnou péči, často je součástí kupované barvy, vsaďte i na vlasové masky pro barvené vlasy nebo hydratující oleje.

Foto: Robert Kneschk, Shutterstock.com

Pečlivě čtěte složení barev. V drogeriích můžete narazit i na produkty, které se pro váš typ vlasů nehodíFoto: Robert Kneschk, Shutterstock.com

Příprava i následná péče

„Kvalitní péče prodlouží trvanlivost barvy až desetinásobně,“ radí další trik kadeřník. Ideální je péče přímo na barevné vlasy – takzvaně s color hold systemem –, šampon a důležité je nezapomínat ani na kondicionér, který vlas uzavře a chrání. „U většiny barev je důležité nemýt vlasy 48 hodin po barvení,“ upozorňuje dále Martina Malinová.

Při mytí i stylingu chraňte vlasy před zbytečně vysokými teplotami, zejména pokud vaše vlasy zdobí extravagantnější barva. Není ideální mýt vlasy hodně horkou vodou a kulmu nebo žehličku mějte rozpálenou maximálně na 185 °C.

Nebarvěte, když...

Péče a vybrané produkty ale nemusí být to jediné, co kvalitu vašich vlasů a výsledné barvy ovlivní. „Hormony, léky nebo nemoc mohou rovněž ovlivnit to, jak barva ve výsledku dopadne,“ popisuje Martina Malinová. Pokud se necítíte fit, berete antibiotika nebo se blíží termín vaší menstruace, raději barvení odložte.

Kadeřník Michal Zapomněl věří i na pravidla lunárního kalendáře. Ten doporučuje barvit vlasy v přibývajícím měsíci, barva díky tomu lépe drží a je i intenzivnější. Pokud byste si vlasy obarvily v ubývajícím měsíci, rychleji se vymyje. „Nevím vlastně proč, ale tahle věc prostě funguje,“ dodává ze zkušenosti kadeřník.

Zažily jste někdy nehodu při barvení vlasů?

Reklama

Načítám